Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

Novena la Sf. Raymond Nonnatus

Novena la Sf. Raymond Nonnatus


Novena la Sfantul Raymund Nonnatus

Patronul pruncilor nenascuti, a mamelor si a tatilor care astepta un copil

Sfantul Raymund Nonato s-a nascut in Catalonia, Spania, in anul 1204, facand parte dintr-o familie nobila si bogata. Mama lui a murit in timpul travaliului, insa Sfantul Raymund, in mod miraculos, a venit pe lume, desi mama lui murise (de aceea mamele si tatii care asteapta un copil se roaga la el pentru copii lor).
 Cand tatal lui a aflat despre inclinatia sa pentru viata religioasa, i-a poruncit sa inceteze studiile si sa lucreze intr-o ferma. Sfantul Raymund s-a supus. In timp ce lucra ca pastor, el isi petrecea vremea in meditatie si rugaciune. In acea ferma el a descoperit o chilie in care se afla icoana Maicii Domnului. Apropierea lui de Fecioara Maria era o caracteristica a pietatii lui. La scurt timp dupa aceasta, el a intrat in ordinul Fecioarei Induratoare sau al Mercedarienilor, fondat pentru rascumpararea prizonierilor. El a fost admis sa slujeasca la Barcelona, de catre fondatorul ordinului, Sfantul Petru Nolasco. Dupa doi sau trei ani, el a fost trimis in Algeria sa castige libertatea crestinilor capturati de musulmani. Cand toata averea lui a fost epuizata, el s-a predat ca ostatic pentru rascumpararea celorlalti. Acest sacrificiu marinimos nu a facut decat sa-i exaspereze pe musulmani, care l-au tratat cu o barbarie iesita din comun, pana cand au inceput sa se tema ca daca va muri in mainile lor, vor pierde rascumpararea care a fost ceruta pentru eliberarea lui. Un strigator public a anuntat in strada ca oricine il va maltrata, va raspunde pentru aceasta, daca el va muri. 
Pe strazile din Algiers (capitala Algeriei), el nu mai avea nici un ban ca sa se angajeze in eliberarea bietilor captivi, ramanandu-i faptul de a-i atrage pe musulmani si a conversa cu ei pe tema mortii in viziunea crestinismului, continuand, totodata, sa predice Cuvantul Domnului. Guvernatorul a ordonat ca buzele sa-i fie perforate si inchise cu lacat pentru a-l opri sa mai predice. L-a intemnitat pana cand membrii Ordinului lui aveau sa aduca rascumpararea. El a stat in puscarie timp de noua luni, pana cand fratii lui au venit cu suma ceruta, trimisi fiind de Sfantul Petru Nolasco.
Facut cardinal de catre papa Gregorio IX, Sfantul Raymund a continuat sa-si duca viata in calitate de calugar cersetor.

Ziua intai
Domnul meu si Dumnezeul meu, ador cu umilinta nesfarsita ta maretie, trei persoane intr-un singur Dumnezeu. Iti sunt recunoscator pentru indurarile cu care l-ai milostivit pe Sfantul Raymund. El s-a oferit de bunavoie pentru ca acei sclavi si captivi sa isi poata castiga libertatea. Eroismul lui a fost posibil pentru ca tu i-ai dat puterea. O Sfinte Raymund, asculta-mi cererile si mijloceste inaintea tronului lui Isus. Tu nu ai murit in pantecele mamei tale, si ai trait pentru a deveni un sfant al Domnului. Asculta-mi si mie rugaciunea ca al meu copil sa vina pe lume sanatos si sa creasca pentru a deveni un sfant ca tine. Amin.
Bucura-te Marie (3 ori), Slava Tatalui (3 ori)
Sfinte Raymund Nonato, roga-te pentru noi!


Ziua a doua
O, bune Isuse, tu ai avut grija de slujitorul tau Sf. Raymund, salvandu-l de la moarte in pantecele mamei lui. L-ai glorificat prin eroismul lui si viata lui de cersetor. Tu l-ai chemat acest sfant la o viata grea ca sa ii salveze pe sclavi si captivi din mainile musulmanilor, misiune pe care a indeplinit-o pentru gloria ta. O, Sf. Raymund, inca din copilarie tu ai fost atat de apropiat de Dumnezeu si i-ai simtit prezenta peste tot. Tu ai stiut ca esti chemat inca de cand erai tanar, iar tu ai raspuns chemarii printr-o viata de rugaciune si meditatie. Acum in ceruri, tu stai la picioarele Celui Preainalt si ii aduci slava. Mijloceste pentru mine inaintea lui Isus pentru ca El sa-mi asculte rugile din timpul acestei novene.
Bucura-te Marie (3 ori)…..

Ziua a treia
O Preasfanta Marie, tu esti mai mult mama decat regina. In scurta ta viata de pe pamant tu nu le-ai cerut oamenilor atentie speciala, insa tu le-ai purtat de grija copiilor tai cu cea mai mare daruire. In lipsa mamei lui, Sf. Raymund te-a chemat pe tine sa-i fii mama, iar tu l-ai aparat de cel rau si de uneltirile lui. O Sfinte Raymund, viata ta pioasa a fost marcata de un dialog profund cu Maica Domnului. Ea a fost mama ta in adevaratul sens al cuvantului pentru ca tu i-ai cerut protectia in timpul copilariei tale. Noi promitem sa fim devotati Mamei tale si te rugam mijloceste inaintea lui Isus pentru rugile acestei novene.
Bucura-te Marie (3 ori)…..

Ziua a patra
Doamne Isuse Cristoase, Tu ai fost supus Tatalui tau si ti-ai dedicat viata pentru a-i implini vointa indiferent de pret. Tu vrei ca si slujitorii tai sa fie asemenea cu tine. Slujitorul tau, Sfantul Raymund a execelat in ascultarea sa, atunci cand, epuizandu-si banii, s-a oferit pe sine ca ostatic musulmanilor in schimbul eliberarii unor sclavi. Sfinte Raymund, invata-ne sa fim ascultatori fata de vointa Tatalui. Invata-ne sa acceptam suferintele zilnice. Indruma-ne pe calea binefacerii. Insufla in noi o teama pioasa si, mai presus de toate, o iubire profunda pentu noi si pentru semenii nostri. Trimite rugile noastre catre tronul lui Isus.
Bucura-te Marie (3 ori)…..
 
Ziua a cincea
Doamne Isuse Cristoase, Tu ne-ai spus ca tot ce facem pentru binele semenilor nostri, facem pentru tine insuti. Intrarea noastra in Imparatia Ta va depinde de felul in care ii slujim pe cei saraci si aflati in nevoie.
Sfantul Raymumd s-a dedicat intru slujirea celorlalti, acceptand sa fie sclav pentru a salva cat mai multi captivi. El nu ezitat sa-si dea si ultima avere pentru ca ceilalti sa traiasca. Chiar daca a primit onoarea de cardinal, el si-a petrecut viata in strada cersind pentru ceilalti.
Sfinte Raymund si noi suntem cersetori cerand mijlocirea ta pentru ca Domnul sa ne asculte rugile acestei novene. Mijloceste pentru noi in fata tronului Celui Preainalt pentru ca cererile noastre sa fie ascultate, iar noi promitem sa ii ajutam pe cei saraci si nevoiasi asa cum putem mai bine. Amin.
Bucura-te Marie (3 ori)…..

Ziua a sasea
Doamne Isuse Cristoare, Tu iubesti inocenta, iar prin fecioria Sfintei Maria i-ai binecuvantat pe cei dedicati vietii de caritate. Sfantul Raymond a dus o viata de curatie. El s-a oferit Mamei Maria si a facut fagaduinta solemna de a-i imita curatia. Priveste cu mila la noi Sfinte Raymund, caci si noi putem invata sa fim curati eliberandu-ne mintile si inimile de pacat. Fa-ne sa intelegem ca lucrurile necurate devin ucigase odata ce ne complacem in ele. Ajuta-ne sa indepartam gandurile necurate si sa primim in mintea si inimile noastre numai ganduri care vin in sprijinul semenilor nostri si care ne fac sa ne apropiem de Dumnezeu. 
Bucura-te Marie (3 ori)…..

Ziua a saptea
Doamne Isuse Cristoase, tu nu ai socotit egalitatea cu Dumnezeu ca pe un lucru de maretie, si te-ai golit de tine insuti ca sa devii asemenea cu noi, fiinta umana cu toate imperfectiunile sale, dar fara de pacat. Tu ne-ai condus pe calea umilintei. Sfinte Raymund, tu ai facut parte dintr-o familie bogata si nobila. Tu ai considerat ca bogatia si nobilitatea sunt nimicuri in comparatie cu ce ai primit ca fiinta religioasa. Tu ai acceptat din ascultare onoarea de a fi cardinal, dar imediat ce ai primit aceasta onoare, ai mers in strada ca sa cersesti in folosul celor saraci.
Condu-ne si pe noi spre o viata umila, fara a ravni la pozitii inalte si la bogatie, si a vedea totul ca pe un dar de la Dumnezeu. Asculta cererile noastre si mijloceste pentru noi la Dumnezeu care iti da tie ascultare.
Bucura-te Marie (3 ori)…..

Ziua a opta
Doamne Isuse Cristoase, tu te-ai oferit pe tine insuti Tatalui si ti-ai varsat sangele pentru a-i implini vointa. Moartea Ta este incoronarea vietii tale dedicata total lui Dumnezeu. O sfinte Raymund, tu ai fost torturat si aproape ca ai devenit martir. Tu ai supravietuit chinurilor pentru ca tortionarii te-au vrut in viata si nu mort, intrucat asteptau rascumpararea pentru tine. Dar tu nu te-ai temut sa mori, iar moartea pentru Isus a fost o dorinta a inimii tale. Ochii tai erau indreptati catre cer si viata eterna. Lumineaza-ne ca ravna noastra sa fie implinirea vietii eterne. Inspira-ne sa ne indreptam privirea catre lucrurile ceresti si nu lasa sa pierdem din vedere lucrurile care vor urma. Nu lasa ca placerile si confortul acestei vieti sa ne inabuse dorinta de a te insoti in Rai.
Bucura-te Marie (3 ori)…..

Ziua a noua
Doamne Isuse Cristoase tu ti-ai trimis apostolii sa predice in toata lumea Cuvantul lui Dumnezeu prin cuvinte si fapte. Tu ai avut incredere in firava fiinta umana sa-ti poarte mesajul pe imntreg pamantul si peste timpu. Tu nu ai gresit, pentru ca Biserica Ta este astazi pe tot pamantul. Sf. Raymund a fost un apostol deosebit al vremii lui, convertindu-i chiar si pe musulmani intru cauza Ta. O Sf. Raymund, da-ne si noua capacitatea de a duce mai departe vestea cea buna celorlalti, in timp ce te rugam sa mijlocesti pentru noi la Isus. Promitem sa  mergem pe urmele tale ca apostoli care proclama mesajul tau de salvare in intreaga lume. Trimite rugile noastre lui Isus si promitem sa fim la fel de staruitori ca si tine, pentru ca vestea cea buna sa ajunga in toate colturile lumii. 
Bucura-te Marie (3 ori)…..

 

Traducere si adptare facute de www.novena.ro