Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

Novena la Sf. Iosif de Copertino

Novena la Sf. Iosif de Copertino

Novena in cinstea Sf. Iosif de Copertino

Iosif Maria Desa s-a nascut la 17 iunie 1603 la Copertino (Lecce), intr-un grajd din localitate. Tatal era producator de carute. Refuzat de unele Ordine din cauza «educatiei precare» (a fost obligat sa abandoneze scoala din cauza saraciei si a sanatatii precare), este acceptat de Capucini si respins dupa un an pe motiv de «incapacitate». Este primit ca si calugar tertiar si ajutor in mica manastire din Grotella, si astfel a putut fi sfintit preot. Avea exprimari mistice, ce au continuat sa se manifeste pentru toata viata si care, impreuna cu rugaciunile si penitenta, i-au adus o faima de sfintenie. Iosif se ridica deasupra pamantului din cauza nenumaratelor sale stari de extaz. Astfel, prin decizia Sfantului Oficiu, este transferat din manastire in manastire pana cand a ajuns in cel al Sfantului Francisc din Osimo. Iosif din Copertino avea harul stiintei transmise pe cale naturala, motiv pentru care chiar si teologii ii cereau parerea, si a stiut sa accepte suferinta cu o simplitate extrema. A murit la 18 septembrie 1663 la varsta de 60 de ani; a fost beatificat la 24 februarie 1753 de catre Papa Benedict al XIV-lea si proclamat sfant la 16 iulie 1767 de catre Papa Clement al XIII-lea.

Patronaj: Sf. Iosif de Copertino este patronul aviatorilor, pasagerilor de avioane, astronautilor.

Etimologie: Iosif = adaugat (familiei), din ebraica 

Novena in cinstea Sfantului Iosif de Copertino pentru a obtine prin mijlocirea sa succesul la examene

Sfintul Iosif de Copertino nu este scaparea celor lenesi! A neglija sa te pregatesti pentru o munca serioasa si a conta pe asistenta sa pentru succesul final ar fi absurd si antievanghelic. Dar oricat de pregatit ar fi, candidatul poate intotdeauna sa se teama de un esec: cei mai ”indopati cu cunostinte” au uneori dura experienta a acestui lucru. Nimic asadar mai oportun decat o pioasa si serioasa novena in cinstea sfantului Iosif de Copertino pentru a obtine prin interventia sa succesul la examene. El a fost canonizat in 1767 de catre papa Clement al XIII-lea. In 2003, cu ocazia celui de-al IV-lea centenar al nasterii sale, Ioan-Paul al II-lea l-a prezentat ca ”un model exemplar de sfintenie”…

I.Conditiile unei novene fervente
1.A fi in stare de har sfintitor, in consecinta, a-si curati constiinta de orice pacat grav.
2.A fi dispus sa implinesti vointa lui Dumnezeu si a practica virtutea care rezuma toata viata crestina: ascultarea, ascultarea de Decalog, de Biserica, de conducatorul sau vizibil pe pamant: Papa, si de reprezentantii sai legitimi. Aceasta virtute ii era in mod deosebit scumpa sfantului Iosif. Adesea inaltat in extaz, deasupra pamantului, fapt pentru care s-a putut spune ca ”jumatate din viata sa s-a petrecut in aer”, un singur cuvant avea puterea de a-l face sa iasa din aceasta stare, acela de ascultare. ”La acest cuvant, spunea el, Dumnezeu trage cortina”. ”Ascultarea, mai spunea el, este cutitul care taie vointa omului si o jertfeste lui Dumnezeu. Este un radvan care duce incet in paradis… Este cel mai puternic dintre exorcisme… ”.
3.A recita in fiecare zi a novenei rugaciunile urmatoare si in ultima zi, cel putin, a participa la Sfanta Liturghie si a se impartasi cu fervoare.

II.Rugaciunea Novenei

O Fericite Iosife, care te arati cu placere favorabil fata de slujitorii tai devotati, eu vin sa implor ajutorul tau pentru acest examen pe care trebuie sa-l dau. In ciuda muncii mele, a bunavointei mele, eu ma tem de a ma lasa tulburat si de a nu putea raspunde corespunzator. Aminteste-ti ca te-ai aflat in aceeasi dificultate si ca prin ascultare si puternica ocrotire a Tatalui tau din Ceruri tu ai iesit in mod fericit din ea. Fa acelasi lucru si fata de mine. Da-mi siguranta in raspunsurile mele, da-i inteligentei mele promptitudinea si vioiciunea. Iti cer aceasta pentru iubirea lui Isus, a Mariei si a Sfantului Francisc al carui copil si slujitor fidel ai fost. Ma incred in tine, preasfinte patron al examenelor, si sunt convins ca speranta mea nu va fi inselata.

III.Antifona
Eu am murit pentru lume si viata mea este ascunsa in Dumnezeu impreuna cu Cristos.
V.Domnul l-a condus pe cel drept pe caile drepte.
R.Si i-a aratat imparatia lui Dumnezeu.

IV.Rugaciune
O Dumnezeule, care ai voit sa atragi toate lucrurile la Fiul tau unic Isus Cristos, fa ca, prin meritele si exemplul seraficului tau confesor Iosif, ridicandu-ne deasupra tuturor cupiditatilor pamantesti, noi sa meritam a ajunge la Acela care, impreuna cu Tine si cu Duhul Sfant, vietuieste in vecii vecilor. Amin.