Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

Novena Maicii Tereza de Calcuta

Novena Maicii Tereza de Calcuta
Dumnezeu vorbeste in tacere
Inainte de a incepe, cauta un loc linistit, care te va ajuta sa te rogi, de preferinta intr-o biserica sau capela in fata Preasfantului Sacrament. Fa liniste in interiorul tau, pentru ca Dumnezeu iubeste linistea. Intotdeauna ne asteapta in liniste – pentru a ne vorbi si a ne asculta. „In linistea inimii noastre Dumnezeu vorbeste despre iubirea sa; cu linistea noastra ii permitem lui Isus sa ne iubeasca”. (Maica Tereza)
Citeste cateva sau toate meditatiile zilei si lasa-le sa intre in inima ta. Mediteaza cuvintele Maicii Tereza cateva minute si una din meditatiile ei sa te insoteasca toata ziua. Uneste-te cu fratii si surorile tale de pe tot Pamantul care sufera intuneric si durere, apoi recita rugaciunea Fericitei Tereza. Poti, de asemenea, sa faci o fapta concreta de iubire fata de cineva din familia ta, din comunitatea ta sau din apropierea ta, ca o cale de a trai mai profund spiritul si mesajul Maicii Tereza pe parcursul novenei.
 
Cuvant inainte
 
Prima zi a novenei este dedicata cunoasterii lui Isus, izvorul vietii si al misiunii Maicii Tereza.
In cea de-a doua zi suntem invitati sa credem in iubirea neconditionata pe care o are Isus pentru fieare dintre noi. Aceasta credinta in iubirea lui a indemnat-o pe Maica Tereza sa isi paraseasca familia si patria natala si sa porneasca in misiune. 
In cea de-a treia zi, Isus ne invita prin Fericita Tereza sa mergem pe drumul spiritual al Calvarului si sa-l ascultam spunandu-ne de pe cruce: „Mi-e sete”. Acesta a fost focul interior care a cunsumat-o pe Fericita Tereza.
Cea de-a patra zi este dedicata sfintei Fecioare, care ne va ajuta sa intelegem mai bine setea de iubire a lui Isus si sa-i raspundem asa cum a facut-o ea: cu o incredere plina de iubire, cu abandonare totala si cu bucurie. Prin urmare, zilele a sasea, a saptea si a opta sunt consacrate acestor trei dispozitii ale inimii: increderea, abandonarea totala si bucuria.
In cea de-a opta zi suntem invitati sa intram in misterele prezentei lui Isus din Euharistie si in cei sarmani. Si noi suntem chemati sa-l primim pe Isus in Painea Vietii, sa ne transformam in el si sa-i slujim in cei mai saraci dintre saraci. Dupa cum insasi Maica Tereza explica adesea, „Il slujim facandu-le lor (celor saraci) ceea ce ne-ar placea sa-i facem lui. Iata sfintenia ascunsa pentru noi – prin cunoasterea lui Isus, prin iubirea lui Isus, prin slujirea lui Isus”.
Cea de-a noua zi este consacrata chemari la sfintenie prin cunoasterea si slujirea celor mai saraci dintre cei mai saraci.
 
Ziua intai
Cunoasterea lui Isus cel viu
„Il cunoasteti cu adevarat pe Isus cel viu – nu din carti ci din petrecerea timpului cu el in inimile voastre?”
„Sunt convins de iubirea lui Cristos  pentru mine si de a mea fata de el? Aceasta convingere este stanca pe care este construit sanctuarul. Ce trebuie sa facem pentru a castiga aceasta convingere? Trebuie sa-l cunoastem pe Isus, sa-l iubim pe Isus, sa-l servim pe Isus. Cunoasterea te va face tare precum moartea. Il cunoastem pe Isus prin credinta: meditand la Cuvantul lui in Scripturi, ascultandu-l vorbind prin Biserica sa si printr-o intima unire in rugaciune”.
„Cautati-l in Tabernacol. Atintiti-va ochii spre el, care este lumina. Apropiati-va inimile de Inima sa divina si cereti-i sa va dea harul de a-l cunoaste”.
 
Meditatia zilei
„Nu-l cautati pe Isus departe; nu este acolo. E aproape de voi. El e in voi.”
Cereti harul unei cunoasteri intime a lui Isus.
Recitati rugaciunea Fericitei Tereza.

Ziua  a doua
Isus te iubeste
„Sunt convins de iubirea lui Cristos pentru mine si de a mea pentru el? Aceasta convingere este ca lumina soarelui care face samanta de viata si mugurele sfinteniei sa infloreasca. Aceasta convingere este stanca pe care este construita sfintenia.”
 
„Diavolul poate sa incerce sa foloseasca ranile vietii si uneori si greselile noastre proprii pentru a ne face sa simtim ca e imposibil ca Isus sa te iubeasca cu adevarat, ca ii pasa cu adevarat de tine. Acesta este un pericol pentru noi toti. Si e trist, pentru ca este taman pe dos ceea ce vrea Isus cu adevarat, si asteapta sa-ti spuna ... El te iubeste mereu, chiar si cand te simti nevrednic.”
„Isus te iubeste cu duiosie, esti pretios pentru el. Intoarce-te la Isus cu o mare incredere si lasa-te iubit de el. Trecutul apartine milei sale, viitorul Providentei sale, iar prezentul iubirii sale”.
Meditatia zilei
„Nu va fie teama – sunteti pretiosi pentru Isus. El va iubeste”.
Cereti harul de a fi convinsi de iubirea neconditionata a lui Isus pentru voi.
Recitati rugaciunea fericitei Tereza.

Ziua a treia
Ascultati-l spunandu-va „Mi-e sete”
„In agonia sa, in durerea sa, in singuratatea sa a spus foarte clar, De ce m-ai parasit? El era teribil de singur si parasit cand suferea pe cruce ... In acest moment atat de dificil a spus: Mi-e sete!, iar cei din jur au crezut ca ii este sete la modul obisnuit si i-au dat otet imediat; insa nu de acesta ii era lui sete – ci de iubirea noastra, de afectiunea noastra, de acel atasament intim fata de el si de impartasirea patimirii sale. Si e ciudat ca a folosit acel cuvant. A spus Mi-e sete in loc de dati-mi iubirea voastra ... Setea lui Cristos pe cruce nu e imaginativa. Era un cuvant; mi-e sete, hai sa-l ascultam cum mi-l spune mie, tie ... Este cu adevarat un dar al lui Dumnezeu.”
„Daca ascultati cu inima, veti auzi, veti intelege... Pana cand nu veti sti inlauntrul vostru ca lui Isus ii este sete de voi, nu veti incepe sa cunoasteti cine doreste sa fie pentru voi. Sau cine vrea el ca voi sa fiti pentru el.”
„Umblati pe urma pasilor lui in cautarea sufletelor. Purtati-l pe el si lumina sa in casele saracilor, in special la sufletele care au mai mare nevoie. Raspanditi iubirea inimii sale oriunde mergeti si saturati-i setea de suflete.”
Meditatia zilei
Ia ganditi-va, lui Dumnezeu ii este sete ca eu si tu sa mergem sa-i potolim setea.
Cereti harul de a intelege strigatul de sete al lui Isus.
Recitati rugaciunea Fericitei Tereza.
 
Ziua a patra
Sfanta Fecioara te va ajuta
„Cat de multa nevoie avem de Maria pentru a ne invata ce inseamna sa potolesti setea de iubire a lui Dumnezeu pentru noi, pe care Isus a venit sa ne-o descopere. Ea a facut-o atat de minunat. Da, Maria i-a permis lui Dumnezeu sa ia in stapanire viata sa prin puritatea ei, umilinta ei si iubirea sa loiala ... Hai sa cautam sa crestem, sub indrumarea Maicii noastre ceresti, in aceste trei importante stari sufletesti care incanta Inima lui Dumnezeu si-i permit sa se uneasca cu noi, in si prin Isus, in puterea Duhului Sfant. Procedand astfel, ca si Maria, Mama noastra, il vom lasa pe Dumnezeu sa ia in stapanire in totalitate toata fiinta noastra si prin noi, Dumnezeu va putea sa ajunga cu setea sa de iubire la toti cei cu care venim in contact, in special cu cei saraci”
„Daca ramanem cu sfanta Fecioara, ea ne va darui spiritul ei de iubire increzatoare, abandonarea totala si bucuria”.
Meditatia zilei
„Cat de aproape trebuie sa ramanem langa sfanta Fecioara care a inteles cat de profunda este iubirea divina care ne-a fost descoperita pe cand statea la picioarele crucii si l-a auzit pe Isus strigand: Mi-e ste.”
Cereti harul de invata de la Sfanta Fecioara sa-i potolim setea lui Isus asa cum a facut-o ea.
Recitati rugaciuea Fericitei Tereza.

Ziua a cincea
Sa aveti in Isus o incredere oarba
„Aveti incredere in Bunul Dumnezeu, care ne iubeste, care ne poarta de grija, care vede totul, stie totul, poate face totul pentru binele meu si pentru binele sufletelor”.
„Iubiti-l cu incredere fara a va uita in urma, fara teama. Daruiti-va in totalitate lui Isus. Va va folosi pentru a indeplini lucruri marete cu conditia ca voi sa aveti incredere  mai multa in iubirea lui decat in slabiciunea voastra. Credeti in el, aveti incredere in el cu o incredere absoluta pentru ca el este Isus.”
„Isus nu se schimba niciodata ... Aveti incredere in el cu iubire, cu zambetul pe buze, crezand intotdeauna ca el este calea catre Tatal, el este lumina in aceasta lume de intuneric”.
„Cu toata sinceritatea trebuie sa ne uitam in sus si sa spunem: Pot face totul in cel care ma intareste? Datorita acestei declaratii a Sfantuli Paul trebuie sa aveti o incredere sigura in ceea ce faceti – sau mai bine zis in lucrarea lui Dumnezeu – bine, eficient, chiar perfect, cu Isus si pentru Isus. De asemenea, sa fiti convinsi ca voi cu fortele voastre nu puteti face nimic, nu aveti nimic decat pacat, slabiciune si mizerie; ca toate darurile naturii si ale harului pe care le aveti, le aveti de la Dumnezeu.”
„Si Maira a aratat o incredere completa in Dumnezeu acceptand sa fie folosita pentru planul sau de manturie in ciuda nimicniciei ei, caci stia ca el, care este puternic, poate face lucruri marete in ea si prin intermediul ei. Ea a avut incredere. Odata ce i-a spus „da” – a terminat. Nu s-a indoit niciodata”.
Meditatia zilei
„Increderea in Dumnezeu poate face totul. Tocmai de goliciunea si slabiciunea noastra are nevoie Dumnezeu si nu de plenitudinea noastra”.
Cereti harul de a avea o credinta de nezdruncinat in puterea si iubirea lui Dumnezeu pentru voi si pentru toata lumea.
Recitati rugaciunea Fericitei Tereza.

Ziua a sasea
Iubirea adevarata este abandonare
„Mi-e sete” nu are sns decat prin abandonarea totala pe care i-o dau lui Isus.
„Cat de usor este sa-l cuceresti pe Dumnezeu! Ne abandonam lui Dumnezeu si atunci Dumnezeu ne apartine; si nimic nu ne apartine mai mult decat Dumnezeu. Caci daca ne abandonam lui Dumnezeu, il vom poseda asa cum el isi apartine; adica vom trai viata sa. Recompensa cu care rasplateste Dumnezeu abandonarea noastra este el insusi. Devenim vrednici de a-l poseda pe el cand ne abandonam lui in mod supranatural. Adevarata iubire este abandonare. Cu cat iubim mai mult cu atat ne abandonam mai mult”.
„Adesea vedem cabluri mai mici sau mai mari, noi si vechi, ieftine sau scumpe, aliniate. Numai cand trece prin ele curentul, abia atunci va fi lumina. Cablul esti tu si eu. Curentul este Dumnezeu. Avem puterea de a lasa curentul sa treaca prin noi, sa ne foloseasca si sa produca lumina Cuvantului, Isus, sau sa refuzam sa fim folositi si permitem intunericului sa se imprastie. Sfanta Fecioara a fost cel mai minunat cablu. Ea i-a permis lui Dumnezeu sa o umple in totalitate, caci prin abandonarea sa – „Fie mie dupa Cuvantul tau” – a devenit plina de har, si, in mod firesc, in momentul in care a fost umpluta de acest curent, harul lui Dumnezeu, a mers in graba la casa Elisabetei pentru a conecta cablul, Ioan, la curent, Isus”.
Meditatia zilei
„Permiteti-i lui Dumnezeu sa va foloseasca fara sa va consulte”.
Cereti harul de a abandona intreaga voastra viata lui Dumnezeu.
Recitati rugaciunea Fericitei Tereza.
 
Ziua a saptea
Dumnezeu il iubeste pe cel ce daruieste cu bucurie
„Petru a aduce bucurie in fiecare suflet Bunul Dumnezeu ni s-a daruit ... Bucuria nu este doar o simpla chestiune de termperament. In slujba Domnului si a sufletelor, este intotdeauna greu – cu atat mai mult trebuie sa incercam – sa obtinem sa o facem sa creasca in inimile noastre. Bucuria este o plasa a iubirii cu care se pot prinde multe suflete. Domnul il iubsete pe cel ce daruieste cu bucurie. Daruieste cu mult mai mult, cel ce ofera cu bucurie. Daca aveti greutati la serviciu si le acceptati cu bucurie, cu un zambet larg, caci in acest lucru si orice alt lucru, ceilalti vor vedea faptele voastre bune si il preamaresc pe Tatal. Cea mai buna cale de a va arata recunostinta fata de Dumnezeu si oameni este sa acceptati totul cu bucurie. O inima vesela este rezultatul normal al unei inimi ce arde de iubire.”
„Fara bucurie nu exista iubire, iar iubirea fara bucurie nu este iubire adevarata. Si astfel, trebuie sa aducem acea iubire si acea bucurie in lumea de astazi.”
„Bucuria a fost si puterea Sfintei Fecioare. Sfanta Fecioara a fost prima misionara a caritatii. Ea a fost prima care l-a primit pe Isus la modul fizic si l-a purtat catre ceilalti; si ea s-a dus in graba. Numai bucuria putea sa-i dea puterea si iuteala de a merge si a face munca unei servitoare.”
Meditatia zilei
„Bucuria este semnul unirii cu Dumnezeu, al prezentei lui Dumnezeu. Bucuria este iubire, rezultatul firesc al unei inimi arzand de iubire”.
Cereti harul de a gasi bucuria si a impartasi aceasta bucurie cu oricine va intalniti.
Recitati rugaciunea Fericitei Tereza.
 
Ziua a opta
Isus s-a facut pe sine Painea vietii si Cel flamand
El ne-a dovedit iubrea sa dandu-se pe sine, fiinta sa. El care era bogat s-a facut sarac pentru tine si pentru mine. S-a daruit in intregime. A murit pe lemnul crucii. Insa inainte de a muri s-a transformat in Painea Vietii pentru a potoli foamea noastra de iubire, de el. El a spus: Daca nu mancati Trupul meu si nu beti Sangele meu nu veti putea avea viata vesnica. Si maretia iubirii sale consta in faptul ca s-a facut sarac si a spus: „Am fost flamand si m-ati hranit, iar daca nu m-ati hranit nu puteti avea viata vesnica. Acesta este darul lui Cristos. Si in ziua de azi Dumnezeu continua sa iubeasca lumea. El continua sa ne trimiat pe tine si pe mine pentru a arata ca el continua sa iubeasca lumea, ca are mila de lume. Noi trebuie sa fim iubirea sa, mila sa fata de lumea de azi. Insa pentru a iubi trebuie sa avem credinta, intrucat credinta in actiune este iubire, iar iubirea in actiune este slujire. Iata de ce Isus s-a facut Painea Vietii, pentru ca noi sa putem sa-l vedem sub infatisarea trista a celui sarac”.
„Viata noastra trebuie sa fie impletita cu Euharistia. De la Isus din Euharistie invatam cat de insetat este Dumnezeu sa ne iubeasca si cat de mult doreste sa-l iubeasca sufletele noastre. De la Isus din Euharistie primim lumina si putera de a-i potoli setea.
Meditatia zilei
„Sa credeti ca el, Isus, se afla sub chipul Painii si ca el, Isus, este prezent in cei flamanzi, dezbracati, bolnavi, singuri, neiubiti, neajutorati si fara speranta”.
Cereti harul sa-l vedeti pe Isus in Painea Vietii si sa-l slujiti in cei care sunt sub trista infatisare a celor saraci.
Recitati rugaciunea Fericitei Tereza.

Ziua a noua
Sfintenia este Isus care traieste si actioneaza prin mine
„Actele noastre de iubire nu sunt altceva decat revarsarea iubirii din inima noastra fata de Dumnezeu. Prin urmare, cel care este cel mai strans legat de el isi va iubi cel mai mult aproapele”.
„Activitatea noastra este cu adevarat apostolica in masura in care ii permitem sa lucreze in noi si prin noi – cu puterea sa, cu dorinta sa, cu iubirea sa. Trebuie sa devenim sfinti nu pentru ca vrem sa ne simtim sfinti, dar pentru ca Cristos sa poata sa traiasca viata sa in plenitudine inlauntrul nostru.”
„Sa ne petrecem timpul cu el si pentru el. Sa-l lasam sa vada prin ochii nostri, sa vorbeasca cu limba voastra, sa lucreze cu mainile voastre, sa mearga cu picioarele voastre, sa gandeasca cu capul vostru si sa iubeasca cu inima voastra. Oare aceasta nu este o uniune perfecta, o continua rugaciune de iubire? Dumnezeu este Tatal nostru iubitor. Fie ca iubirea voastra sa straluceasca inaintea oamenilor pentru ca vazand faptele voastre bune (spalatul, maturatul, gatitul, iubirea fata de sot si copii) sa-l glorifice pe Tatal”.
„Fiti sfinti. Sfintenia este cea mai simpla cale de a potoli setea lui Isus, a lui de voi si a voastra de el”.
Meditatia zilei
„Iubirea fata de ceilalti este cea mai sigura cale catre marea sfintenie”.
Cereti harul de a deveni sfinti.
Recitati rugaciunea Fericitei Tereza.
 
Rugaciune catre Fericita Tereza de Calcutta
Fericita Tereza de Calcutta, Isus te-a cheamt sa „fii luminsa sa” iubindu-l si slujindu-l din toata inima in cei mai saraci dintre saraci, si astfel sa-i potolesti setea de iubire si de suflete.
Da-mi harul ca sa pot sa fiu si eu ca tine, un purtator al luminii sale, al iubirii si al pacii catre ceilalti, iradiind delicata sa milostivire catre fratii si surorile mele, care traiesc in intuneric si durere.
Draga Maica Tereza, tu ai promis ca iti vei continua din Ceruri misiunea de a arata iubirea speciala a lui Dumnezeu pentru cei in nevoi. Cu incredere iti incredintez aceasta cerere (spune cererea ta). Amin.
 
Via email de la Doamna Anca N. - Tg. Mures