Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

Novena la Sf. Ioan Botezatorul

Novena la Sf. Ioan Botezatorul

 

 

 

 

             Novena la Sf. Ioan (evanghelistul) --- Sf. Ioan, apostol si evanghelist Betsaida Iulia, secolul I - Efes, 104 ca. Autorul celei de a patra Evanghelii, fiul lui Zebedeu si fratele mai mare a lui Iacob, a fost considerat de Sinedriu un «incult». In realitate, scrierile sale sunt un varf de lance a teologiei crestine. Tendinta sa mai degraba catre contemplatie decat catre actiune, nu trebuie sa ne faca sa-l credem, insa, o figura „eterica”. Sa ne gandim la porecla cu care Isus – al carui discipol a fost printre cei doisprezece – il numi pe el si pe fratele sau: «fiii tunetului». El se defineste simplu «apostolul pe care il iubea Isus». A fost de fata la Patima lui Isus impreuna cu Maria. Si a trait alaturi de ea la Efes, asa cum spune traditia. Aici a murit in perioada cuprinsa intre sfarsitul secolului I si inceputul secolului al II-lea, dupa exilul la Patmos. Pentru Paul era o «coloana» a Bisericii, impreuna cu Petru si Iacob. 

 

Sarbatoare: 27 decembrie 

Rugaciune catre Sf. Ioan Botezatorul (Pentru novena la Sf. Ioan Botezatorul se recita timp de noua zile consecutiv rugaciunea de mai jos) 

Sfinte Ioane Botezatorule, tu ai fost chemat de Dumnezeu inca inainte de nastere sa-i pregatesti pe oameni pentru venirea Fiului sau, iar multimile atrase de faima sfinteniei tale si de puterea duhului tau, asemanator cu al profetului Ilie, primeau botezul pocaintei, in semn de convertire la Dumnezeu. Tatal ceresc ti l-a aratat pe Fiul sau - Om-Dumnezeu - cand a voit sa fie botezat de tine si tu l-ai facut cunoscut ucenicilor tai zicand: „Iata Mielul lui Dumnezeu, care ridica pacatul lumii". Aceasta chemare atat de mare pe care insusi Mantuitorul nostru a recunoscut-o, cand a spus ca nu s-a nascut un om mai mare decat tine, nu te-a facut mandru, ci ti-a inspirat cea mai adanca smerenie, pe care ai exprimat-o cu aceste cuvinte: „Nu sunt vrednic sa-i dezleg cureaua incaltamintei" si „El trebuie sa creasca, iar eu sa ma micsorez!" Tu ai voit sa-ti jertfesti viata pentru a apara sfintenia casatoriei, infruntandu-1 pe regele Irod, care traia nelegitim cu sotia fratelui sau. Te rugam, mijloceste-ne de la Dumnezeu o sincera convertire si o iubire puternica fata de El, ca sa-l urmam tot timpul vietii noastre, iar la sfarsit sa-l preamarim pentru toata vesnicia. Amin. 

Sfinte Ioan Botezatorule, roaga-te pentru noi!

Tatal Nostru… , Bucura-te Maria…, Slava Tatalui…