Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

Novena la Sf. Martin de Porres

Novena la Sf. Martin de Porres

Novena la Sf. Martin de Porres – vindecatorul raului de calatorie si a temerilor
Vindecatorul raului de calatorie si a temerilor
Sf. Martin de Porres s-a nascut la Lima, Peru, in 1579. Tatal sau era un cavaler spaniol, iar mama sa o negresa eliberata din Panama. La varsta de 15 ani a devenit un frate ajutator la manastirea fratilor dominicani din Lima, unde si-a petrecut intreaga viata, fiind printre altele barbier, fermier si infirmier. Era responsabil cu distribuirea pomenii primite la manastire catre saraci, devenind cunoscut in Lima pentru dragostea si atentia pe care le acorda celor nevoiasi.
Martin si-a dorit mult sa plece in misiune intr-o tara indepartata si sa castige cununa martiriului. Acest lucru nefiind posibil, a facut din trupul sau trupul unui martir, supunandu-se unor penitente dure si continue. Pentru aceasta, Dumnezeu l-a inzestrat cu multe haruri si daruri minunate precum darul de a pluti si bilocatia (astfel se explica faptul ca numele sau este invocat de calatorii care efectueaza calatorii pe distante lungi cu avionul sau vaporul).
Dragostea sf. Martin cuprindea intreaga lume, fiind aratata in egala masura oamenilor si animalelor, inclusiv cainilor si pisicilor din spital si de la casa surorii acestuia. De asemenea, sfantul era inzestrat cu intelepciune spirituala, dovada fiind rezolvarea problemelor de casatorie ale surorii sale, adunarea zestrei pentru nepoata sa in numai trei zile si rezolvarea problemelor de teologie cu care se confruntau cei invatati din Ordinul sau si episcopii. Prieten apropiat al sf. Rosa de Lima, acest om sfant a murit la 3 noiembrie 1639 si a fost canonizat la 6 mai 1962, fiind sarbatorit la 3 noiembrie.
Rugaciune zilnica (Rugaciune la Sf. Martin de Porres)
O, Dumnezeule milostiv, Tu ni l-ai dat pe sf. Martin de Porres ca model de umilinta, mortificare si caritate. Ai laudat statornicia sa si ai binecuvantat slujirea sa indelungata. Priveste spre noi cu mila si ajuta-ne sa simtim mijlocirea sa puternica.
O, marete sfant, tu ai trait numai pentru Dumnezeu si pentru semenii tai; ai fost mereu disponibil pentru saraci si nevoiasi. Pleaca-ti urechea la nevoile celor care te cinstesc si admira sfintenia si eroismul tau. Ajuta-ne sa simtim prezenta caritatii tale nemarginite, rugandu-te pentru noi in fata lui Dumnezeu care ti-a rasplatit statornicia in credinta si adorarea sa permanenta, Amin.
Ziua intai
O, umile sfant, ai uimit contemporanii tai cu umilinta ta profunda aratata prin acceptarea conditiei tale de fiu nelegitim al unui cavaler spaniol si al unei negrese. Nu te-ai rusinat niciodata de originea ta, iar pentru tatal tau, care initial nu te placea, ai devenit fiul preferat datorita umilintei, bucuriei si sfinteniei tale. Ajuta-ne te rugam si pe noi sa acceptam situatiile pe care le consideram potrivnice. Fa-ne constienti de faptul ca diferitele situatii pot fi schimbate numai dupa acceptarea acestora in numele lui Isus, Amin.
Rugaciunea zilnica
3 Bucura-te Marie, 3 Slava Tatalui
Sf. Martin de Porres, roaga-te pentru noi!
Ziua a doua
O, sfinte neobosit, tu ai umblat in Lima, Peru, invatand lumea despre credinta crestina. Elevii tau preferati erau sclavii si copiii care te ascultau cu atentie pe masura ce le descopereai misterul iubirii lui Dumnezeu. Ai intrat cu usurinta in inimile oamenilor simpli pentru ca foloseai un limbaj simplu pentru propavaduirea credintei noastre. Ajuta-ne sa meditam si sa predicam credinta catolica pentru ca niciun crestin catolic sa nu se alature sectelor ca urmare a ignorarii credintei catolice. Da-ne intelepciunea si elocventa ta pentru ca si noi sa fim capabili sa predicam credinta catolica saracilor si copiilor, in asa fel incat sa fie inteleasa de acestia, Amin.
Rugaciunea zilnica
3 Bucura-te Marie, 3 Slava Tatalui
Sf. Martin de Porres, roaga-te pentru noi!
Ziua a treia
O, sfinte al mortificatiilor, tu te-ai supus zilnic suferintei fizice, inclusiv prin purtarea unei imbracaminti incomode, pentru a experimenta durerea crucii. Atat de mare a fost iubirea ta fata de Dumnezeu incat ai ascuns acestea de superiorii tai, dorind sa fie cunoscute numai de Dumnezeu. Te-ai ascuns cand conducatorii si persoane publice doreau sa te onoreze. O, mare sfant, da-ne spiritul tau de umilinta si mortificare. Ajuta-ne sa acceptam ca viata plina de confort si fara probleme ne indeparteaza de Dumnezeusi si de asemenea sa cautam prezenta lui Isus si sa gasim alinare numai in cuvintele Lui, Amin.
Rugaciunea zilnica
3 Bucura-te Marie, 3 Slava Tatalui
Sf. Martin de Porres, roaga-te pentru noi!
Ziua a patra
Sf. Martin, ai vindecat multe persoane in viata ta. Ai administrat pacientilor leacuri din ierburi si plante si, mai presus de toate, i-ai vindecat prin rugaciunile tale si prin atingerea ta. Cata lume a apelat la tine pentru vindecare! Ingenunchez in fata ta cautand ajutor pentru multele infirmitati pe care le observ la propria persoana si la altii. Stiu ca trebuie sa purtam crucea zilnica, iar aceasta include si acceptarea totala a suferintelor si bolilor. De aceea, da-ne curajul de a imita atitudinea ta de purtare a crucii. Vindeca-ma de temerile mele care sunt cea mai grea boala. Indeparteaza de la mine aceste temeri si voi fi multumit numai cu atat, Amin.
Rugaciunea zilnica
3 Bucura-te Marie, 3 Slava Tatalui
Sf. Martin de Porres, roaga-te pentru noi!
Ziua a cincea
Ai fost numit „tatal saracilor” pentru ca niciun sarac care a apelat la ajutorul tau nu a plecat de la tine cu mainile goale. Ai avut grija de saraci si de flamanzi in asa mod incat ai determinat si pe altii sa iti urmeze exemplul. Ai castigat viata vesnica ca urmare a renuntarii si a sacrificiului in favoarea saracilor. Fa, marete sfant, ca si noi sa fim generosi cu cei saraci, sa dedicam din timpul si resursele noastre celor nevoiasi si suferinzi, si inspira-ne sa vizitam inchisorile si spitalele pentru a aduce alinare celor in suferinta, Amin.
Rugaciunea zilnica
3 Bucura-te Marie, 3 Slava Tatalui
Sf. Martin de Porres, roaga-te pentru noi!
Ziua a sasea
O, marete sfant, tu ai fost cunoscut nu numai pentru cuvintele de caritate rostite, ci si pentru profunda viata de rugaciune. Ai fost vazut plutind in capela pe masura ce intrai in comuniune cu Isus. Isus te-a inzestrat cu o intelepciune speciala care i-a facut pe fratii dominicani invatati sa se intrebe de unde vine aceasta, cunoscut fiind faptul ca nu aveai studii. Fata ta a stralucit de gloria lui Dumnezeu. Ai descoperit mai multe mistere despre El decat fratii invatati. O, sfinte drag, condu-ne in rugaciune, ca si noi sa simtim comuniunea cu Isus si prezenta Sa! Impartaseste-ne din spiritul tau de credita si ajuta-ne pentru ca si noi sa devenim mai puternici si mai intelepti din punct de vedere spiritual,  Amin.
Rugaciunea zilnica
3 Bucura-te Marie, 3 Slava Tatalui
Sf. Martin de Porres, roaga-te pentru noi!
Ziua a saptea
Moartea ta, o, mare sfant, a fost un spectacol pentru orasul Lima: demnitari si saraci laolalta au venit sa te vada. Te-ai imbolnavit rapid si ai purtat boala cu seninatate, constient fiind de faptul ca, la sfarsitul vietii, vei fi cu Isus. Ai sarutat crucea primita de la arhiepiscopul care a vazut in ochii tai prezenta lui Isus. Le-ai cerut fratilor dominicani sa intoneze cantece de lauda pe masura ce paraseai aceasta lume. Ajuta-ne, sf. Martin, sa ne pregatim de moarte si sa privim moartea ca o intalnire fericita intre noi si Dumnezeu, Amin.
Rugaciunea zilnica
3 Bucura-te Marie, 3 Slava Tatalui
Sf. Martin de Porres, roaga-te pentru noi!
Ziua a opta
La cateva luni de la moartea ta, o, marite sfant, minunile infaptuite de tine s-au inmultit.L-ai vindecat de o plaga dureroasa la picior pe preotul responsabil cu cauza de beatificare a ta, ai salvat viata unei mame si a copilului din pantecele acesteia; lista minunilor infaptuite de tine este lunga. Iti prezentam nevoile si bolile noastre. Ajuta-ne, Sf. Martin! Credem in mijlocirea ta puternica! Priveste cu bunatate din Paradis la cinstitorii tai care se lupta in aceasta vale de lacrimi. Daca mijlocesti pentru noi si suntem vindecati de bolile si afectiunile noastre, promitem sa slujim Domnului ajutandu-i pe cei saraci si nevoiasi, Amin.
Rugaciunea zilnica
3 Bucura-te Marie, 3 Slava Tatalui
Sf. Martin de Porres, roaga-te pentru noi!
Ziua a noua
O, Doamne, Tu l-ai dus in glorie pe servitorul tau, Martin de Porres, prin canonizarea lui. Numele sau este invocat pe intreg pamantul; prezenta sa inseamna prezenta Ta. Bunatatea si atentia sa fata de bolnavi si saraci au reprezentat o punere in practica fidela a invataturilor tale. L-ai facut instrument al Tau, iar noi celebram pe pamant victoria sa. Asculta-ne, deci, cererile si raspunde la rugaciunile noastre pentru ca, prin intermediul sf. Martin de Porres, numele Tau sa fie cinstit pe pamant. Vindeca-ne de boli si infirmitati, asculta cererile inaltate la Tine prin aceasta novena, iar noi promitem sa il cinstim pe slujitorul tau, sf. Martin de Porres, cu iubirea si devotiunea noastra, Amin.
Rugaciunea zilnica
3 Bucura-te Marie, 3 Slava Tatalui
Sf. Martin de Porres, roaga-te pentru noi!

Traducere si adptare facute de www.novena.ro