Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

Novena la Sf. Josemaria Escriva

Novena la Sf. Josemaria Escriva

NOVENA a San Josemaria Escriva de Balaguer
NOVENA in cinstea SFANTULUI JOSEMARIA ESCRIVA pentru a obtine un loc de munca(novena muncii).
O excelenta si in acelasi timp foarte puternica rugaciune pentru gasirea unui loc de munca.

Aducem multumiri speciale administratorilor portalului www.josemariaescriva.info care s-au ingrijit ca aceasta frumoasa rugaciune sa fie disponibila si in limba romana.

Rugaciune la Josemaria Escriva (se va recita zilnic in cadrul novenei).
Doamne Dumnezeule, care prin mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria, ai daruit sfantului Josemaria nenumarate haruri, alegandu-l drept unealta credincioasa pentru fondarea caii de sfintire in munca profesionala si in indeplinirea indatoririlor crestinesti de zi cu zi- Opus Dei - da-mi harul ca si eu sa folosesc orice clipa si orice imprejurare din viata mea pentru a Te iubi si pentru a sluji cu bucurie si smerenie Biserica, pe Sfantul Parinte Papa si toate sufletele, luminand caile vietii noastre pamantesti cu flacara credintei si a iubirii. Da-mi Doamne, prin mijlocirea sfantului Josemaria, harul pe care ti-l cer: (cere harul dorit). Amin.
Tatal nostru, Bucura-te Marie, Slava Tatalui.

Ziua 1
Munca – cale spre sfintenie
Sf. Josemaria spune:
Atragem atentia inca o data la exemplul lui Isus, care a petrecut treizeci de ani in Nazaret, lucrand ca dulgher. Prin mainile sale, o activitate profesionala similara cu cea a milioanelor de oameni din intreaga lume a fost transformata intr-o misiune divina. A devenit o parte a rascumpararii noastre, o cale spre mantuire. (Colocvii cu mons. Escriva de Balaguer, nr 55)
Acolo unde sunt fratii vostri, oamenii, acolo unde sunt aspiratiile voastre, munca voastra, simpatiile voastre, acolo este locul unde il intalniti zilnic pe Cristos. In mijlocul lucrurilor celor mai materiale de pe pamant trebuie sa ne sfintim pe noi insine, servindu-L pe Dumnezeu si pe toti oamenii. (Colocvii cu mons. Escriva de Balaguer, nr 113)
Intentia A: Pentru gasirea unui loc de munca
Fie ca Domnul Dumnezeul nostru sa imi ghideze efortul de a cauta un loc de munca si sa ma binecuvanteze ca sa pot obtine un loc de munca cinstit si demn si apoi sa ma ajute sa vad in locul meu de munca o cale spre sfintenie si slujire a celorlalti, unde Dumnezeu Tatal ma asteapta ca in orice situatie sa il imit pe Isus muncind ca tamplar in Nazaret.
sau
Intentia B: Pentru a munci bine Fie ca Domnul Dumnezeul nostru sa ma ajute sa vad in locul meu de munca o cale spre sfintenie si slujire a celorlalti, unde Dumnezeu Tatal ma asteapta ca in orice situatie, sa-L imit pe Isus muncind ca tamplar in Nazaret.
Se recita rugaciunea la sfantul Josemaria.
Ziua 2
Munca facuta din iubire pentru Dumnezeu
Sf. Josemaria spune:
Demnitatea muncii isi are temelia in Iubire. Marele privilegiu al omului consta in capacitatea sa de a iubi depasind astfel ceea ce este trecator si efemer. (Este Isus care trece, nr 48). Fa totul din iubire. Astfel nu mai exista lucruri marunte: totul este maret. Perseverenta in lucruri marunte, din iubire, insemna eroism. (Drum, nr 813)
Vreau sa accentuez un lucru: in simplitatea muncii obisnuite, in detaliile monotone ale fiecarei zile, trebuie sa gasesti ceea ce este ascuns multora, un secret maret si nou: Iubirea. (Brazda, nr 489)
Intentia A: Pentru gasirea unui loc de munca
Fie ca Domnul Dumnezeul nostru sa-mi dea harul de a gasi cat mai curand un loc de munca, ceea ce va aduce siguranta familiei mele. Fie ca Domnul Dumnezeul nostru sa ma ajute sa inteleg ca, ceea ce da valoare oricarei munci oneste este iubirea cu care este facuta: in primul rand iubirea pentru Dumnezeu caruia ii ofer munca mea si iubirea pentru aproapele caruia vreau sa-i slujesc si sa-i fiu de folos.
sau
Intentia B: Pentru a munci bine Fie ca Domnul Dumnezeul nostru sa ma ajute sa inteleg ca, ceea ce da valoare oricarei munci oneste este iubirea cu care este facuta: in primul rand iubire pentru Dumnezeu caruia ii ofer munca mea si iubirea pentru aproapele caruia vreau sa-I slujesc si sa-i fiu de folos.
Se recita rugaciunea la sfantul Josemaria.
Ziua 3

Ordine și perseverenta
Sf. Josemaria spune:
Cat este de scurt timpul pe care il petrecem aici pe pamant! Pentru un crestin adevarat aceste cuvinte patrund pana in adancul inimii ca un repros fata de lipsa sa de generozitate si ca o permanenta invitatie la fidelitate. Cu adevarat, scurt este timpul pentru a iubi, a darui, a aduce reparatie pentru pacate. Nu este deci corect sa-l risipim, sa aruncam aceasta comoara nepretuita pe fereastra. Nu putem trata cu neglijenta acest timp, petrecut pe pamant, timp pe care Dumnezeu ni l-a incredintat fiecaruia dintre noi. (Prietenii lui Dumnezeu, nr 39). Atunci cand vei pune ordine in viata ta, timpul tau se va multiplica, vei putea astfel sa aduci mai multa lauda lui Dumnezeu consacrand mai mult timp slujirii Lui. Persevereaza in indeplinirea exacta a indatoririlor tale de astazi. Aceasta munca, umila, monotona si marunta, este rugaciune exprimata prin actiune si care te pregateste sa primesti harul acelei munci marete si vaste si profunde la care visezi. (Drum, nr 825)
Intentia A: Pentru gasirea unui loc de munca
Fie ca prin mijlocirea preasfintei Fecioare Maria sa-mi gasesc un loc de munca stabil si potrivit. Si atunci cand, prin bunatatea Domnului, imi voi fi gasit un loc de munca sa invat sa-mi folosesc timpul ca pe o comoara, sa fac efortul sa cresc in mine virtutea ordinii, astfel ca munca mea sa fie punctuala, intensa si constanta, ordonata si fara amanari. Aceasta se poate realiza doar pe baza unui plan de viata bine structurat, care sa-mi permita sa-mi impart in mod echilibrat timpul pentru fiecare din datoriile mele: viata spirituala, viata familiala, viata profesionala si obligatiile sociale.
sau
Intentia B: Pentru a munci bine
Fie ca prin mijlocirea preasfintei Fecioare Maria sa invat sa-mi folosesc timpul ca pe o comoara, sa fac efortul sa cresc in mine virtutea ordinii, astfel ca munca mea sa fie punctuala, intensa si constanta , ordonata si fara amanari. Aceasta se poate realiza doar pe baza unui plan de viata bine structurat, care sa-mi permita sa-mi impart in mod echilibrat timpul pentru fiecare din datoriile mele: viata spirituala, viata familiala, viata profesionala si obligatiile sociale.
Se recita rugaciunea la sfantul Josemaria.
Ziua 4
Munca bine facuta
Sf. Josemaria spune:
Nu putem oferi lui Dumnezeu ceva ce este mai putin perfect decat puterile noastre omenesti ne-o permit. Munca pe care o oferim trebuie sa fie fara cusur, facuta cu cea mai mare grija posibila, chiar in cele mai mici detalii, pentru ca Dumnezeu nu primeste o oferta de calitate inferioara. Jertfele sa fie fara cusur. Sa nu aduceti nici una care sa aiba vreun cusur, ne avertizeaza Sfanta Scriptura (Leviticul 22:20), caci nu este demna de El. Din acest motiv, munca fiecaruia dintre noi, activitatile care ne consuma zilnic timpul si energia, trebuie sa fie o oferta demna de Creatorul nostru.
Trebuie sa fie operatio Dei, o munca a lui Dumnezeu si pentru Dumnezeu, intr-un cuvant: o munca bine facuta si ireprosabila. (Prietenii lui Dumnezeu, nr 55). Inainte de toate, trebuie sa iubim Sfanta Liturghie care trebuie sa fie in centrul fiecarei zile a noastre. Daca participam cu atentie la Sfanta Liturghie, cu siguranta ne vom gandi la Domnul de-a lungul zilei, dorind sa fim permanent in prezenta Sa, gata sa muncim asa cum a muncit El si sa iubim asa cum a iubit El. (Este Isus care trece, nr 154)
Intentia A: Pentru gasirea unui loc de munca
Cu ajutorul Sfintei Fecioare sper sa nu dureze mult pana sa-mi rezolv problema lipsei unui loc de munca. Si atunci cand voi incepe noua mea munca fie ca Domnul Dumnezeu sa ma ajute sa lucrez bine, cu cea mai mare perfectiune posibila. Sa nu lucrez neglijent, ci cu convingerea ca munca facuta prost nu poate fi sfintita pentru ca ii lipseste iubirea si singura iubirea este cea care face ca o actiune omeneasca sa fie placuta lui Dumnezeu.
sau
Intentia B: Pentru a munci bine
Cu ajutorul Sfintei Fecioare sper sa nu dureze mult pana sa-mi rezolv problema lipsei unui loc de munca. Si atunci cand voi incepe noua mea munca, fie ca Domnul Dumnezeu sa ma ajute sa lucrez bine, cu cea mai mare perfectiune posibila. Sa nu lucrez neglijent ci cu convingerea ca munca facuta prost nu poate fi sfintita pentru ca ii lipseste iubirea si singura iubirea este cea care face ca o actiune omeneasca sa fie placuta lui Dumnezeu.
Se recita rugaciunea la sfantul Josemaria.
Ziua 5

Orice munca onesta este demna
Sf. Josemaria spune:
Este vremea ca noi crestinii sa strigam de pe acoperisuri ca munca este un dar de la Dumnezeu si ca nu are sens sa clasificam oamenii in functie de ocupatia lor, ca si cum o meserie ar putea fi mai nobila decat alta. Munca, oricare ar fi ea, da marturie despre demnitatea omului ca stapan al intregii creatii. (Este Isus care trece, nr 47)
In fata lui Dumnezeu nicio activitate nu este prin ea insasi mare sau marunta. Toate isi castiga valoarea prin iubirea cu care sunt facute. (Brazda, nr 487)
Intentia A:
Pentru gasirea unui loc de munca
Fie ca Domnul Dumnezeul nostru sa-mi dea bucuria sa-mi gasesc un loc de munca unde sa fiu util si sa-mi dezvolt abilitatile. Fie ca, daca pentru moment munca mea ar fi sub nivelul meu de competenta sau de aspiratii, sa nu o subestimez. Mai degraba, in timp ce-mi caut ceva mai potrivit, sa o duc la bun sfarsit in mod responsabil, sa-I dau aceeasi importanta cum i-a dat Isus muncii Sale din Nazaret.
sau
Intentia B: Pentru a munci bine Fie ca, daca pentru moment munca mea ar fi sub nivelul meu de competenta si de aspiratii, sa nu o subestimez. Mai degraba, in timp ce-mi caut ceva mai potrivit, sa o duc la bun sfarsit in mod responsabil, sa-i dau aceeasi importanta cum i-a dat Isus muncii Sale din Nazaret.
Se recita rugaciunea la sfantul Josemaria.
Ziua 6

A munci in prezenta lui Dumnezeu și cu o intentie dreapta
Sf. Josemaria spune:
Trebuie sa te mentii de-a lungul intregii zile intr-o conversatie constanta cu Dumnezeu, o conversatie hranita chiar cu evenimentele care se intampla in munca ta profesionala. Du-te in spirit la Tabernacol... si ofera-i lui Dumnezeu munca care este in mainile tale. (Forja, nr 745). Ca si crestin trebuie sa porti intotdeauna asupra ta Crucifixul. Pune-l pe masa ta de lucru. Saruta-l inainte sa adormi si cand te trezesti; iar cand sarmanul tau corp se revolta impotriva sufletului, saruta inca o data crucifixul. (Drum, nr 302). Pune-ti pe masa de lucru, in camera ta, in portofelul tau o imagine a Sfintei Fecioare si priveste-o cand iti incepi munca, in timp ce muncesti si cand termini. Ea iti va obtine (te asigur!) forta pentru a face din munca ta un dialog de iubire cu Dumnezeu (Brazda, nr 531)
Intentia A: Pentru gasirea unui loc de munca
Fie ca Domnul Dumnezeul nostru sa-mi dea o munca onesta si demna si sa-mi deschida ochii ca sa inteleg ca El este intotdeauna de partea mea. Asadar, pentru a nu pierde din vedere aceasta realitate minunata, trebuie sa fac efortul sa raman in prezenta lui Dumnezeu in timpul muncii mele. Pentru aceasta pot  folosi un discret reminder, un mic crucifix, o iconita a Sf. Fecioare sau a unui sfant fata de care am o devotiune speciala (acesta trebuie pozitionat intr-un loc unde il pot privi des, fara a atrage in mod inutil atentia).
sau
Intentia B: Pentru a munci bine Fie ca Domnul Dumnezeul nostru sa-mi deschida ochii ca sa inteleg ca El este intotdeauna de partea mea. Asadar, pentru a nu pierde din vedere acesta realitate minunata, trebuie sa fac efortul sa raman in prezenta lui Dumnezeu in timpul muncii mele. Pentru aceasta pot folosi un discret reminder, un mic crucifix, o iconita a Sf. Fecioare sau a unui sfant fata de care am o devotiune speciala (acesta trebuie pozitionat intr-un loc unde il pot privi des, fara a atrage in mod inutil atentia).
Se recita rugaciunea la sfantul Josemaria.
Ziua 7
A creste in virtute, prin munca
Sf. Josemaria spune:
Toate lucrurile care ne preocupa pe noi, sarmanii oamenii, inclusiv sfintenia, constituie o tesatura de mici nimicuri care in functie de rectitudinea intentiei noastre pot deveni o splendida tapiserie de eroism sau de decadere, de virtute sau de pacat. (Drum, nr 826)
O intreaga gama de virtuti se activeaza atunci cand muncim cu scopul de a ne sfinti munca: taria – pentru ca sa perseveram in munca in ciuda dificultatilor care apar in mod firesc si pentru ca sa ne asiguram ca nu ne vom lasa coplesiti de teama (anxietate),  cumpatarea – pentru a ne darui fara rezerve si pentru a ne depasi comoditatea si egoismul; dreptatea – pentru a ne face datoria fata de Dumnezeu, societate, familie si colegii de munca; prudenta – pentru a sti in fiecare caz ce hotarare sa luam si apoi sa o punem in aplicare fara nici o ezitare... Si toate acestea – subliniez – din Iubire. (Prietenii lui Dumnezeu, nr 72). Orice activitate profesionala implica o pregatire prealabila si un efort constant de imbunatatire a cunostintelor si necesita o capacitate de adaptare la noile circumstante care pot aparea. (Colocvii cu mons. Escriva de Balaguer, nr 90)
Intentia A:
Pentru gasirea unui loc de munca
Fie ca prin ajutorul preasfintei Fecioare Maria sa reusesc sa gasesc locul de munca pe care il caut. Si atunci cand ma voi darui total acestei noi munci, fie ca Domnul Dumnezeu sa ma ajute sa-mi dezvolt virtutile crestine si sa cresc spiritual prin intermediul muncii pe care o voi face. Sa incerc sa fiu rabdator si intelegator atat cu sefii cat si cu colegii si subordonatii. Sa fiu simplu si modest evitand orice forma de vanitate sau triumfalism (superioritate), actionand intotdeauna cu o inima curata.
sau
Intentia B: Pentru a munci bine
Fie ca Domnul Dumnezeu sa ma ajute sa-mi dezvolt virtutile crestine si sa cresc spiritual prin intermediul muncii pe care o voi face. Sa incerc sa fiu rabdator si intelegator atat cu sefii cat si cu colegii si subordonatii. Sa fiu simplu si modest evitand orice forma de vanitate sau triumfalism (superioritate), actionand intotdeauna cu o inima curata.
Se recita rugaciunea la sfantul Josemaria.
Ziua 8
A munci inseamna a servi – a-i ajuta pe ceilalti
Sf. Josemaria spune:
Ganditi-va ca, facandu-va datoria profesionala cu toata responsabilitatea, nu numai ca va sustineti fi- nanciar, dar contribuiti intr-un mod direct la dezvoltarea societatii, luati asupra voastra sarcinile altora si contribuiti la opere de binefacere pentru persoane defavorizate. (Prietenii lui Dumnezeu, nr 120).
Cand ti-ai terminat datoria ta, fa-o pe cea a fratelui tau, pentru Cristos, insa cu atata delicatete si naturalete incat nimeni, nici macar cel ajutat sa nu observe ca ai facut mai mult decat era necesar in ordinea stricta a dreptatii. Iata virtutea delicata a unui fiu al lui Dumnezeu! (Drum, nr 440)
Intentia A: Pentru gasirea unui loc de munca
Fie ca Domnul Dumnezeul nostru sa-mi dea locul de munca pentru care il rog cu atata credinta si fie ca El sa puna in sufletul meu dorinta de a face din munca mea nu o ocazie de a-mi servi propriile mele interese, ci o ocazie de a-i servi pe ceilalti, convins fiind ca acest ideal de a-i servi pe ceilalti va da vietii mele un nou sens mai inalt si mai vesel.
sau
Intentia B: Pentru a munci bine
Fie ca Domnul Dumnezeul nostru sa puna in sufletul meu dorinta de a face din munca mea nu o ocazie de a-mi servi propriile mele interese, ci o ocazie de a-i servi pe ceilalti, convins fiind ca acest ideal de a-i servi pe ceilalti va da vietii mele un nou sens mai inalt si mai vesel.
Se recita rugaciunea la sfantul Josemaria.
Ziua 9
A face apostolat prin munca noastra
Sf. Josemaria spune:
Munca profesionala este si apostolat: o oportunitate de a ne darui pe noi insine celorlalti, de a-L revela pe Cristos si de a-i conduce la Dumnezeu Tatal. (Este Isus care trece, nr 49)
Traieste-ti viata ta obisnuita acolo unde te afli, munceste straduindu-te sa indeplinesti datoriile starii tale de viata, obligatiile tale profesionale, progresand, devenind in fiecare zi mai bun. Fii loial, intelegator cu ceilalti si exigent cu tine insuti. Fii mortificat si vesel. Acesta va fi apostolatul tau. Si fara sa–ti dai seama de ce, total constient de nimicnicia-ti proprie, oamenii vor incepe sa vina la tine. Atunci vei putea sa le vorbesti – simplu si natural – pe drumul de la serviciu spre casa, la o reuniune de familie, in autobuz, pe strada, oriunde. Veti vorbi despre aspiratiile care exista in inimile tuturor chiar daca unii nu vor sa le acorde nicio atentie: astfel vor incepe sa le inteleaga mai bine si vor incepe sa-l caute pe Dumnezeu cu seriozitate (sinceritate). (Prietenii lui Dumnezeu, nr 273)
Intentia A: Pentru gasirea unui loc de munca
Fie ca Domnul Dumnezeul nostru, prin mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria, sa ma ajute sa gasesc un serviciu bun unde sa cresc profesional si sa dau tot ce am mai bun. Si fie ca Domnul sa ma ajute sa vad in mediul meu profesional un camp vast pentru misiunea de apostolat pe care Domnul a lasat-o tuturor celor botezati. Sa stiu sa profit de toate ocaziile care apar, pentru a-mi ajuta colegii, prietenii, colaboratorii, clientii, sa descopere splendoarea credintei crestine.
sau
Intentia B: Pentru a munci bine
Fie ca Domnul sa ma ajute sa vad in mediul meu profesional un camp vast pentru misiunea de apostolat pe care Domnul a lasat-o tuturor celor botezati. Sa stiu sa profit de toate ocaziile care apar, pentru a-mi ajuta colegii, prietenii, colaboratorii, clientii, sa descopere splendoarea credintei crestine.
Se recita rugaciunea la sfantul Josemaria.

www.escrivaworks.org

Multumiri speciale,
© Pr. Francisco Faus
Alte informatii despre Sf. Josemaria se gasesc pe:
www. josemariaescriva.info


Ii rugam pe toti cei care au obtinut haruri prin mijlocirea sfantului Josemaria Escriva, sa comunice Prelaturii Opus Dei in Austria, 1040 Wien, Argentinierstrasse 45, info@opusdei.at
Cu aprobare ecleziastica.