Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

Novena la Sf. Dominic

Novena la Sf. Dominic

Sf. Dominic s-a nascut in 1170 la Caleruega, un satuc in muntii din Vecchia Castiglia (Spania), s-a distins inca de tanar prin caritate si saracie. Convins fiind ca trebuia sa conduca clerul la acea viata austera care statea la baza ereziei albigezilor si valdezilor, a fondat la Toulose Ordinul Fratilor Predicatori care, avand la baza Regula augustiniana, a devenit de fapt ceva cu totul nou, bazandu-se pe predica itineranta, pe cererea pomenii (cersetoria fiind pentru prima data legata de un ordin clerical), pe o serie de practici religioase de tip monahal si pe studiul aprofundat. Sfantul Dominic s-a distins prin corectitudine, spirit de sacrificiu si zel apostolic. Constitutiile Ordinului Fratilor Predicatori atesta claritatea gandirii, spiritul constructiv si echilibrat si sensul practic care se reflecta in Ordinul sau, unul dintre cele mai importante ale Bisericii. Extenuat de munca apostolica si de penitentele grele, moare pe 6 august 1221 inconjurat de fratii sai, in iubita sa manastire din Bologna, intr-o chilie care nu era a sa, pentru ca el, Fondatorul, nu avea niciuna. Grigore al IX-lea, apropiat lui printr-o prietenie profunda, il canonizeaza pe 3 iulie 1234. Patronaj: astronomi Etimologie: Dominic = consacrat Domnului, din latina Emblema: steaua deasupra fruntii, crin, caine, carte

Novena la Sf. Dominic

Rugaciunea la Sf. Dominic se spune o data pe zi timp de 9 zile, in special incepand cu 30 iulie si terminand pe 7 august.

              O slavite aparator al credintei in Cristos, prea pioase Sfinte Dominic, care ai renuntat la onoarea si demnitatea principatului pamatesc pentru a imbratisa o viata de saracie, munca si mortificatie, ce caracterizeaza un discipol al Celui care a spus: „Daca cineva vrea sa vina dupa mine, sa se lepede de sine si sa ma urmeze”
             O torta arzatoare, care arzand cu focul iubirii divine, ai lucrat neincetat pentru a insufla acea flacara in inimile celorlalti, arunca-ti te rog privirea asupra mea  de la locul  tau de glorie din inaltul Cerului de care te bucuri pentru rasplata trudei tale si fa te rugam ca scantei din focul divin sa imi lumineze sufletul, sa ma anime si sa ma incurajeze in toate suferintele si incercarile la care sunt supus.
               O Sfinte, caruia nu ti-a pasat de toate nenorocirile pe care le-ai indurat si de toate incercarile prin care ai trecut, te implor, obtine si pentru mine acceeasi iubire inflacarata care ti-a dat putere, si care sa imi faca si mie placute truda, umilintele, neplacerile, si alte mortificatii pe care le-as putea face in numele lui Isus. Sa port in minte ca nimic nu mi se poate intampla, decat prin mila lui Dumnezeu care este nemarginit de bun si care stie ce este mai bine pentru viata mea; care este atotputernic, nemarginit de indurator si iubitor, care si-a oferit viata pentru mantuirea mea si care continua sa-mi ofere zilnic dovezi ale iubiri si bunatatii sale.
              O dulce tata al celor saraci, cand toate celelalte resurse au fost epuizate, tu te-ai oferit pe tine insuti pentru mangaierea lor, obtine pentru mine adevaratul spirit de compasiune pentru semenii lui Isus Cristos, care stralucesc remarcabil in viata lor sfanta. Prin actele de caritate fata de cei pe care ii iubeste Isus, sa pot aseza comori in ceruri, acolo unde tu te bucuri acum de ceea ce ochiul nu a vazut, urechea nu a auzit, nici inima nu a conceput, dar de ceea ce Dumnezeu a pregatit pentru cei care Il iubesc, si care se dovedesc a fi Discipolii Lui prin pastrarea perceptului divin „sa ne iubim unii pe altii”.
Lauda si multumire lui Dumnezeu pentru rangul inalt si pentru sanctitatea la care te-a ridicat, si pentru privilegiile pe care ti le-a acordat. Te implor, ca prin gratitudinea cu care ai fost rasplatit pentru lauda Binefacatorului tau Divin, cere pentru mine indurarea de a scoate din inima mea ceea ce este neplacut Lui, si mai ales acel obicei neplacut care L-a ranit adesea. Obtine pentru mine favorurile pe care le cer in acesta novena, prin puternica ta mijlocire (se mentioneaza intentiile…)
         O Slavita Mama a lui Dumnezeu, Regina Presfantului Rozariu, care l-ai iubit pe Dominic cu afectiune de mama- si care ai fost iubita si onorata de catre el, priveste de dragul lui spre mine cu mila si mijloceste cu el pentru mine la Bunul Isus aceste cereri. Din acest moment  ma dedic cu sinceritate si din toata inima iubirii si slujirii Lui si ma incredintez protectiei tale, pentru a obtine indurarile necesare slujirii Lui, pentu a ma bucura de vesnicie. Amin.

1 Tatal Nostru… , 1 Bucura-te Marie… , 1 Slava Tatalui…
Sfinte Dominic , roaga-te pentru noi!

Traducere si adptare facute de www.novena.ro