Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

Novena la Sf. Dymphna

Novena la Sf. Dymphna

St.Dymphna (Dimfina) fecioara si martira † Geel (Anvers), secolul al VII-lea Sarebatoare: 30 mai. Emblema: palmierul Martirologiul roman: la Geel, in Brabant Austrasia, pe teritoriul de astazi al Belgiei, sfanta Dimpna, fecioara si martira. Istoria Dymphnei se regaseste intr-o legenda din secolul al XIII-lea, ea ar fi fost fiica unui rege pagan irlandez din secolul al VII-lea (botezata in secret), rege care, dupa moartea sotiei ar fi vrut sa se casatoreasca cu Dymphna. Ajutata de preotul Gerberno, ea ar fi fugit pe mare, gasind apoi un refugiu in padurea din Geel, in provincia Anvers din Belgia. Legenda povesteste ca tatal sau, dupa ce a gasit-o, il omoara mai intai pe Gerberno si apoi isi omoara si propria fiica cu spada. Amandoi ar fi fost ingropati de ingeri in doua sicrie albe. Aceasta legenda, cu elemente din vechi povesti populare, a ajuns sa fie foarte cunoscuta pana in zilele noastre. „Viata” sfintei Dymphna a fost scrisa intre anii 1238 si 1247 de un calugar al colegiului Sf. Aubert din Cambrai, Franta, calugar care a pastrat traditia orala populara. La Geel sunt vizibile fragmentele celor doua sarcofage din epoca pre-romana si o caramida cu inscriptia „MA DYMPHNA”; mai mult, in secolul al XIII-lea au fost transportate posibilele relicve. Sfanta Dympna era invocata ca patroana a persoanelor cu probleme de sanatate mintala, a celor posedati, a epilepticilor si somnambulilor, pentru ca tatal sau era bolnav de dementa provocata de diavol. La Geel, care a devenit centru de pelerinaj, evlaviosii treceau de noua ori aplecati sau taraindu-se pe sub cenotaful sfintei (monument funebru gol). In Evul Mediu, caramida cu inscriptia de care aminteam mai devreme se punea la gatul persoanelor bolnave din punct de vedere mintal; odata ce au inceput pelerinajele, s-a format la Geel o numeroasa colonie de persoane cu probleme de sanatate mintala, persoane care erau si sunt ingrijite, ele traind pe langa familiile de acolo: o anticipare a modernei „casa familie”, care a constituit un fapt important pentru terapia celor care sufera (sau au ) probleme de sanatate mintala si a caritatii crestine. Dupa moartea care a survenit, destul de probabil, la Geel si dupa diferitele pelerinaje a ramasitelor sale, acestea au fost asezate definitiv in domul din Geel; acest lucru explica de ce iconografia sfintei este mai ales belgiana si flamanda. Simbolurile sfintei sunt spada care i-a taiat capul si diavolul incatusat la picioarele sale care explica patronajul sau pentru cei care sunt obsedati. Martirologiul roman o aminteste la 30 mai.

NOVENA LA SF. DYMPHNA (DIMFINA)

Inainte de a incepe aceasta rugaciune, mai intai cititi odata si meditati ceea ce veti spune. Apoi adunati-va gandurile si alegeti-va cuvintele pe care le veti folosi pentru a va exprima intentia.
 Pentru rezultate mai bune, asezati-va in genunchi pentru a va ruga, ori daca puteti, asezati-va cu fata la pamant (ca cei sfintiti la preotie) in timp ce va rugati.
Novena pentru sanatate mentala. Este o frumoasa novena utila atunci cand avem mai mare nevoie in timpul crizelor de sanatate mentala.

Novena la Sf. Dymphna (Dimfina)
(de rugat timp de 9 zile consecutiv sau de 9 ori consecutiv (acest lkucru insemnand ca daca ati inceput novena la ora 9:00 dimineata atunci se face prima rugaciune a novenei; la ora 10:00 (dupa o ora -- a doua rugaciune a novenei), la 11:00 a treia rugaciune a novenei si tot asa pana la ora 17:00 cand se va face ultima rugaciune a novenei). Aceasta este modalitatea in care se face novena pe ore consecutive.

Sf. Dimfina, mare ajutor in orice suferinta mentala si trupeasca, eu implor cu umilinta  mijlocirea ta puternica, prin Maria, la Isus, sanatatea bolnavului……………….
Tu ai indestulat cu iubire si compasiune pe mii si mii de bolnavi adusi la altarul moastelor tale de secole si pe aceia care nu au putut veni la altarul tau dar te-au invocat in casele lor sau in spitale. Arata aceeasi iubire si compasiune fata de mine, umilul tau slujitor.
Multele minuni pe care le-ai facut, imi da mie incredere ca ma vei ajuta in nevoia mea de acum.     (se spune cererea sau intentia…………)
Sunt increzator ca imi vei asculta cererea daca aceasta este pentru marea slava a lui Dumnezeu si spre binele sufletului meu. De dragul lui Isus si al Mariei pe care i-ai iubit atat de sincer si pentru care ti-ai dat viata in martiriu asculta rugaciunea mea.
Sf. Dimfina, tanara si frumoasa, inocenta si pura, ajuta-ma sa imit iubirea ta pentru puritate (curatie). Tu ai ales sa fii martirizata de sabia propriului tata, decat sa consimti la pacat. Da-mi si mie forta si curaj in lupta cu toate ispitele lumesti si dorintele celui rau.
Asa cum tu l-ai iubit din toata inima pe Isus, ajuta-ma si pe mine sa-L iubesc pe Dumnezeu din toata inima si sa-L slujesc cu credinta. Asa cum ai indurat (suportat) cu rabdare persecutia din partea tatalui tau si suferinta exilului, da-mi si mie rabdarea de care am nevoie pentru a accepta dificultatile din viata mea cu dragoste si supunere la vointa lui Dumnezeu.
Sf. Dimfina, prin martiriul tau glorios din dragoste catre Cristos, ajuta-ma sa fiu loial si credincios lui Dumnezeu cat timp voi trai. Iar in ceasul mortii mele, stai langa mine si roaga-te pentru mine ca sa pot primi cununa cereasca in Imparatia lui Dumnezeu.
Buna Sf. Dimfina, te implor sa recomanzi cererea mea, Mamei noastre Maria, pentru sanatate mentala si trupeasca si cu umilinta, sa o prezentati impreuna, lui Isus, Medicul Divin.
O Doamne, Tu ai dat-o pe Sf. Dimfina bisericii tale ca model de virtute, in special de puritate sfanta si ai voit ca ea sa-si apere credinta cu sangele sau inocent facand numeroase minuni. Increzatori ca noi cei care o veneram pe ea ca patroana a celor chinuiti de boli nervoase si mentale ne vom bucura in continuare de mijlocirea ei puternica si de protectia sa, ca vom ajunge la viata vesnica. Asa te rugam prin Cristos Domnul nostru. Amin.

3 Tatal nostru , 3 Bucura-te Maria, 3 Slava Tatalui.