Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

Novena la Sf. Ioan de la Salle

Novena la Sf. Ioan de la Salle

Sf. Ioan Battista de La Salle - preot (Reims (Franta), 30 aprilie 1651 - Saint-Yon (langa Rouen), 7 aprilie 1719 S-a nascut la Reims, la data de 30 aprilie 1651, din parinti de origine nobila, insa nu bogati, intr-o familie cu 10 copii. Se licentiaza in litere si filozofie, apoi este hirotonit preot in 1678, asumandu-si diferite sarcini la Reims, colaborand si la activitatile scolare desfasurate in scolile fondate de Adriano Nyel, un laic dedicat educarii populatiei. Aceste scoli erau, insa, conduse de profesori ignoranti si fara pasiune. Opera Sf. Ioan porneste chiar de la acestia. Reuneste personalul lui Nyel in aceeasi casa, traieste cu acestia, studiaza si ii incurajeaza sa studieze, observa metodele si modul de organizare adoptate de alte scoli. Isi insuseste un model si renunta la lectiile in limba latina, introducand limba franceza pentru orice materie de studiu. In anul 1680 este infiintata comunitatea «Fratii Scolilor Crestine». In general nu este vorba de preoti, ci de frati care imbraca o imbracaminte neagra cu pieptar alb, o haina rustica si saboti si, sub indrumarea lui La Salle, deschid si alte scoli. In 1687 au deja un noviciat propriu. In 1688 sunt chemati sa predea la Paris unde, intr-un singur an, numarul elevilor depaseste o mie. Din cauza criticilor si a obstacolelor din exterior, este obligat sa isi mute comunitatea de la Paris in micuta localitate Saint-Yon, langa Rouen, unde moare la 7 aprilie 1719.

 Patronaj: invatatori

Etimologie: Ioan = Domnul este bun, dar al lui Dumnezeu, din ebraica

Sarbatoare: 7 aprilie

Novena in cinstea Sfantului Ioan de la Salle

Parinte milostiv, Tu l-ai daruit pe Sfantului Francisc de Sales Bisericii Tale ca pastor inflacarat de iubirea Inimii Fiului Tau si un invatator spiritual al cunoasterii iubitoare a misterului Tau divin.
Da-ne harul de a ne lasa atrasi impreuna cu el de ardoarea aprinsa a comuniunii Tale trinitare, prin Inima lui Isus, blanda si smerita, pentru ca sa putem coopera prin toata viata noastra la opera iubirii Tale divine in noi, printre noi si in intreaga creatie. Prin mijlocirea Sfantului Francisc de Sales si in numele glorios al lui Isus, Fiul Tau si Mantuitorul nostru, eu cer harul… (a-l mentiona).
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, lui Dumnezeu care este, care era si care vine, in vecii vecilor. Amin.
Sfinte Francisc de Sales, roaga-te pentru noi!

1 Tatal Nostru , 1 Bucura-te Marie, 1 Slava Tatalui.