Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

Novena la Sf. Iosif

Novena la Sf. Iosif

Novena catre sfantul Iosif

Ziua I - Incredintare In grija sfantului Iosif

Sfinte Iosife, credincios purtator de grija al lui Isus Cristos si sot preacurat al Fecioarei neprihanite, ma adresez cu Incredere fiiasca si cu deosebita dragoste tie ca unui ocrotitor puternic si te rog cu smerenie sa primesti In grija ta sufletul si trupul meu; gandurile, cuvintele si faptele, toate straduintele si viata mea.

Vino In ajutorul meu In toate stramtorarile si primejdiile care ma ameninta din partea dusmanilor vazuti si nevazuti si Indeparteaza de la mine tot ce ar putea dauna trupului si sufletului meu.

Preaiubitul meu ocrotitor, te rog, pentru dragostea nespusa cu care ai iubit Intotdeauna pe Isus si pe Maria, dobandeste-mi prin meritele tale sfinte, harul sa pot iubi din toata inima sfanta Familie, si dupa exemplul tau, sa Indrept toata activitatea mea spre slava lui Dumnezeu. Prin Cristos Domnul nostru. Amin.

Tatal nostru... Bucura-te, Marie... Slava Tatalui...

Ziua a II-a - Credinta vie In Dumnezeu

Sfinte Iosife, primeste cinstea pe care ti-o aduc astazi, deoarece Impreuna cu preasfanta ta Sotie sunteti focarul In care s-a Intrunit toata credinta In Mesia si toate asteptarile poporului lui Dumnezeu din Vechiul Testament.

Credinta ta a fost pusa la mari Incercari, aratandu-se astfel In toata stralucirea ei. Cat de vrednic esti de admiratie, sfinte Iosife! Tu ai crezut In planul de neInteles al iubirii dumnezeiesti, realizat In preasfanta ta Sotie; tu ai ascultat cu credinta de porunca Ingerului, salvandu-l pe Pruncul dumnezeiesc de mana ucigatoare a lui Irod; apoi, din porunca lui Dumnezeu, te-ai Intors la Nazaret. Tu ai crezut fara sovaire In mesajul Ingerului.

Credinta ta a fost asa de vie si desavarsita, Incat Sfanta Evanghelie te numeste "drept". Dobandeste-mi, te rog, o credinta vie, care sa stea la temelia sfintirii mele caci fara ea este cu neputinta sa plac lui Dumnezeu. Intareste-ma In aceasta credinta Insufletita si Inflacarata de dragostea dumnezeiasca, pentru ca sa nu fiu zdruncinat de nici o Incercare si sa raman statornic In ciuda tuturor ispitelor. Ajuta-ma sa traiesc dupa exemplul tau ca sa ma bucur de vederea lui Dumnezeu In cer. Prin Cristos Domnul nostru. Amin.

Tatal nostru... Bucura-te, Marie... Slava Tatalui...

Ziua a III-a - Incredintare In vointa lui Dumnezeu

Sfinte Iosife, barbat dupa inima lui Dumnezeu, model desavarsit de Incredintare In vointa lui Dumnezeu, cat de departe sunt eu de acele simtaminte care umpleau inima ta! Daca as avea macar In parte acea speranta neclintita, pe care o aveai tu In Dumnezeu, nu as fi doborat de cea mai mica Impotrivire. In fiecare zi numesc pe Dumnezeu "Tatal meu" si-i spun ca sper In el. Dar vai! Cea mai mica Incercare ma face sa-mi pierd curajul si sa fiu abatut.

Preaiubitul meu ocrotitor, caruia Isus si Maria nu-i pot refuza nimic, dobandeste-mi acea supunere totala fata de vointa lui Dumnezeu, supunere care nu urmareste altceva decat sa-l iubeasca si sa-l slujeasca. Dobandeste-mi acea speranta statornica, pe care n-o poate clinti nimic; acea speranta plina de dragoste, care misca inima lui Dumnezeu si Il cheama sa ne ajute; acea speranta care ne sprijina In ispitele vietii. Ea va fi cea mai dulce mangaiere In ceasul mortii mele si Imi va deschide poarta vesniciei fericite. Prin Cristos Domnul nostru. Amin.

Tatal nostru... Bucura-te, Marie... Slava Tatalui...

Ziua a IV-a - Dragostea lui Dumnezeu

Sfinte Iosife, serafim al iubirii dumnezeiesti, Impodobit cu toate virtutile, dar mai ales cu iubirea fata de Isus, ce haruri scumpe ai primit de la Dumnezeu, Inca aici pe pamant: de a-l vedea mereu pe Isus, de a gandi si de a lucra totdeauna pentru Isus, de a vorbi cu el si despre el. Ce duiosie cereasca, ce Inflacarare de dragoste a adus In inima ta aceasta convietuire cu Fiul lui Dumnezeu.

Sfinte Iosife, eu admir fericirea ta, dar eu nu am iubirea ta. Oare nu Il am si eu pe acelasi Isus preabun, preagingas, preavrednic de iubire, care vine In sufletul meu In sfanta Impartasanie? Adeseori tu l-ai purtat In bratele tale, iar eu Il primesc In inima mea; el vine In sufletul meu si se uneste cu mine In mod tainic. Tu i-ai auzit primele cuvinte pe care le-a pronuntat si simteai cea mai mare bucurie auzindu-l ca te cheama "tata". Tot el, Fiul tau, Imi vorbeste cu bunatate In Sfanta Evanghelie. Tu te bucurai de prezenta lui vazandu-l copil si tanar. Eu Il vad ascuns sub valul Sfantului Sacrament, plin de iubire fata de noi. Cu toate acestea In inima mea nu este acea dragoste pe care el o cere de la mine.

Sfinte Iosife, minune a iubirii ceresti, Isus nu-ti poate refuza nimic, dobandeste-mi te rog o dragoste sincera si Inflacarata fata de el, Domnul nostru. Amin.

Tatal nostru... Bucura-te, Marie... Slava Tatalui...

Ziua a V-a - Umilinta si cunoasterea de sine

Sfinte Iosife, tu ai fost atat de asemanator cu Isus si Maria In umilinta. Tu te-ai socotit atat de mic in ochii tai si ai oamenilor, dar Dumnezeu te-a Inaltat in fata sa. Invata-ma sa fiu mic si umil cu inima ca si tine!

Tu cautai sa te ascunzi de privirile oamenilor; darurile ceresti cu care ai fost Impodobit ti-au inspirat o parere modesta despre tine insuti; eu, dimpotriva, ma straduiesc sa ma arat inaintea lumii si sa fiu preamarit de oameni. Amorul propriu m-a orbit; el ascunde greselile si rautatea mea si In loc sa-mi plang multele pacate, ma mandresc cu putinul bine pe care il fac; sau uneori sunt necajit ca n-am putut face tot raul de care sunt In stare.

Sfinte Iosife, vrednic de iubire, ocrotitorul si parintele meu, iti cer astazi virtutea care sta la temelia Intregii desavarsiri crestinesti: cunoasterea de sine, dispretul de mine insumi, adica umilinta crestineasca. Dobandeste-mi harul ca sa zdrobesc idolul mandriei si al respectului exagerat fata de parerea oamenilor si sa caut a placea numai lui Dumnezeu in toate faptele mele. Ajuta-ma sa iubesc, asemenea tie, tacerea si viata ascunsa si sa fiu resemnat cand sunt dispretuit si uitat de oameni. Umilirea si crucea lui Isus sa fie idealul meu, asa cum a fost pentru tine, si astfel sa ajung la slava vesnica. Prin Cristos Domnul nostru. Amin.

Tatal nostru... Bucura-te, Marie... Slava Tatalui...

Ziua a VI-a - Virtutea curatiei

Sfinte Iosife, tu ai iubit din frageda copilarie virtutea Ingereasca a curatiei si Dumnezeu te-a ales sa fii sotul feciorelnic al Mamei Fiului sau. Afland ca logodnica ta, Fecioara Maria, a zamislit prin puterea Duhului Sfant, ai Inteles ca Dumnezeu doreste sa traiesti In curatie desavarsita Impreuna cu aceea care trebuia sa-l nasca pe Mantuitorul lumii. Astfel tu ai devenit modelul si pazitorul sufletelor curate.

Pilda ta, sfinte Iosife, sa Inflacareze si sufletul meu de dragoste fata de Crinul nevinovatiei. Ajuta-ma sa-mi feresc ochii si urechile de orice lucru provocator pentru ca inima mea sa nu fie tulburata de gandurile si poftele josnice. Pastreaza-ma In tovarasia acelor oameni care pretuiesc aceasta virtute si ajuta-ma sa am fata de ei cel mai profund respect. Prin Cristos Domnul nostru. Amin.

Tatal nostru... Bucura-te, Marie... Slava Tatalui...

Ziua a VII-a - Munca si rugaciunea

Sfinte Iosife, vrednic sot si tata, tu ai Inteles porunca lui Dumnezeu de a castiga hrana necesara sfintei Familii In sudoarea fruntii tale. Munca nu a fost pentru tine un mijloc de Imbogatire, nici de ratacire de la tinta vietii, "mantuirea sufletului", ci o permanenta rugaciune.

Model al muncitorilor, tu l-ai Invatat pe Fiul tau adoptiv, Isus Cristos, meseria de lemnar, Incat toti l-au recunoscut ca "fiul lemnarului". El Insusi nu s-a rusinat sa fie numit astfel. Invata-ma si pe mine sa muncesc din toata inima pentru binele oamenilor si pentru slava lui Dumnezeu; sa nu-mi fie rusine nici chiar de munca cea mai simpla, stiind ca prin aceasta sunt un slujitor al semenilor mei. Intareste-ma atunci cand munca fizica sau intelectuala ma doboara si sunt ostenit. Indreapta-ma spre Fiul tau, care este odihna celor osteniti. Lumineaza-mi mintea, ca dorinta de castig sa nu puna stapanire pe sufletul meu si, muncind, sa nu uit de Dumnezeu si mantuirea sufletului meu. Ajuta-ma sa respect duminica, ziua sfanta de odihna si lumineaza-i si pe mai marii mei sa Inteleaga aceasta datorie. Mijloceste de la Isus cel Inviat, ca, atunci cand ma voi Intoarce In tarana din care am fost facut, sa primesc rasplata muncii mele cinstite si sa am parte de Invierea celor drepti. Prin Cristos Domnul nostru. Amin.

Tatal nostru... Bucura-te, Marie... Slava Tatalui...

Ziua a VIII-a - Sfintenia

Sfinte Iosife, chemat de Dumnezeu la o mare sfintenie, eu nu ma satur admirand comoara de haruri cu care este Impodobit sufletul tau. Lucrurile exterioare nu te pot sustrage de la prezenta lui Dumnezeu, iar dragostea da o imensa valoare celor mai mici fapte ale tale. Binecuvantate sunt mainile tale care au purtat de atatea ori pe Fiul lui Dumnezeu si care au lucrat numai pentru el! Fericiti sunt ochii tai, care l-au privit neIncetat! Fericita este feciorelnica ta inima, care l-a iubit tot timpul si a trait numai pentru el!

Exemplu minunat de reculegere si de dragoste Inflacarata, tu ai primit un dar deosebit ca sa atragi inimile noastre spre Dumnezeu prin meditatie. Curata, lumineaza si sfinteste inima mea; condu-o In adevaratul sanctuar al vietii interioare pentru ca eu nu mai sunt In stare sa fiu atent In timpul unei scurte rugaciuni, ceasuri si zile Intregi trecand fara ca eu sa ma gandesc la Dumnezeu.

Sfinte Iosife, modelul vietii spirituale, sprijinitorul sufletelor care nazuiesc spre desavarsire, ma Incredintez cu totul Indrumarii tale pe calea sfinteniei. Priveste la neputinta si lipsurile care-mi coplesesc sufletul. Scoate-ma din aceasta primejdioasa nepasare In care traiesc de atata timp. Dobandeste-mi reculegerea sufleteasca, duhul meditatiei, al rugaciunii si al evlaviei. Prin Cristos Domnul nostru. Amin.

Tatal nostru... Bucura-te, Marie... Slava Tatalui...

Ziua a IX-a - Ocrotirea In ceasul mortii

Fericite sfinte Iosife, ocroteste-ma In mod deosebit In ceasul mortii. Te rog sa fii alaturi de mine In acea clipa In care nu stiu daca ma vor mai ajuta puterile sa te chem In ajutor si sa pronunt numele sfinte ale lui Isus si Mariei.

Dupa o viata asa de pacatoasa, pe care am dus-o, trebuie sa ma tem de dreptatea lui Dumnezeu. Pacatele si necredinta mea starnesc In mine frica. Pentru tine, sfinte Iosife, moartea n-a fost decat o flacara mai aprinsa de dragoste. Viata ta sfanta nu putea sa fie Incoronata Inaintea lui Dumnezeu decat cu o moarte sfanta.

Tu esti modelul, patronul si mangaietorul muribunzilor. Fa sa am parte de moartea celor drepti. Pentru aceasta, ajuta-ma sa traiesc mereu In prezenta lui Isus si a sfintei Fecioare Maria. Invata-ma sa fiu mort de pe acum pentru amorul meu propriu, pentru poftele dezordonate si sa caut In toate sa-i plac numai lui Dumnezeu si sa traiesc numai pentru acela care a murit din dragoste pentru mine.

Din aceasta clipa vreau sa ma pregatesc pentru moarte, sub ocrotirea ta si cu ajutorul harului lui Dumnezeu vreau sa fac pocainta pentru pacatele mele si sa Incep a-l iubi pe Dumnezeu din tot sufletul meu si din toate puterile mele.

Isuse, Marie, Iosife, cu speranta In ocrotirea voastra, iau aceasta hotarare; ajutati-ma acum si In ceasul mortii mele. Amin.

Tatal nostru... Bucura-te, Marie... Slava Tatalui...