Novena la Sf. Nicolae
Scurta prezentare: Sf. Nicolae - este sarbatorit in fiecare an in data de 6 decembrie.
Patronaj: Sf. Nicolae este patronul copiilor, marinarilor, pescarilor, comerciantilor, persoanelor acuzate pe nedrept, farmacistilor, dogarilor, arcasilor, camatarilor, lucratorilor din domeniul televiziunii.
Sfantul Nicolae (15-Martie-270 – 6-Decembrie-343), a fost episcop in orasul Mira din provincia Lichia, provincie in sud-vestul Asiei Mici. Conform datelor pastrate de traditie, Nicolae era fiul unor parinti crestini din Patara, in Sichia, si de mic copil a dat semne pentru o alegere, deosebita din partea lui Dumnezeu; respecta cu sfintenie zilele de post, se tinea departe de jocuri si vorbe necuviincioase, petrecea in rugaciune o mare parte din timpul sau si arata o bunatate ingereasca fata de toti. A vizitat manastirile din tinutul Tebaida, unde a ramas mai multa vreme printre pustnici, dar s-a reintors in orasul natal. Episcopii intruniti la Mira pentru desemnarea unui succesor al episcopului de Mira decedat, nereusind sa cada de acord asupra persoanelor propuse, au hotarat sa-l aleaga pe omul care a doua zi dimineata avea sa intre cel dintai in biserica; si deoarece Nicolae a venit primul la sfantul lacas pentru a se ruga, ei l-au ales episcop. La inceput s-a impotrivit, dar intelegand ca este voia lui Dumnezeu a primit, si dupa cuvenita pregatire a fost consacrat episcop. Ca pastor sufletesc a dovedit dragoste si grija fata de turma sa nu numai in trebuintele sufletesti, dar si in lipsurile materiale. Se amintesite cazul unui om sarac care nu reusea sa-si marite pe cele trei fete ale sale, si in disperare le-a indemnat sa urmeze si ele exemplul persoanelor usuratice. Afland despre aceasta, sfantul episcop a pregatit o punga mare de bani si in timpul noptii a aruncat-o pe fereastra in casa nefericitului tata; peste cateva zile, fiica mai mare se pregatea de nunta. Asa s-a intamplat si cu a doua fata. Plin de mirare, tatal a inceput sa stea la panda intr-un loc ascuns, pentru a-l descoperi pe binefacatorul sau atat de marinimos. Astfel a aflat ca episcopul Nicolae il salvase pe el si pe fiicele lui de la o fapta necugetata; cu lacrimi in ochi a cazut in genunchi, i-a cerut iertare si i-a multumit; desi episcopul i-a interzis sa vorbeasca despre cele intamplate, el nu a incetat sa laude bunatatea si delicatetea pastorului lor sfant. Sarbatoarea Sf. Nicolae (6 decembrie) este una din cele mai populare si in acelasi timp asteptate de copiii din foarte multe zone ale globului.
Novena in cinstea Sfantului Nicolae
(Se va recita timp de noua zile consecutiv rugaciunea de mai jos)
O ierarh vrednic de toata lauda si de toata cinstea, mare taumaturg si sfant al lui Cristos, Parinte Nicolae, om al lui Dumnezeu si slujitor credincios, om al dorintei, vas ales, pilon neclintit al Bisericii, torta foarte stralucitoare, stea care straluceste si lumineaza universul intreg. Tu esti un drept care infloreste asemenea palmierului plantat in piata Domnului tau. Traind la Mira, tu ai raspandit parfumul de smirna izvorand din harul divin. Prin prezenta ta, preasfinte Parinte, marea a fost binecuvantata cand ramasitele tale preaminunate au fost transferate in orasul Bari, din orient in occident, pentru a lauda numele Domnului.
O foarte placut si minunat taumaturg, ajutor prompt, mijlocitor fervent, bun pastor care salveaza turma sa spirituala de orice fel de rele, noi te preamarim si te laudam ca speranta a tuturor crestinilor, izvor de minuni, ocrotitorul credinciosilor, preainteleptul invatator, hranitorul celor infometati, bucuria celor chinuiti, imbracamintea celor care sunt goi, tamaduitorul celor bolnavi, calauza celor care calatoresc pe mare, eliberatorul celor inchisi, hranitorul si aparatorul vaduvelor si al orfanilor, pazitorul castitatii, blandul ocrotitor al copiilor, sprijinul celor in varsta, calauza celor care postesc, odihna celor care sufera, bogatia abundenta a celor saraci si nevoiasi. Asculta-ne pe noi care te rugam si am recurs la ocrotirea ta, mijloceste in favoarea noastra la cel Preainalt si obtine, prin rugaciunile tale puternice, tot ceea ce este folositor pentru mantuirea sufletelor noastre si a trupurilor noastre. Ocroteste aceasta sfanta comunitate (sau biserica, sau parohie), orice oras, orice sat si orice tara crestina si pe poporul prezent aici de orice rau prin ajutorul tau. Caci noi stim ca rugaciunea unui drept este o mare si puternica forta pentru bine. Si dupa preabinecuvantata Fecioara Maria, noi te avem ca drept mijlocitor la Dumnezeul Preamilostiv, si noi am recurs cu umilinta la ferventa ta mijlocire si ocrotire, preaiubitule Parinte. Sub carja ta episcopala, ca un pastor atent si bun, ocroteste-ne de toti dusmanii, de nenorociri, de cutremure de pamant, de grindina, de foamete, de inundatie, de sabie, de invazia straina, de razboiul civil si de toate adversitatile si necazurile noastre. Intinde-ne o mana miloasa si deschide-ne portile milostivirii divine; caci noi suntem nevrednici de a contempla inaltimile ceresti din cauza multimii nelegiuirilor noastre; noi suntem strans legati prin legaturile pacatului si nu am implinit vointa Creatorului nostru, nici nu am pazit poruncile Lui. De aceea in pocainta si umilinta noi ne plecam inima noastra inaintea Creatorului nostru si cerem mijlocirea ta parinteasca la El. Ajuta-ne, Sfinte Dumnezeule, pentru ca noi sa nu pierim in pacatele noastre; elibereaza-ne de orice rau si de orice putere ostila, condu sufletul nostru si intareste inima noastra in adevarata credinta; prin mijlocirea si interventia ta, nici suferintele, nici amenintarile, nici calamitatile, nici mania Creatorului nostru nu se vor micsora; dar fa-ne (a se spune dorinta) sa putem duce o viata linistita aici pe pamant si sa contemplam bunurile din patria celor vii, slavindu-l pe Tatal, pe Fiul si pe Duhul Sfant, un singur Dumnezeu glorificat in Treime, acum si intotdeauna si in vecii vecilor. Amin!
Tatal Nostru..., Bucura-te Maria..., Slava Tatalui...
Sfinte Nicolae, roaga-te pentru noi!