Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

Novena la Sf. Petru

Novena la Sf. Petru

Novena in cinstea Sfantului Petru (21-29 iunie)

Ziua intaia
Pentru a obtine docilitatea

Primul discurs al lui Petru (Faptele Apostolilor)
In ziua Rusaliilor, Petru, stand in picioare, impreuna cu cei unsprezece, si-a ridicat glasul si le-a vorbit: ”Barbati iudei si voi toti cei care locuiti in Ierusalim, sa va fie cunoscuta aceasta si fiti atenti la cuvintele mele! Acestia nu sunt beti, asa cum credeti voi, caci este ceasul al treilea al zilei. Insa aceasta este ceea ce a fost spus prin profetul Ioel: Atunci, in zilele de pe urma, spune Dumnezeu, voi revarsa din Duhul meu peste orice om. Si vor profeti fiii si fiicele voastre, tinerii vostri vor avea viziuni, iar batranii vostri vor visa visuri. Chiar si peste servitorii si servitoarele mele, in zilele acelea, voi revarsa din Duhul meu, iar ei voi profeti. Si voi face minuni sus, in cer, si semne jos, pe pamant: sange si foc si nor de fum. Soarele se va schimba in intuneric si luna in sange inainte de a veni ziua Domnului, zi mare si stralucitoare. Atunci, oricine va invoca numele Domnului va fi mantuit ”.
Rugaciune
O slavite si preaiubite Sfinte Petre, docilitatea ta fata de inspiratiile divine ma atrage cu ardoare pe urmele tale. Asemenea tie, eu doresc sa fiu docil fata de inspiratiile pe care Domnul ma face sa le aud. Cand fratele tau, Andrei, te-a anuntat:”L-am gasit pe Mesia”, tu ai plecat fara intarziere. Cand l-ai primit pe Duhul Sfant, tu ai plecat imediat pentru a implini porunca divina: ”Mergeti si predicati”. Asemenea tie, iubitul meu Sfant, eu vreau sa ascult cu atentie Glasul lui Dumnezeu si doresc sa ma straduiesc sa-mi insusesc toate virtutile crestine care sa ma uneasca cu Dumnezeu, in timpul acestei vieti, ca si cum as fi in cer. Amin.
Tatal Nostru, Bucura-te Marie, Slava Tatalui

Ziua a doua
Pentru a dobandi sfintenia

Primele roade (Faptele Apostolilor)
Cand au auzit au fost patrunsi la inima si i-au spus lui Petru si celorlalti apostoli: “Ce sa facem, fratilor?”. Petru le-a zis: ”Convertiti-va si fiecare dintre voi sa se boteze in numele lui Isus Cristos spre iertarea pacatelor voastre si veti primi darul Duhului Sfant! Caci promisiunea este pentru voi, pentru copiii vostri si pentru toti cei care sunt departe, pe oricati i-ar chema Domnul Dumnezeul nostru”. Si cu multe alte cuvinte dadea marturie si-i indemna, zicand: ”Salvati-va de aceasta generatie perversa!”.
Rugaciune
O preaiubite Sfinte Petre, vazand minunea pescuirii minunate, vazand inaintea ta Sfintenia lui Dumnezeu, Domnul Atotputernic, tu te-ai socotit nevrednic si i-ai spus: “indeparteaza-te de la mine Doamne, caci sunt un om pacatos!”. Tu care in noaptea ultimei Cine nu ai permis ca Domnul sa-ti poata spala picioarele, vazandu-l pe Creatorul intregului univers plecandu-se inaintea ta, simteai ca un abis se deschidea inaintea ta. Fa-ma sa ajung la virtutea umilintei, prin care eu voi putea sa ma supun in mod docil Legii Sfinte. Amin.
Tatal Nostru, Bucura-te Marie, Slava Tatalui
Ziua a treia
Pentru a dobandi fidelitatea

Comunitatea Crestina (Faptele Apostolilor)
Ei erau staruitori n invatatura apostolilor si in comuniunea fraterna, la frangerea painii si la ugaciune. Si toti erau cuprinsi de teama, multe minuni si semne se infaptuiau prin apostoli. Toti cei care credeau erau in acelasi loc si aveau toate in comun: isi vindeau proprietatile si bunurile si le imparteau tuturor, dupa cum avea nevoie fiecare. Si in fiecare zi staruiau impreuna in templu, frangeau painea in casele lor si primeau hrana cu bucurie si cu inima curata. Il laudau pe Dumnezeu si aveau trecere in fata intregului popor. Iar Domnul adauga zi de zi la grupul lor pe cei care aveau sa se mantuiasca.
Rugaciune
O Sfinte Petre, prin ce moment amar si dureros ai trecut cand, la cantatul cocosului, ti-ai amintit de profetia lui Isus. Tu ti-ai dat seama atunci ca ai pacatuit grav impotriva Domnului si Invatatorului tau Divin. Sfinte Petre, tu ai resimtit aceasta durere intreaga ta viata, deplangand in orice zi ceasul lepadarii tale. Atatea lacrimi au lasat urme pe obrajii tai. Fa, preainduratorule Sfant, ca si eu sa plang nenumaratele mele greseli, de care acum imi pare rau si pe care le detest din toata inima mea. Amin.
Tatal Nostru, Bucura-te Marie, Slava Tatalui

Ziua a patra
Pentru a dobandi perseverenta

Primele persecutii (Faptele Apostolilor)
Ridicandu-se marele preot si toti cei care erau cu el, adica gruparea saduceilor, s-au umplut de manie, au pus mainile pe apostoli si i-au aruncat in inchisoarea publica. Dar un inger al Domnului a deschis portile inchisorii in timpul noptii si, scotandu-i, le-a zis: “Mergeti, stati in templu si vestiti poporului toate aceste cuvinte de viata!”. Ei au ascultat, au intrat dis-de-dimineata in templu si invatau. Venind marele preot si cei care erau cu el, au convocat Sinedriul si sfatul batranior fiilor lui Israel si au trimis la inchisoare ca sa-i aduca. Dar cand au ajuns, srvitorii nu i-au gasit in inchisoare. Atunci, intorcandu-se, le-au facut cunoscut, zicand: “Inchisoarea am gasit-o incuiata in toata siguranata si pe paznici stand la porti, dar, deschizand, n-am gasit pe nimeni inauntru”. Cand au auzit aceste cuvinte, comandantul garzii templului si arhiereii erau nedumeriti cu privire la ei, ce-ar fi putut insemna aceasta. Dar a sosit cineva si le-a dat de veste: “Iata, barbatii pe care i-ati aruncat in inchisoare stau in templu si invata poporul!”. Atunci, comandantul garzii, impreuna cu servitorii, au plecat si i-au adus, dar nu cu forta, pentru ca se temeau de popor ca i-ar fi putut bate cu pietre.
Aducandu-i, i-au pus in fata Sinedriului si marele preot i-a intrebat, zicand: “Oare nu v-am poruncit cu strictete sa nu invatati in numele acesta? Si iata ca voi ati umplut Ierusalimul cu invatatura voastra si vreti sa cada asupra noastra sangele acestui om”. Atunci Petru si apostolii, raspunzand, au zis: “Trebuie sa ascultam mai degraba de Dumnezeu decat de oameni. Dumnezeul parintilor nostri l-a inviat pe Isus, pe care voi l-ati ucis atarnandu-l pe lemn. Pe el Dumnezeu l-a inaltat la dreapta sa drept conducator si mantuitor ca sa acorde Israelului convertirea si iertarea pacatelor. Martori ai acestor lucruri suntem noi si Duhul Sfant pe care Dumnezeu l-a daruit celor care asculta de el”. Auzind acestea, s-au infuriat si voiau sa-i ucida.
Atunci s-a ridicat un fariseu din Sinedriu, al carui nume era Gamaliel, invatator al Legii, stimat de tot poporul, si a cerut ca oamenii acestia sa fie dusi afara pentru putin timp si le-a spus: “Barbati israeliti, aveti grija la ce aveti de gand sa faceti cu oamenii acestia! Nu de mult s-a ridicat Teudas spunand ca el este cineva, iar numarul barbatilor care i s-au alaturat a fost cam de patru sute; el a fost ucis si toti care il urmasera au fost imprastiati si n-a ramas nimic din ei. Dupa el s-a ridicat Iuda Galileanul, in zilele recensamantului, si a atras popor dupa el. A murit el, si toti cei care l-au urmat au fost risipiti. Asadar, va spun: stati departe de oamenii acestia si lasati-i, caci, daca planul acesta sau lucrarea aceasta este de la oameni, se va nimici; dar, daca este de la Dumnezeu, nu-i veti putea nimici; nu cumva sa va gasiti ca luptati impotriva lui Dumnezeu!”. Iar ei s-au lasat convinsi de el.
Totusi, chemandu- pe apostoli, dupa ce i-au batut, le-au poruncit sa nu mai vorbeasca in numele lui Isus si le-au dat drumul. Iar ei au plecat din fata Sinedriului bucurosi pentru ca au fost invredniciti sa indure batjocura pentru numele lui Isus. Si in fiecare zi, in templu si prin case, nu incetau sa invete si sa-l vesteasca pe Cristos Isus.
Rugaciune
Despre tine, Sfant preaiubit, se poate spune ca erai plin de zel pentru slava lui Dumnezeu. Pentru propovaduirea sa, Principele Apostolilor nu dorea nimic mai prejos decat Roma. Orasul care a fost capitala rautatii va deveni resedinta vicarului lui Cristos. Tu nu te-ai temut de mania imparatului Nero. Mai puternic decat cruzimea sa infernala, tu i-ai opus zelul care ardea in inima ta pentru Isus si pentru toate sufletele. Venerabile Sfant, fa din mine, care sunt asa de dedat uneori raului, un neobosit apostol in slujba fratilor mei. Prin faptele mele bune, sa pot rascumpara faptele rele ale vietii mele, reusind astfel sa merit Cerul. Dobandeste-mi, o Sfinte Petre, toate harurile pe care ti le cer. Amin.
Tatal Nostru, Bucura-te Marie, Slava Tatalui

Ziua a cincea

Pentru a dobandi caritatea
Primele misiuni (Faptele Apostolilor)
Cei doisprezece, convocand adunarea discipolilor, au spus: “Nu este bine ca noi sa lasam la o parte cuvantul lui Dumnezeu pentru a sluji la mese. De aceea, fratilor, cautati dintre voi sapte barbati cu nume bun, plin de duh si intelepciune, pe care sa-i stabilim pentru aceasta necesitate. Iar noi vom starui in rugaciune si in slujirea cuvantului”. Si a placut cuvantul acesta inaintea intregii adunari si l-au ales pe Stefan, barbat plin de credinta si de Duhul Sfant.
Rugaciune
O valorosule Sfinte Petre, luminat de catre Tatal, tu ai marturisit dumnezeirea lui Isus, spunand: “Tu esti Cristos, Fiul Dumnezeului cel Viu”. Marturisirea ta a fost asa de clara, asa de solemna, asa de curajoasa si sigura, incat Domnul te-a numit fericit. Fa, o gloriosule Sfant, ca dupa ce am primit Revelatia, dupa exemplul tau, sa stiu sa-l marturisesc pe Cristos in prezenta dusmanilor Bisericii; sa stiu sa-l marturisesc pe Cristos mai ales prin faptele mele; faptele mele, o sfinte Petre, sa confirme ca eu cred in Cristos si in invatatura sa. Nu permite ca eu sa ajung pana acolo, incat sa-l reneg. Astfel, Sfinte Petre, imitandu-te, fa ca eu sa merit favorurile divine si tot ceea ce cer in timpul acestei novene.
Tatal Nostru, Bucura-te Marie, Slava Tatalui

Ziua a sasea
Pentru a dobandi perfectiunea

Primul martir (Faptele Apostolilor)
Stefan era in fata acuzatorilor sai. Dar el, plin de Duh Sfant, cu ochii indreptati spre cer, a vazut gloria lui Dumnezeu si pe Isus stand la dreapta lui Dumnezeu si a zis: “Iata, vad cerurile deschise si pe Fiul Omului stand la dreapta lui Dumnezeu!”. Atunci ei, strigand cu glas puternic, si-au astupat urechile si s-au napustit impreuna asupra lui si, scotandu-l din cetate, aruncau cu pietre asupra lui. Martorii si-au pus hainele la picioarele unui tanar numit Saul. Si, in timp ce il loveau cu pietre, Stefan a strigat, zicand: “Doamne Isuse, primeste duhul meu!”. Apoi, cazand in genunchi, a strigat cu glas puternic: “Doamne, nu le socoti pacatul acesta!”. Si, spunand aceasta, a adormit.
Rugaciune
O Sfinte Petre, daca un sfant inmulteste minunile inseamna ca Domnului Nostru ii place sa favorizeze stralucirea sa. Dorintei tale irezistibile de a face binele, Domnul ii raspunde dandu-ti puterea minunii, pentru ca astfel tu sa poti converti mai mult cu puterea divina decat cu propriile tale merite. Puternice Sfinte Petre, tu ai pentru misiunea ta atotputernicia lui Dumnezeu, intr-un mod aproape absolut: tu invii mortii, tu ii intaresti pe paralitici, tu ii pedepsesti cu moartea pe doi minciunosi, tu vindeci nenumarati bolnavi, chiar umbra ta, trecand peste bolnavi ii elibereaza. Prin puterea ta, care acum in cer este si mai mare, obtine-mi de la Domnul remediile si dragostea de care am nevoie pentru a-l alina pe aproapele meu. Amin.
Tatal Nostru, Bucura-te Marie, Slava Tatalui

Ziua a saptea
Pentru a dobandi umilinta

Prima mare convertire (Faptele Apostolilor)
Pe cand se apropia de Damasc, dintr-o data l-a invaluit o lumina din cer. Cazut la pamant, a auzit un glas care-i spunea: ”Saul, Saul! De ce ma persecuti?”. El a raspuns: ”Cine esti, Doamne?”. El i-a zis: ”Eu sunt Isus pe care tu il persecuti. Dar ridica-te, intra in cetate si ti se va spune ce trebuie sa faci!”. Iar oamenii care il insoteau au ramas inmarmuriti, pentru ca auzeau glasul, dar nu vedeau pe nimeni. Atunci Saul s-a ridicat de la pamant, si, deschizandu-si ochii, nu vedea nimic. L-au luat de mana si l-au dus la Damasc. Si timp de trei zile a ramas fara vedere, nu a mancat si nu a baut nimic. Se afla la Damasc un discipol cu numele Anania. Domnul i-a spus acestuia intr-o viziune: ”Anania!”. El a raspuns: ”Iata-ma, Doamne!”. Iar Domnul i-a zis: ”Ridica-te si du-te pe strada numita Dreapta si cauta-l in casa lui Iuda pe unul cu numele de Saul din Tars! Caci iata-l se roaga si a vazut intr-o viziune un om cu numele Anania intrand si punand mainile peste el ca sa-si recapete vederea!”. Atunci Anania a raspuns: ”Doamne, am auzit de la multi despre omul acesta, cat rau le-a facut sfintilor tai in Ierusalim. Si aici are imputernicire de la arhierei ca sa-i lege pe toti cei care sunt chemati cu numele tau”. Domnul i-a spus: ”Mergi, pentru ca acesta este un vas e care mi l-am ales ca sa poarte numele meu inaintea neamurilor si inaintea regilor si a fiilor lui Israel! Eu ii voi arata cat trebuie sa sufere pentru numele meu”. Atunci Anania a plecat si a intrat in casa si, punandu-si mainile peste el, a zis: ”Frate Saul, Domnul Isus, care ti-a aparut pe drumul pe care veneai, m-a trimis ca sa-ti recapeti vederea si sa te umpli de Duhul Sfant”. Indata au cazut de pe ochii lui un fel de solzi, si-a recapatat vederea si, ridicandu-se, a fost botezat. Apoi a mancat si a prins puteri. Saul a ramas cateva zile la Damasc impreuna cu discipolii. Si indata a inceput sa predice in sinagogi despre Isus, ca el este Fiul lui Dumnezeu. Toti cei care il auzeau se mirau si spuneau: ”Oare nu este acesta cel care voia sa-i distruga la Ierusalim pe cei care invoca numele acesta? Si n-a venit el aici ca sa-i duca pe acestia legati la arhierei?”.
Rugaciune
O Sfinte Petre, atat de mare iubitor de Cristos, daca ti-ar fi stat in putere, tu nu ai fi permis niciodata patima Rascumparatorului Divin. Tu ai fi luptat si maretul tau Stapan nu ar fi cunoscut suferinta… Tu ai mers pe ape pentru a ajunge mai repede la El care te astepta pe tarm… repede, ai alergat pentru a vedea mormantul gol, iar predica ta din ziua Rusaliilor era o inflacarare de care tu erai consumat pentru Suveranul tau Domn. Fa ca si eu sa ard de iubire pentru Cristos. Sa ma tem ca sa nu-l pierd. Sa pot fi inflacarat de iubire fata de altii si sa ma sacrifice pentru Isus. Fiind unit cu Domnul meu si cu tine in aceasta viata, sa raman la fel in cer pentru vesnicie. O mare Sfinte Petre, obtine-mi toate favorurile pe care ti le cer in timpul acestei novene facute in cinstea ta. Amin.
Tatal Nostru, Bucura-te Marie, Slava Tatalui

Ziua a opta
Pentru a dobandi ascultarea

Primele Biserici (Faptele Apostolilor)
Biserica din Ierusalim a auzit vorbindu-se despre toate acestea si l-a trimis pe Barnaba pana la Antiohia. La sosirea sa, vazand lucrarile harului lui Dumnezeu, el s-a bucurat. El ii indemna pe toti sa ramana fideli Domnului din toata inima; era un om de valoare, plin de Duhul Sfant si de credinta. O mare multime s-a convertit la Domnul. Barnaba a plecat din nou indreptandu-se spre Tars, pentru a-l cauta pe Saul. El l-a gasit si l-a adus la Antiohia. Timp de un an, ei au fost oaspetii Bisericii, au invatat o numeroasa multime; la Antiohia, pentru prima data, ucenicii au primit numele de “crestini”.
Rugaciune
O admirabile Sfinte Petre, loctiitor al lui Cristos, Sfant minunat, tu ai fost si vei fi mereu prezent in fiecare dintre papi, conducand mieii si oile, credinciosii si episcopii. Sfinte Petre, vicar regesc al lui Cristos, tu conduci Biserica ta ca odinioara asa cum niciodata vreun suveran nu a condus o imparatie aici pe pamant. Imparatia ta, spre deosebire de imparatiile lumii, are influente asupra vesniciei tuturor si a fiecareia dintre oile tale, pentru ca tu posezi intotdeauna cheile Imparatiei lui Dumnezeu. Ajuta-ma sa pot trai in asa fel, incat prin astfel de ganduri salutare sa-mi intretin speranta in realitatile vesnice. Amin.
Tatal Nostru, Bucura-te Marie, Slava Tatalui

Ziua a noua
Pentru a dobandi Intelepciunea

Primii martiri (Apocalipsul Sfantului Ioan)
Si cand a deschis a cincea pecete, am vazut sub altar sufletele celor care au fost jertfiti din cauza cuvantului lui Dumnezeu si a marturiei pe care o dadeau. Ei au strigat cu glas puternic: “Pana cand, Invatatorule sfant si adevarat, vei ramane fara judecata si fara razbunare impotriva locuitorilor pamantului, pentru ca au varsat sangele nostru?”.
Rugaciune
Fericite Sfinte Petre, glorios martir al lui Cristos, atlet foarte curajos care ai infruntat in mod eroic furia crudului Nero, pana la martiriu, ochii tai au contemplat deja cerul si picioarele tale paseau spre slava cereasca. In aceasta atitudine, fara a inchide niciodata ochii spre mizeria de pe pamant, tu i-ai deschis spre maretiile si desfatarile slavei ceresti. O sfinte victorios, desi eu nu sunt chemat la martiriu, fa cel putin ca sa stiu cum sa ma sacrific la datoriile mele. Amin.
Tatal Nostru, Bucura-te Marie, Slava Tatalui
(Dupa o Novena  luata din “Culegere de Novene” de Andre Castella, Editions du Parvis)