Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

Novena la SF. Martin de Tours

Novena la SF. Martin de Tours

Sf. Martin de Tours s-a nascut in anul 315 in localitatea Sabaria (Panonia/Ungaria de astazi) ca fiu al unui tribun roman. Desi parintii sai erau pagani , inca de la varsta de 10 ani a luat cunostinta de religia crestina , a intrat in randul catecumenilor manifestandu-si dorinta de a se darui cu totul slujirii lui Dumnezeu. Deoarece imparatul roman tocmai daduse un decret prin care copiii ofiterilor sunt obligati sa urmeze cariera militara , Martin a intrat in cavalerie si a depus juramantul militar. Spre deosebire de alti colegi s-a multumit cu un singur servitor pe care dealtfel il trata ca si pe un frate! Se tinea departe de petrecerile (deseori dezordonate ale colegilor lui) castigandu-si astfel in scurt timp stima tuturor pentru bunatatea si vrednicia sa. In aceasta perioada s-a petrecut si faptul atat de cunoscut si ramas viu in memoria contemporanilor si a urmasilor: impartirea mantalei sale. Trecand prin orasul francez Amiens , intalneste un sarman cersetor care tremura de frig. Cei dinaintea sa nici ca s-au uitat la dansul, dar Martin se gandea ca Dumnezeu anume a voit asa ca el sa aiba ocazia de a face un bine. Deoarece nu mai avea nimic la el a decis pe loc sa isi taie in doua mantua cu care era invelit , jumatate dand-o cersetorului iar cu cealalta parte infasurandu-se pe el insusi! Camarazii lui vazandu-l astfel imbracat, unii au inceput sa rada de el, dar altora le-a parut rau ca nu au fost si ei atenti cu nenorocitul de pe drum. In noaptea urmatoare Martin a avut un vis:  Isus Cristos acoperit cu jumatatea de manta daruita saracului le spunea cetelor de ingeri care-l inconjurau: “Martin care este numai catecumen m-a imbracat asa!”.  La varsta de 18 ani Martin paraseste armata si primeste botezul.
Aproximativ in anul 371 este ales Episcop de Tours. Poporul incredintat pastoririi sale pastra inca multe din obiceiurile vechi, paganesti si Martin a trebuit sa lupte energic pentru indepartarea lor, pentru daramarea locurilor de inchinare catre idoli si pentru desfiintarea cultului arborilor sacri. Desi investit cu demnitatea episcopala, si-a continuat felul de viata al unui pustnic, mancand o singura data pe zi, seara, dormind intr-o chilie pe un sac cu cenusa, daruind rugaciunii o mare parte din noapte. A strabatut dieceza in lung si in lat si a consolidat invatatura si viata crestina in centrul Frantei. In cei douazeci si sase de ani de pastorire si-a castigat iubirea entuziasta a saracilor si a tuturor celor nedreptatiti; in schimb si-a atras impotrivirea si dispretul acelora din randul clerului sau care preferau odihna si bunul trai; un preot cu numele Brizio (Baltatul) l-a dat in judecata. A devenit proverbial cuvantul rostit de Sfantul Martin in aceasta imprejurare: «Daca Isus Cristos l-a suportat pe Iuda, de ce nu ar trebui sa-l suport si eu pe Brizio?»
Istoria vietii Sfantului Martin aminteste cazul a doi morti, un catecumen si un sclav, pe care el i-a readus la viata prin rugaciunile sale; se istorisesc si nenumarate cazuri de vindecari minunate si interventii ale puterii dumnezeiesti atribuite mijlocirii Sfantului Martin.
Cu toate ca se simtea foarte slabit si era convins ca se apropie sfarsitul vietii sale, auzind ca in Biserica din regiunea Candes s-au produs unele neintelegeri, Martin a alergat numaidecat acolo. Dupa ce a restabilit pacea si buna intelegere, se pregatea pentru intoarcere; deodata, puterile l-au parasit si el a rugat pe cei din jur sa-l aseze pe un pat presarat cu cenusa, deoarece peste putin va trebui sa paraseasca acest pamant.
Sf. Martin de Tours a plecat la Domnul in data  de 8 noiembrie 397. Dupa trei zile, la 11 noiembrie, a avut loc inmormantarea; a fost o adevarata apoteoza, o proclamare solemna a sfinteniei sale si a veneratiei unui intreg popor. De atunci, sarbatoarea lui se tine la 11 noiembrie; el este primul sfant care nu a fost martir si totusi i s-a acordat o cinstire din partea Bisericii. Sfantul Martin a fost ostas fara voia lui, calugar prin alegere si Episcop din ascultare fata de vointa lui Dumnezeu, exprimata prin glasul poporului credincios si al pastorilor Bisericii. Imediat dupa moartea sa, Sfantul Martin a devenit cel mai cunoscut si mai venerat sfant in Europa.

Novena in cinstea Sfantului Martin din Tours

Prima zi
Fidelitate fata de har

Sfinte Martine care, inca de la varsta cea mai frageda, ai avut parte de mangaierea binecuvantarilor ceresti si ai fost ajutat in mod desavarsit cu luminile credintei; tu, care datorita corespunderii fata de har ai meritat, ca Dumnezeu sa-l reverse asupra ta cu atata imbelsugare: obtine-ne o fidelitate asemanatoare cu a ta; fa ca, fiind silitori si atenti in a urma toate inspiratiile Duhului Sfant, sa progresam fara incetare in aceasta credinta care face sfinti. O sfinte Martine, daca am putea pastra mereu neatinsa aceasta comoara care ne-a fost incredintata prin slujirea ta. Fa ca stimulati de exemplele tale si sustinuti de ocrotirea ta noi sa inaintam cu un pas ferm si rapid pe calea poruncilor Domnului. Asa sa fie.
Tatal Nostru, Bucura-te Marie
Sfinte Martine, roaga-te pentru noi
Ziua a doua
Spirit de caritate

Sfinte Martine care, chiar inainte de harul botezului, ai avut fericirea de a-l imbraca pe Isus Cristos in persoana unui sarac impartindu-ti cu el mantaua, cere si obtine pentru noi acest spirit de caritate, semn distinctiv al celor alesi; fa ca noi sa intelegem si sa iubim misterul saraciei; dezlipeste sufletele si inimile noastre de bunurile pamantului, pentru ca, descoperind cu ochii credintei un Dumnezeu ascuns sub zdrentele saraciei, gandul de a-l ajuta pe Isus in persoana celor saraci sa faca pomenile noastre si mai abundente si mai meritorii. Asa sa fie.
Tatal Nostru, Bucura-te Marie
Sfinte Martine, roaga-te pentru noi
Ziua a treia
Curaj crestin

Sfinte Martine care ai sacrificat totul pentru a-l urma pe Isus Cristos, tu care nu te temeai sa infrunti, singur si fara arme, nenumarati dusmani, obtine-ne, pe langa o completa dezlipire de lucrurile lumii, aceasta incredere minunata in ajutorul de sus; dupa exemplul tau, inarmati cu crucea, noi sa devenim de temut pentru dusmanii mantuirii noastre, fara a ne rusina niciodata de convingerile noastre, mereu gata sa ne marturisim credinta atat prin faptele noastre cat si prin cuvintele noastre; fa-ne sa-l cautam inainte de toate pe divinul Isus si nici prosperitatea, nici adversitatea, nici viata, nici moartea si nici o alta putere sa nu ne desparta de iubirea sa. Asa sa fie.
Tatal Nostru, Bucura-te Marie
Sfinte Martine, roaga-te pentru noi
Ziua a patra
Spiritul de interiorizare

Sfinte Martine al carui suflet, abia renascut prin botez, suspina dupa singuratate si reculegere; tu care cautai alaturi de Ilarie cunoasterea exacta a religiei si a obligatiilor sale, da sufletelor noastre aceasta sete arzatoare dupa adevar si aceasta nevoie de viata intima cu Dumnezeu; fa ca in mijlocul grijilor vietii sa stim a-l gasi pe Dumnezeu in ceasul rugaciunii si fervoarea noastra sa rascumpere slabiciunile naturii noastre decazute, pentru ca sa inceapa inca de aici de pe pamant aceasta fericita unire pe care noi speram sa o meritam prin mijlocirea ta pentru vesnicie. Asa sa fie.
Tatal Nostru, Bucura-te Marie
Sfinte Martine, roaga-te pentru noi
Ziua a cincea
Spiritul de renuntare

Sfinte Martine care pentru a-l urma in mod mai desavarsit pe divinul Invatator ai renuntat la toate in aceasta viata si pentru a-l sluji mai bine ai cautat locurile cele mai pustii, fa ca dupa exemplul evlaviosilor pustnici, veniti ca sa te urmeze pentru a practica mai bine virtutea, sa simtim si noi o dorinta vie dupa desavarsire; nu lasa ca noi sa ne multumim cu strictul necesar, dar trezeste in noi dorinta de a-l imita pe deplin asemenea tie pe Modelul divin, pentru ca animati de spiritual sau, traind viata sa, noi sa ajungem la fericirea pe care Dumnezeu o promite aceluia care va fi asemenea cu Fiul sau divin. Asa sa fie.
Tatal nostru, Bucura-te Marie
Sfinte Martine, roaga-te pentru noi


Ziua a sasea
Spiritul de credinta

Sfinte Martine, model desavarsit de umilinta, de rabdare, de blandete si de mortificare, tu ale carui virtuti trezeau admiratia si pe care nici un necaz nu a putut niciodata sa-l tulbure, intipareste profund in sufletele noastre aceasta convingere, ca suferintele acestei vieti nu sunt nimic in comparatie cu comoara vesnica a slavei care va fi rasplata lor; fa-ne sa vedem mereu mana milostiva a Invatatorului milostiv in incercarile pe care ni le trimite, pentru ca asemenea lui, purtand in mod curajos crucile noastre, sa ajungem in imparatia sa pe aceasta cale a contradictiei si a suferintei, care este calea cea mai sigura a slavei si a fericirii vesnice. Asa sa fie.
Tatal Nostru, Bucura-te Marie
Sfinte Martine, roaga-te pentru noi

Ziua a saptea
Zelul pentru slava lui Dumnezeu
Sfinte Martin, plin de zel pentru mantuirea sufletelor, care, investit in ciuda vointei tale cu demnitatea episcopala, ai indeplinit in mod asa de desavarsit obligatiile ei, cutreierand satele pentru a-l predica pe Isus Cristos, distrugand templele idolilor si cultul lor; tu care nu te temeai sa-ti expui viata pentru a-i converti pe necredinciosi, nu uita ca noi suntem fiii acelora pe care tu i-ai evanghelizat cu atata iubire; continua si perfectioneaza din inaltul cerului opera inceputa pe acest pamant; fereste de orice greseala o turma care iti este scumpa si pastreaza-ne pura si neatinsa credinta pe care tu ai predicat-o stramosilor nostri. Amin.
Tatal Nostru, Bucura-te Marie.
Sfinte Martine, roaga-te pentru noi.

Ziua a opta
Spiritul de pocainta

Sfinte Martine, al carui minunat apostolat a fost aratat prin minuni fara numar; tu care dadeai sanatatea bolnavilor si neputinciosilor, care alungai diavolii si vindecai leprosii; tu care ai inviat trei morti si care vorbeai cu atata familiaritate cu Dumnezeu si cu sfanta sa Mama, acum cand esti aproape de ei, puterea ta nu ar putea fi micsorata; foloseste-o in favoarea noastra; exista inca printre noi atatia bolnavi si morti spirituali! Obtine vindecarea unora, invierea altora, pentru toti, perseverenta in considerarea si imitarea virtutilor tale, pentru ca intr-o zi sa fim si noi partasi de rasplata ta. Asa sa fie.
Tatal Nostru, Bucura-te Marie
Sfinte Martine, roaga-te pentru noi
Ziua a noua
Harul unei morti bune

Sfinte Martine, pastor inefabil, care aflat pe punctul de a mosteni rasplata, consimteai la continuarea muncii din devotament fata de turma ta; tu care priveai cu seninatate apropierea mortii si puteai sa-l sfidezi pe dusmanul mantuirii ca nu va gasi nimic in tine care sa-i apartina; da-ne putin din acest spirit de caritate de care erai plin si obtine-ne aceasta inocenta a vietii care da resemnarea si increderea. In acest ceas suprem, adu-i aproape de mine pe minunata Maria si pe sfintii nostri ingeri, pentru a indeparta spiritele intunericului si fa ca, intariti cu sacramentele Bisericii, noi sa trecem din aceasta vale de lacrimi in pamantul celor vii, pentru a canta acolo pe vecie impreuna cu tine indurarile Domnului. Asa sa fie.
Tatal Nostru, Bucura-te Marie
Sfinte Martine, roaga-te pentru noi.