Novena pentru familie (catre Sf. Josemaria Escrivá)
Rugaciune catre Sf. Josemaria (fondatorul Opus Dei)
Doamne, prin mijlocirea Mariei, Mama noastra, l-ai coplesit pe Sf. Josemaria, preot, cu nenumarate haruri, alegandu-l drept cel mai credincios instrument pentru a infiinta Opus Dei, mijloc de sfintire prin munca de zi cu zi si prin indeplinirea indatoririlor crestinesti zilnice. Fa ca si eu sa invat sa transform orice situatie si eveniment al vietii in ocazie de a Te iubi si de a sluji Biserica, pe Papa si pe aproapele cu bucurie si simplitate, presarand drumul meu pe acest pamant cu credinta si iubire!
Dobandeste-mi, prin mijlocirea Sf. Josemaria, …... (spuneti cererea)! Amin.
Tatal nostru; Bucura-te, Marie; Slava Tatalui.
Ziua 1 – Casatoria, chemare divina
Sf. Josemaria spune:
Pentru crestini, casatoria este... o adevarata chemare supranaturala, un sacrament important, in Cristos si in Biserica, asa cum spunea Sf. Paul... Este un semn divin, o actiune a lui Isus care cuprinde sufletele celor care se casatoresc si le invita sa-L urmeze, transformand viata de familie intr-o calatorie divina pe pamant. (Cristos este in trecere, 23)
Este important ca cei casatoriti sa inteleaga pe deplin demnitatea chemarii lor. Trebuie sa fie constienti ca au fost chemati de Dzeu nu numai la iubirea umana ci si la iubirea divina, prin intermediul iubirii umane. Este important sa inteleaga ca au fost chemati din vesnicie pentru a colabora cu putearea creatoare a lui Dzeu prin procrearea si educarea copiilor. Dzeu le cere sa faca din intreaga viata si familie o marturie a virtutilor crestine. (Conversatii cu Mons. Escrivá, 93)
Iubirea care conduce la casatorie si familie poate fi si o minunata cale divina, o chemare... Ceea ce v-am spus referitor la a face lucrurile perfect, a pune iubire in micile datorii de fiecare zi, a descoperi acel „ceva divin” in aceste datorii, isi gaseste locul in acea sfera vitala in care este cuprinsa iubirea umana. (Conversatii cu Mons. Escrivá, 121)
Intentia A: pentru viata de familie
Ca Dzeu, Domnul nostru, sa ne faca sa intelegem maretia casatoriei crestine; sa intelegem ca este o chemare divina – o chemare personala, plina de iubire, adresata de Dzeu – ce implica o misiune incredintata noua in aceasta lume: aceea de a construi o familie crestina sfanta si puternica si, asa cum spunea papa Ioan Paul II, „celula de baza si cea mai importanta a societatii” si a Bisericii!
Intentia B: pentru familiile aflate in dificultate
Ca Dzeu, Domnul nostru, sa ne ajute sa avem mereu in fata ochilor exemplul Sfintei Familii de la Nazaret – Isus, Maria si Iosif – care, plini de iubire si de altruism, au trait doar pentru Dzeu si pentru celalalt in daruirea simpla, bucuroasa si generoasa si in spirit de slujire!
Rugaciunea catre Sf. Josemaria: pag. 2
Ziua 2 – Casatoria, cale spre sfintenie
Sf. Josemaria spune:
Casatoria ajuta sotii sa atinga sfintenia si sa ajute si pe altii pe drumul spre sfintenie. Pentru aceasta, ei primesc un har special prin sacramentul instituit de Isus Cristos. Cei chemati la aceasta stare vor gasi in ei, cu harul lui Dzeu, tot ceea ce le este necesar pentru a fi sfinti. (Conversatii cu Mons. Escrivá, 91)
Sot si sotie, ambii sunt chemati la sfintirea vietii de familie si la sfintirea proprie prin aceasta uniune. Ar fi o greseala foarte grava ca viata spirituala sa se dezvolte independent de viata de familie. Viata de familie, relatiile conjugale, ingrijirea si educarea copiilor, eforturile depuse pentru a asigura cele necesare familiei, dar si cele pentru asigurarea sigurantei si dezvoltarii, raporturile cu celelalte persoane din cadrul comunitatii, toate acestea sunt parte din contextele umane zilnice pe care cuplurile crestine sunt chemate sa le sfinteasca. (Cristos este in trecere, 23)
Sfintiti casa in fiecare zi pentru ca, prin iubire, sa asigurati o adevarata atmosfera familiala! Este nevoie de multe virtuti crestine pentru a ne sfinti viata de fiecare zi: mai intai, virtutile teologale (credinta, speranta si dragostea), iar apoi toate celelalte: cumpatarea, loialitatea, sinceritatea, umilinta, constiinciozitatea, veselia... (Cristos este in trecere, 23)
Intentia A: pentru viata de familie
Ca sa intelegem ca putem atinge sfintenia indeplinind datoriile conjugale si de familie (fata de sot/sotie, parinti, copii) cu dragoste si pentru Dzeu, constienti fiind ca, pas cu pas, putem ajunge la idealul crestinesc de sfintenie si ca, zi dupa zi, ne putem asemana tot mai mult cu Isus Cristos imitand iubirea Sa si practicand celelalte virtuti crestine!
Intentia B: pentru familiile aflate in dificultate
Ca Dzeu, Domnul nostru, sa ne ajute sa cream un mediu familial adevarat, sa practicam virtutile care ne ajuta „sa fim o familie”: tandretea altruista, umilinta, renuntarea la sine, intelegerea, generozitatea in a darui si a ierta si, in general, tot ceea ce ne ajuta sa invingem egoismul si sa triumfe iubirea!
Rugaciunea catre Sf. Josemaria: pag. 2
Ziua 3 – Iubirea crestina
Sf. Josemaria spune:
Unoeri ne referim la iubire ca si cum ar fi un impuls spre autosatisfactie sau un mijloc pentru exprimarea in mod egoist a personalitatii. Aceasta nu este iubire! Iubirea adevarata presupune a iesi din sine, a se darui! Iubirea aduce bucurie, insa este o bucurie care isi are radacinile in cruce. Cat timp suntem pe pamant si nu am ajuns la plinatatea vietii viitoare, nu putem avea iubire adevarata fara sacrificiu si durere. (Cristos este in trecere, 4)
Fiecare are propriul caracter, gusturi personale, atitudini... si defecte. Insa avem si calitati si, pentru acestea, si pentru multe altele, oricine poate fi iubit. Este posibil sa traim fericiti impreuna atunci cand toti incearca sa isi corecteze defectele si sa treaca cu vederea greselile celorlalti... Pe de alta parte, daca sotul si sotia scot in evidenta micile diferente si isi reproseaza reciproc defectele si greselile, pacea dispare si apare riscul distrugerii iubirii. (Conversatii cu Mons. Escrivá, 108)
Esti o persoana buna in masura in care esti capabil sa vezi calitatile si virtutile celorlalti. De aceea, cand trebuie sa corectezi pe cineva, trebuie sa o faci cu caritate, la momentul potrivit, fara a umili... si fiind gata sa inveti din greselile pe care le corectezi, si sa progresezi. (The Forge, 455)
Intentia A: pentru viata de familie
Ca Dzeu, Domnul nostru, sa ne elibereze de egoism si de tentatia de a considera casatoria drept mijloc de a ne satisface ambitiile egoiste, precum „dreptul de a fi fericit”! Sa constientizam aceasta tentatie care transforma casatoria intr-un instrument pentru a obtine satisfactii, placeri si vise personale, si sa pretuim casatoria pentru ceea ce este: chemare la iubire, iubire adevarata care – asa cum ne invata Isus – gaseste bucurie mai mare in a darui decat in a primi!
Intentia B: pentru familiile aflate in dificultate
Ca sa avem taria de a ne controla personalitatea, atitudinea, defectele (oricat de mici), placerea pentru confort si toate neajunsurile care impiedica interactiunea sociala! In acelasi timp, ne rugam sa dam dovada de intelegere si rabdare in fata greselilor celorlalti, si sa nu dramatizam aceste greseli sau sa le acordam prea mare importanta!
Rugaciunea catre Sf. Josemaria: pag. 2
Ziua 4 – Iubirea zilnica
Sf. Josemaria spune:
[Cuplurile crestine] nu trebuie sa uite ca secretul unei casnicii fericite sta in lucrurile de fiecare zi, nu in vise; secretul il reprezinta a gasi bucuria de a reveni acasa in fiecare seara, in afectiunea fata de copii, in munca de fiecare zi la care participa intreaga familie, in atitudinea pozitiva in fata dificultatilor ce trebuie primite cu suflet zambitor. (Conversatii cu Mons. Escrivá, 91)
Pentru ca o casnicie sa isi poata pastra farmecul si frumusetea initiale, sotul si sotia trebuie sa incerce sa isi reinnoiasca zilnic iubirea iar acest lucru cere sacrificii, zambete si originalitate. Este suprinzator ca un sot care ajunge acasa obosit dupa o zi de lucru incepe sa-si piarda rabdarea cand sotia continua sa vorbeasca despre ceea ce crede ca nu a mers bine in timpul zilei? (Conversatii cu Mons. Escrivá, 107)
[Sotiilor], datoria voastra este si va fi mereu aceea de a va ingriji asa cum faceati inainte de a va casatori – asa este corect, pentru ca apartineti sotului; sotii nu trebuie sa uite ca apartin sotiilor lor si le revine datoria, pentru intreaga viata, de a da dovada de aceeasi afectiune ca si tinerii abia indragostiti. (Cristos este in trecere, 26)
Intentia A: pentru viata de familie
Ca sa primim harul de a nu ne lasa coplesiti de oboseala si rutina in modul nostru de a actiona, gandi si comunica unul cu celalalt, in modul prietenos in care ii primim pe ceilalti, in bucuria de a ajunge acasa, in modul politicos in care cerem diferite lucruri („te rog”) si spunem „multumesc”, in modul respectuos in care anuntam sotul/sotia ca vom lipsi de acasa sau ca vom intarzia, si pentru cat timp, si in atentia pe care o demonstram fata de lucrurile importante.
Intentia B: pentru familiile aflate in dificultate
Pentru ca noi, sotii, cu ajutorul lui Dzeu, Domnul nostru, sa depunem mereu efortul de a ne trata unii pe altii „asa cum o faceam cand eram logoditi” (cum obisnuia sa spuna Sf. Josemaria)! Sa ne gandim la bucuriile zilnice pe care le putem face celuilalt si copiilor, in mii de moduri! Sa nu uitam niciodata sa acordam atentie aspectelor personale (ingrijire personala si a celuilalt si tendinta de a ne izola cand suntem obositi)! Sa se ferim sa fim nepoliticosi, nesociabili sau jignitori, asa cum ne ferim de cel rau!
Rugaciunea catre Sf. Josemaria: pag. 2
Ziua 5 – Camine lumioase si vesele
Sf. Josemaria spune:
Fiecare camin crestin trebuie sa fie un loc de pace si seninatate. In ciuda micilor frustrari de fiecare zi, trebuie sa domneasca o atmosfera de afectiune sincera si profunda, impreuna cu un calm care este rezultatul unei credinte autentice puse in practica. (Cristos este in trecere, 22)
Caritatea va umple orice lipsa si va conduce la impartasirea bucuriilor si a posibilelor momente triste, a modului de a zambi si de a uita de noi insine pentru a acorda atentie celorlalti, de a ne asculta reciproc si pe copii ... de a indeplini cu iubire orice act de slujire care alcatuieste viata de zi cu zi. (Cristos este in trecere, 23)
Ceea ce conduce o persoana la nefericire si chiar distruge o intreaga societate este cautarea frenetica a bunastarii si incercarea de a elimina, cu orice pret, toate problemele si greutatile... fiecare situatie aduce cu sine harul propriu. Fiecare moment este o chemare speciala adresata de Dzeu, o noua ocazie de a infaptui si a da o marturie divina a caritatii. (Conversatii cu Mons. Escrivá, 97)
Uneori avem nevoie de fete zambitoare in jurul nostru. (Furrow, 57)
O hotarare sincera: de a face drumul iubitor si usor pentru ceilalti, deoarece viata implica suficiente momente de tristete. (Furrow, 57)
Intentia A: pentru viata de familie
Ca sa primim harul de a invata si de a imbraca cu un zambet oboseala sau lipsa de intelegere in fata defectelor sau a micilor greseli suparatoare ale celorlalti! Sa nu ne aratam niciodata supararea, ca acele persoane care se simt neintelese, tratate incorect, ignorate sau neapreciate!
Intentia B: pentru familiile aflate in dificultate
Ca sa reusim sa aducem un ton pozitiv discutiilor; sa evitam sa fim pesimisti fata de evenimente sau persoane! Sa nu exageram problemele financiare sau alte greutati, ci sa ne rugam impreuna si sa incercam sa depasim aceste momente, astfel incat iubirea pentru Dzeu si virtutea sperantei sa faca parte din mediul senin al vietii de familie!
Rugaciunea catre Sf. Josemaria: pag. 2
Ziua 6 – Depasirea crizelor si a dificultatilor specifice vietii de familie, cu ajutorul lui Dzeu
Sf. Josemaria spune:
Oricine crede ca iubirea ia sfarsit odata cu aparitia grijilor si a dificultatilor inerente vietii are o idee foarte saraca despre casatorie – un sacrament, un ideal si o chemare. Chiar in aceste momente se dezvolta iubirea. Munti de griji si de probleme nu pot distruge iubirea adevarata pentru ca persoanele care se sacrifica una pentru cealalta cu generozitate se apropie si mai mult prin acest sacrificiu. (Conversatii cu Mons. Escrivá, 91)
Trebuie sa invatam sa tacem, sa asteptam si sa ne exprimam in mod optimist. Cand sotul se pierde cu firea, este momentul ca sotia sa dea dovada de rabdare pana cand acesta isi recapata calmul si vice-versa. Daca exista iubire adevarata si dorinta puternica de a evolua, vor fi foarte rare momentele in care cei doi sa isi piarda calmul in acelasi timp. (Conversatii cu Mons. Escrivá, 108)
Nu avem niciodata dreptate 100%. De fapt, se poate spune ca, in aceasta privinta, care de regula este foarte discutabila, cu cat suntem mai siguri ca avem dreptate, cu atat este mai putin probabil sa fie asa. Urmand acest rationament, este mai usor sa ne corectam ulterior si, daca este necesar, sa ne cerem iertare, cel mai bun mod de a pune capat unei dispute. Astfel, se reinstaureaza pacea si iubirea. (Conversatii cu Mons. Escrivá, 108)
Intentia A: pentru viata de familie
Ca sa fim capabili sa evitam, cu inima deschisa, criticile si cuvintele ofensatoare la adresa rudelor (socri, verisori etc.) si, in general, atitudinile, omisiunile sau cuvintele ce pot leza respectul de sine al celorlalti, cauzand rani deschise ce cu greu se pot vindeca!
Intentia B: pentru familiile aflate in dificultate
[Daca, din nefericire, deja a intervenit separarea]
Pentru ca sotul/sotia care sufera din cauza nedreptatii (tradare, lipsa iertarii sau neintelegere) sa realizeze ca trebuie sa se apropie mai mult ca oricand de Dzeu, intarit/a de harul divin si de indrumarea spirituala a preotului! Sa inteleaga ca Dzeu ii cere doua lucruri:
- mai intai, sa se roage pentru a invinge resentimentele fata de sotia/sotul care a cauzat aceasta separare si sa nu renunte niciodata la miracolul unei impacari;
- in al doilea rand, sa nu cada victima amaraciunii, sa se dedice copiilor cu un devotament nou, precum si operelor de caritate si apostolatului. Fie ca sotul/sotia care a condus la separare sa realizeze ca Dzeu ii cere umilinta de a se cai, de a cere iertare si de a repara, pe cat este posibil, raul facut.
Rugaciunea catre Sf. Josemaria: pag. 2
Ziua 7 – Colaborand cu Dzeu
Sf. Josemaria spune:
Dzeu sfinteste si binecuvanteaza iubirea reciproca dintre sot si sotie. El anticipeaza nu doar uniunea dintre doua suflete, dar si dintre doua trupuri... A dorit ca iubirea sa fie folosita pentru a aduce in lume noi fapturi si, astfel, a creste trupul Bisericii. (Cristos este in trecere, 24)
Sunteti partasi la puterea creatoare a lui Dzeu: de aceea iubirea dintre doi oameni este sfanta, buna si nobila. Este o bucurie a inimii pe care Dzeu – in milostivirea Sa iubitoare – o doreste daruita in mod liber. Fiecare copil primit de la Dzeu este o minunata binecuvantare: sa nu va fie teama de copii! (The Forge, 691)
A avea copii putini sau multi nu face ca o familie sa fie mai mult sau mai putin crestina. Ceea ce este important este integritatea si sinceritatea care se arata in viata de familie. Adevarata iubire reciproca transcede unirea dintre sot si sotie si se extinde la rodul natural - copiii. Pe de alta parte, egoismul, mai devreme sau mai tarziu, reduce iubirea la simpla satisfacere a instinctelor si distruge legatura dintre parintii si copii... Vad foarte clar ca atacturile asupra familiilor numeroase vin din lipsa credintei si sunt rezultatul unui context social incapabil sa inteleaga generozitatea. (Conversatii cu Mons. Escrivá, 94)
Intentia A: pentru viata de familie
Ca sa invatam sa-i multumim zilnic lui Dzeu pentru marele dar reprezentat de copii. El ni i-a daruit – fie ca noi sa vedem in copii, in educarea acestora, in formarea crestina, in binele spiritual si material al acestora, o parte importanta a misiunii incredintate de Dzeu drept componenta a chemarii Sale la trairea chemarii la casatorie si la viata de familie!
Intentia B: pentru familiile aflate in dificultate
[Pentru cei care nu au copii]
Ca sa avem convingerea ca, daca Dzeu nu ne-a daruit copii, nu a facut-o pentru a diminua idealul de paternitate si maternitate. Putem atinge acest ideal cautand cu sarguinta sa aflam care este dorinta lui Dzeu, dedicandu-ne celorlalti membri ai familiei sau institutiilor care ajuta copiii abandonati, precum si implicandu-ne in mod activ in formarea tineretului crestin si, in masura in care este posibil, analizand posibilitatea de a adopta unul sau mai multi copii, dupa o consiliere si analiza detaliata.
Rugaciunea catre Sf. Josemaria: pag. 2
Ziua 8 – Educarea copiilor
Sf. Josemaria spune:
Parintii sunt primii responsabili pentru educarea copiilor, atat din punct de vedere uman cat si spiritual... Este nevoie de intelepciune, intelegere, capacitatea de a iubi si atentia bunului exemplu. Impunerea unor lucruri prin forta, in mod autoritar, nu este modul corect de educare. Atitudinea ideala din partea parintilor este mai degraba aceea de a fi prieteni ai copiilor – prieteni cu care sa poata impartasi preocuparile, care sa le asculte problemele, care sa ii sprijine in mod eficient si pozitiv . (Cristos este in trecere, 27)
Aratati copiilor ca sunteti dispusi sa traiti conform credintei voastre... Aratati-le ca Dzeu nu este prezent doar in vorbele voastre, ci si prin faptele voastre, ca incercati sa fiti sinceri si loiali si ca va iubiti si ii iubiti. (Cristos este in trecere, 28)
Parintii trebuie sa gaseasca timp pentru copiii lor, sa petreaca timp impreuna si sa vorbeasca cu acestia. Sunt lucrul cel mai important – mai important decat afacerile sau munca sau orice altceva. In discutiile cu copiii, parintii trebuie sa fie capabili sa asculte, sa fie atenti, sa inteleaga, sa recunoasca faptul ca uneori copiii au dreptate partial – sau chiar in totalitate – atunci cand manifesta un comportament rebel. (Cristos este in trecere, 27)
Intentia A: pentru viata de familie
Ca sa invatam sa ne dedicam cu adevarat misiunii de educare a copiilor pe care Dzeu ni i-a incredintat! Sa intelegem ca, pentru copii, nimic nu poate inlocui exemplul zilnic al parintilor sau efortul nostru continuu de a-i ajuta sa devina crestini adevarati!
Intentia B: pentru familiile aflate in dificultate
Ca Dzeu, Domnul nostru, sa ne ajute sa evitam atitudinea autoritara incorecta fata de copii, manifestata prin accese de furie, ordine dure si pierderea autocontrolului! Acestea sunt dovada de netagaduit a faptului ca, in calitate de parinti, nu suntem capabili sa facem sacrificii pentru a acorda timpul si rabdarea necesare pentru a ne asculta copiii! Ca sa realizam nevoie de a-i intelege, de a dialoga cu acestia si de a gasi metode practice pentru a-i invata virtuti de baza precum loialitatea, sinceritatea, respectul, generozitatea, disciplina si solidaritatea fata de cei aflati in nevoie!
Rugaciunea catre Sf. Josemaria: pag. 2
Ziua 9 – Prezenta lui Dzeu in caminul familial
Sf. Josemaria spune:
Cuplurile se bucura de harul acestei stari – harul pe care il primesc prin sacramentul casatoriei – care le permite sa practice valorile crestine si umane in viata de casatorie: intelegerea, buna dispozitie, rabdarea, iertarea, atentia reciproca. Este important sa nu cedam in fata supararilor, mandriei sau obsesiilor personale... Harul lui Dzeu ne va insoti. (Conversatii cu Mons. Escrivá, 108)
Pietatea pe care mamele voastre o sadesc in inimile copiilor vostri nu se pierde. (São Paulo, Brazilia, 4 iunie 1974)
Nu cred ca exista un model mai bun pentru cuplurile crestine decat familiile crestine din timpul apostolilor... Familii care au trait in uniune cu Cristos si cau L-au facut cunoscut si altora; mici comunitati crestine care erau centre pentru raspandirea evangheliei si a mesajului sau, familii cu nimic diferite de alte familii din acele timpuri, dar care erau patrunse de un duh nou care se raspandea la toti cei care erau in contact cu aceste familii. Acestia erau primii crestini si la fel trebuie sa fim si noi; surse de pace si bucurie, pacea si bucuria aduse de Isus. (Cristos este in trecere, 30)
Intentia A: pentru viata de familie
Pentru ca toti copiii sa vada ca participarea parintilor la sfanta liturghie, la impartasirea frecventa, rozariu, ca si la rugaciunea de dimineata, de seara si de la mese, sunt insotite de bucurie si de consecventa, si nu sunt sunt obligatii indeplinite in mod mecanic.
Intentia B: pentru familiile aflate in dificultate
Cu ajutorul harului lui Dzeu, sa nu obosim sa ne rugam unul pentru celalalt si pentru copiii nostri, in special atunci cand se confrunta cu obstacole morale sau spirituale majore sau au deprinderi periculoase sau se afla in anturaje periculoase! Sa nu incetam sa credem ca iubirea si credinta adevarate, exemplul bun si rabdarea, impreuna cu rugaciunea constanta prin mijlocirea Sf. Fecioare, vor sadi o samanta buna in inima copiilor, care nu se va pierde niciodata, ci va rodi chiar si dupa trecerea anilor!
Rugaciunea catre Sf. Josemaria: pag. 2
Acesta novena a fost pregatita de pr. Francisco Faus pentru a cere de la Dzeu, prin mijlocirea Sf. Josemaria, harul de a pastra si imbunatati permanent familiile cu adevarat crestine, avand la baza iubirea pentru Cristos si exemplul Sf. Familii, fundatia pe care trebuie sa fie construite toate familiile crestine, prin harul Duhului Sfant.