Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

24 Ianuarie - Sf. Francisc de la Sales

24 Ianuarie - Sf. Francisc de la Sales

Sfântul Francisc de Sales (1567-1622)---Episcop si învatator al Bisericii
Sarbatoare: 24 ianuarie


"Daca gresesc, vreau mai degraba sa gresesc din prea multa bunatate decât din prea multa asprime." În aceasta afirmatie a Sfântului Francisc de Sales (nascut în 1567 în castelul din Sales dintr-o familie nobila din Savonia - regiune în sud-estul Frantei, la frontiera cu Italia) se afla secretul simpatiei care si-a atras-o din partea contemporanilor sai. Blândetea sufletului sau, care fascineaza atât de mult pe cei care-i citesc viata, nu era o însusire înnascuta, dupa cum apare din urmatoarea fraza: "Vrei ca într-un sfert de ora sa pierd acea putina blândete pe care am dobândit-o în douazeci de ani cu pretul atâtor osteneli?"
Dupa luarea licentei în drept la universitatea din Padova, împotriva asteptarilor parintilor, la vârsta de 26 de ani cere sa devina preot si se prezinta voluntar pentru misiunea oficiala de predicator catolic printre calvinii din partile Genevei. S-a dovedit un preot plin de zel si neobosit lucrator în via Domnului.
Vazând ca roadele obtinute prin predici erau foarte putine, a început sa publice foi volante pe care el singur le strecura sub usile caselor sau le afisa pe pereti; aceasta originala activitate i-a meritat titlul de patron al ziaristilor si al tuturor celor care vor sa raspândeasca adevarul crestin slujindu-se de mijloacele de comunicatii sociale.
Dar si foile volante strecurate sub usile caselor au avut putina influenta.
Ducele de Savoia, de care depindea Francisc, s-a oferit sa îi vina în ajutor cu mijloace militare. El a protestat energic, deoarece intoleranta nu se potrivea cu temperamentul lui care a preferat sa îsi duca mai departe lupta pentru puritatea credintei folosind metodele iubirii crestine, încercând sa lumineze constiintele prin scrieri adecvate. "Introducerea la viata evlavioasa" si "Tratatul despre iubirea lui Dumnezeu" sunt cartile lui cele mai citite, care i-au adus si titlul de Învatator al Bisericii. "Tratatul despre iubirea lui Dumnezeu" a fost argumentul cu care a convins pe hughenoti sa se întoarca în sânul Bisericii Catolice.
La vârsta de 32 de ani este numit Episcop ajutor, si peste 3 ani Episcop titular de Geneva; în aceasta calitate a introdus în Dieceza reformele propuse de Conciliul Ecumenic din Trento. Director de constiinta al Sfântului Vincentiu de Paoli, si al Sfintei Ioana Francisca de Chantal, care împreuna cu el a format Ordinul Vizitatiunii, Francisc de Sales, pe buna dreptate, poate fi considerat drept unul dintre reprezentantii cei mai de seama ai umanismului crestin de tip specific francez.
A murit la Lyon în ziua de 28 decembrie 1622, din cauza unui atac de apoplexie, si a fost declarat sfânt în 1655. Noul calendar îl aminteste la 24 ianuarie, zi în care ramasitele lui pamântesti au fost transportate de la Lyon la Annecy pentru înmormântare definitiva. Annecy este locul unde si-a avut resedinta în calitate de Episcop de Geneva, pentru ca în acel timp Geneva era sub administratia calvina, care nu permitea unui Episcop catolic sa locuiasca în Geneva.
Initial, numele de Francisc (francez) a fost dat unor copii nascuti pe când tatal lor se afla în Franta. Exista un obicei din vechime de a se da copilului care s-a nascut în absenta tatalui numele tarii unde se afla acesta în acest timp. La romani, exista numele de Proculus (procul - departe).
Dupa ce numele de Francisc a fost ilustrat de Francisc de Assisi prin viata sa minunata, a devenit foarte popular în lumea crestina. Prin el se afirma fie dragostea parintilor fata de Sfântul Francisc de Assisi, fie dorinta ca fiul lor sa urmeze sfintenia Sfântului Francisc. În calendarul roman sunt înca multi sfinti cu numele Francisc, dintre care cei mai renumiti sunt: Francisc de Assisi (4 octombrie), Francisc de Paul (2 februarie), Francisc de Sales (24 ianuarie), Francisc Xaveriu (3 decembrie), Francisca Romana (8 martie). Un singur cuvânt poarta cu el istoria atâtor vieti, idealuri marete si chemarea spre izvoarele pacii si demnitatii inimii omenesti.

Traducere si adaptare dupa “Vietile Sfintilor” Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti