Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

Novena la Sf. Monica

Novena la Sf. Monica


NOVENA LA SF. MONICA

PATROANA SOTIILOR MALTRATATE SI A MAMELOR DEZNADAJDUITE

SF. MONICA - MAMA SF. AUGUSTIN DIN HIPPONA

Sf. Monica s-a nascut intr-o familie de crestini din Tagaste, in Algeria, tara despartita de Roma prin Marea Mediterana, in anul 332 d.Hr. S-a casatorit cu un pagan, un functionar de la guvernul din Roma, pe nume Patriciu. Crestinii erau putini la numar in acele vremuri. Casatoria a fost binecuvantata cu trei copii, cel mai mare si cel mai cunoscut dintre ei fiind Augustin.
Patriciu nu era un sot model, dar Monica se ruga necontenit pentru convertirea lui. Blanda sa pietate, rabdarea si perseverenta ei au dat in final roade. La un moment dat, Patriciu a acceptat botezul, dar a murit dupa un an.
Fiul ei, Augustin, era mereu un motiv de ingrijorare pentru Monica. Inteligent si placut, Augustin urma exemplu tatalui lui. Refuzase botezul si traia o viata pasionala alaturi de amanta lui. Ani de zile Monica s-a rugat, a postit si a plans in tacere pentru Augustin.
Dumnezeu asculta. A auzit, si in sfarsit a raspuns la rugaciunile acestei mame credincioase: Augustin a renuntat la viata pacatoasa si a primit botezul de la Sf. Ambrozie din Milano, in duminica Pastelui din anul 387 d.Hr.
Mama lui Augustin, Sf. Monica, a murit la scurt timp dupa aceea, la varsta de 55 de ani, cu sufletul impacat ca fiul ei auzise chemarea Domnului si ca lucrul ei pe pamant se incheiase.

Sf. Monica este patroana parintilor care au necazuri, a sotiilor maltratate, a mamelor deznadajduite,  a vaduvelor si a alcoolicilor. Ziua ei este sarbatorita pe 27 august.

NOVENA

Patronaj: patroana parintilor care au necazuri, a sotiilor maltratate, a mamelor deznadajduite,  a vaduvelor si a alcoolicilor.

Rugaciunea zilnica (Rugaciune la Sf. Monica)
Mama exemplara a marelui Sf. Augustin, te-ai tinut cu staruinta de fiul tau nesupus, nu prin amenintari nesocotite, ci prin rugaciuni inlacrimate catre Ceruri. Mijloceste pentru toate mamele din zilele noastre si ajuta-le ca ele sa invete cum sa-si atraga copiii catre Dumnezeu.
Invata-le cum pot ramane aproape de copii lor, chiar si de fiii si fiicele risipitoare care din nefericire au luat-o pe cai gresite.
Iubita Sf. Monica, sotie si mama zbuciumata, multe dureri ti-au strapuns inima in timpul vietii. Si cu toate acestea nu ti-ai pierdut speranta sau credinta. Cu incredere, perseverenta si credinta adanca, te-ai rugat zilnic pentru convertirea iubitului tau sot, Patriciu, si a iubitului tau fiu, Augustin.
Daruieste-mi si mie aceeasi tarie, rabdare si incredere in Domnul. Mijloceste pentru mine, iubita Sf. Monica, ca Dumnezeu sa-mi poata auzi ruga pentru (se spune intentia.......) si sa-mi daruiasca harul de a-I accepta vointa in toate lucrurile, prin Domnul Nostru Isus Cristos fiul Tau care fiind Dumnezeu impreuna cu tine vietuieste si domneste in unire cu Duhul Sfant in toti vecii vecilor. Amin.
Prima zi
Aminteste-ti, iubita Sf. Monica, bucuria ce ti-a inundat sufletul atunci cand Augustin, fiul rugaciunilor si lacrimilor tale, si-a inchinat Domnului viata lui. Te rugam sa-i vorbesti Domnului despre cererile noastre din novena, atunci cand te afli in prezenta lui. Dobandeste pentru noi, daca asa va fi vointa Lui sfanta, harurile pe care le cerem prin puterea ta de mijlocire, pentru ca noi sa ne putem bucura de fericirea rugaciunii ascultate. Amin.
Rugaciunea zilnica
(3) Tatal Nostru, (3) Bucura-te, Marie, (3) Slava Tatalui,
Sfanta Monica, roaga-te pentru noi

Ziua a doua
Slavita Sf. Monica, patroana a tatilor si a mamelor, te rugam sa iei sub protectia ta copiii nostri, mai ales pe cei care s-au indepartat de la caile Domnului. Te rugam ajuta-i ca ei sa fie intotdeauna credinciosi juramintelor primite la botez. Da-le puterea de a merge intotdeauna pe caile Domnului, in ciuda ispitelor si a falselor valori pe care le gasesc in lumea de azi. Roaga-te si mijloceste pentru ca ei  sa poata impartasi cu tine bucuriile vietii vesnice in Paradis. Amin.
Rugaciunea zilnica
(3) Tatal Nostru, (3) Bucura-te, Marie, (3) Slava Tatalui,
Sfanta Monica, roaga-te pentru noi

Ziua a treia
O, slavita Sf. Monica, dupa o viata de rugaciuni inlacrimate, post si sacrificii, ti s-a harazit fericirea de a fi martora atat la convertirea sotului, cat si a fiului tau. Dupa ce fiul tau, Augustin, s-a reintors la credinta, ai spus "Dumnezeu mi-a daruit aceasta mai mult decat din belșug.... Ce mai caut eu aici?". Dupa cateva zile ai murit linistita si impacata cu Dumnezeu. Dobandeste-ne si noua aceeasi pace, credinta si acceptare a vointei Domnului, ca sa ne putem trai vietile in seninatate si sa avem parte de mantuirea vesnica. Amin.
Rugaciunea zilnica
(3) Tatal Nostru, (3) Bucura-te, Marie, (3) Slava Tatalui,
Sfanta Monica, roaga-te pentru noi

Ziua a patra
O, slavita Sf. Monica, tu vezi ca in lumea noastra de astazi sunt o multime de mame si sotii care sufera mult pentru sotii si copiii lor. Stii ce simt, pentru ca si tu ai trecut prin aceleasi dificultati teribile, dar le-ai depasit cu bine, pentru ca ai crezut ca sotul si copilul cu probleme erau incercari venite de la Dumnezeu. Ai suferit si te-ai rugat pentru ei fara incetare. Dumnezeu a atins inimile sotului si ale copilului tau, Augustin. Ajuta-ne te rugam sa dobandim aceeasi perseverenta si credinta, pentru ca si noi sa-l putem ”atinge” si ”convinge” pe Dumnezeu cu rugaciunile noastre. Amin.
Rugaciunea zilnica
(3) Tatal Nostru, (3) Bucura-te, Marie, (3) Slava Tatalui,
Sfanta Monica, roaga-te pentru noi

Ziua a cincea
O, slavita Sf. Monica, aducem in fata ta povestile multor mame ce muncesc in strainatate pentru ca familiile lor sa aiba o viata mai buna. In fiecare seara adorm cu gandul la sotii si copiii lor, dorindu-si sa fie aproape de cei dragi. Dar trebuie sa se sacrifice pentru ca fiii si fiicele lor sa mearga la scoala si sa aiba un viitor mai bun. Te rugam sa aperi aceste mame si sa le dai copiilor lor inspiratia de a invata bine. Isi cerem mijlocirea, pentru ca sotii si copiii acestor femei sa invete ca comunice intre ei si sa faca o punte peste departarea dintre ei. Ajuta-le te rugam ca distanta fizica pe care o indura sa nu devina o piedica pentru o viata fericita de familie. Amin.
Rugaciunea zilnica
(3) Tatal Nostru, (3) Bucura-te, Marie, (3) Slava Tatalui,
Sfanta Monica, roaga-te pentru noi

Ziua a sasea
O, slavita Sf. Monica,tu ai muncit mult pentru convertirea sotului si a fiului tau, pentru ca ai dorit ca ei sa ajunga la viata vesnica. Cerul a fost mereu telul tau; ai calatorit departe in cautarea fiului tau si te-ai rugat multe ore, pentru ca iti doreai ca familia ta sa se poata intr-o zi reuni in Paradis. Reusita pe pamant nu te-a atras deloc, chiar daca Augustin, fiul tau, a devenit faimos pentru elocventa si inteligenta lui. Iti doreai ca si el sa-si petreaca restul vietii pregatindu-se pentru Cer si intalnirea cu Dumnezeu.Te imploram sa asculti rugamintea noastra, ca gandul Cerului si al vietii vesnice sa ne patrunda intreaga viata, iar reusita pamanteasca sa nu ne poata orbi. Calauzeste-ne catre Isus Mantuitorul si pregateste-ne pentru marea reintalnire cu El. Amin.
Rugaciunea zilnica
(3) Tatal Nostru, (3) Bucura-te, Marie, (3) Slava Tatalui,
Sfanta Monica, roaga-te pentru noi

Ziua a saptea
O, slavita Sf. Monica, atunci cand isi amintea drumul catre convertire, fiul tau Augustin nu putea uita lacrimile si rugaciunile tale. Te-a vazut cand stateai treaza noaptea si te rugai lui Dumnezeu- ca sa-i atinga lui inima si sa-l faca sa se lepede de pacate. Augustin spunea ca s-a convertit datorita rugaciunilor tale continue si insistente, pentru ca nici Dumnezeu nu putuse rezista in fata statorniciei si rabdarii tale atunci cand te rugai pentru el. Cu atat mai mult acum cand esti in Ceruri credem in puterea de mijlocire a rugaciunilor tale!. Mijloceste pentru noi si asculta-ne rugamintile. Roaga-te la bunul Dumnezeu ca si noi sa fim convertiti si sa ne schimbam obiceiurile rele cu unele bune. Amin.
Rugaciunea zilnica
(3) Tatal Nostru, (3) Bucura-te, Marie, (3) Slava Tatalui,
Sfanta Monica, roaga-te pentru noi


Ziua a opta
O, slavita Sf. Monica, tu l-ai insotit pe Augustin atunci cand isi incepuse viata monastica, impreuna cu cativa prieteni. Te-ai bucurat de o viata inchinata rugaciunii si ai fost fericita, pentru ca stiai ca fiul tau a luat o hotarare buna. Si tu ai vrut sa-ti petreci restul vietii in rugaciune, in legatura stransa cu Isus. Calauzeste-ne, ca si noi sa putem ajunge la o viata mai profunda de rugaciune si sa putem face din rugaciune viata noastra. Calea catre acest fel de viata incepe atunci cand nevoile noastre devin mai simple. Atunci cand inimile noastre sunt linistite pentru ca dorinta fata de bunurile materiale a murit, cand ne deschidem catre o viata mai profunda de rugaciune, precum aceea pe care ati inceput-o tu si fiul tau. Calauzeste-ne pe aceasta cale. Amin.
Rugaciunea zilnica
(3) Tatal Nostru, (3) Bucura-te, Marie, (3) Slava Tatalui,
Sfanta Monica, roaga-te pentru noi

Ziua a noua
O, slavita Sf. Monica, in aceasta ultima zi a novenei noastre iti aducem inainte grijile multor mame tinere, mame adolescente care inca nu sunt pregatite pentru a creste copii. Sarcinile nedorite sunt o mare problema in zilele noastre. Din aceasta cauza, multi tineri trebuie sa-si intrerupa scoala si sa-si ia asupra lor raspunderi la care nu pot face fata. Lumineaza-i pe tinerii nostri si da-le invatatori care sa-i faca sa inteleaga ca relatiile intime in afara casatoriei sunt periculoase si pacatoase. Inspira-i sa se bucure de tinerete fara a pacatui si calauzeste-i catre bucuria lucrurilor spirituale. Amin.
Rugaciunea zilnica
(3) Tatal Nostru, (3) Bucura-te, Marie, (3) Slava Tatalui,
Sfanta Monica, roaga-te pentru noi

Traducere si adptare facute de www.novena.ro