Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

Novena la Sf. Expeditus-I

Novena la Sf. Expeditus-I

Novena in cinstea Sfantului Expeditus (Patronul tineretului si al cazurilor urgente)

Cele noua rugaciuni pe care le redam in cele ce urmeaza vor fi intotdeauna:
1.-Precedate de urmatoarea rugaciune:
„O sfinte Expedit, eu vin la tine, implorand ajutorul tau imediat, pentru ca puternica ta mijlocire sa-mi obtina de la bunatatea nemarginita a Domnului ajutorul pe care il cer cu foarte mare umilinta de la milostivirea sa divina”.
2.-Urmate de invocatia:
“O Cristoase, ocroteste-ne, maine si intotdeauna, dar mai ales astazi”.
3 Tatal Nostru, 3 Bucura-te Marie, 3 Slava Tatalui.
Ziua intaia
Tineretea
O sfinte Expedit, care, in plina tinerete, ti-ai jertfit viata pentru cea mai mare slava a lui Cristos Dumnezeul nostru, obtine-ne, prin meritele martiriului tau, harul ca toata viata noastra sufletul nostru sa fie luminat de o curatie candida. “Daca nu va schimbati si nu deveniti asemenea copiilor, a spus Domnul Nostru, nu veti intra in imparatia cerurilor”. O Sfinte Expedit, ajuta-ne asadar, prin puternica ta mijlocire, sa dobandim acest spirit de simplitate in intentie si de puritate in afectiunea fata de Tatal nostru din Ceruri. Roaga-te pentru mine, sfinte Expedit, pentru mine care imbatranesc in pacat si ale carui patimi rau stapanite pangaresc sufletul meu si il pateaza cu atatea ofense fata de Creatorul si Rascumparatorul sau. Fa ca, din aceasta viata, eu sa ma pot bucura de aceasta vesnica tinerete pentru ca ”avand mainile nevinovate si inima curata, eu sa fiu vrednic de a urca pe muntele Domnului si de a sta in locul sau sfant”. De aceea, daca mana mea este un subiect de scandal, ajuta-ma sa o tai; daca ochiul meu este un subiect de scandal, ajuta-ma sa-l scot, pentru ca inima mea purificata sa straluceasca sub har asemenea cristalului in lumina soarelui. Astfel ”Dumnezeu ma va iubi si ma va face sa intru in casa sa”. Preasfanta Fecioara, curatia perfecta, sa binevoiasca a mijloci pentru noi la Fiul sau divin. Amin.
O Cristoase, ocroteste-ne maine si intotdeauna dar mai ales astazi.
O Marie zamislita fara de pacat, roaga-te pentru noi care alergam la tine. Sfinte Expedit, patron al tineretului, roaga-te pentru noi.
3 Tatal Nostru, 3 Bucura-te Marie, 3 Slava Tatalui
Ziua a doua
Curajul
O sfinte Expedit, caruia sabia i-a interupt lauda divina, care se raspandea de pe buzele tale chiar in pragul mortii, ajuta-ne sa ramanem mereu fideli Domnului. Oricare ar fi oprobriile, injuriile, amenintarile, invata-ne sa invingem aceasta detestabila iubire proprie, cauza a atator lasitati si uneori juraminte strambe. “Cand o armata s-ar aseza in ordine de bataie impotriva mea, inima mea sa nu se teama de loc”. “Daca cei orgoliosi se ridica  impotriva mea, daca oameni violenti, care nu tin cont de loc de Dumnezeu, au necaz pe viata mea, ce conteaza, Dumnezeu imi vine in ajutor, Domnul este ajutorul vietii mele”. Fara harul divin, eu raman fara tarie si fara curaj… In gradina Maslinilor, apostolii au fugit… dar eu, care ii imit atat de adesea, cu cine sunt? Cu Isus sau cu Iuda? Nu m-am lepadat de Invatatorul meu mai mult de trei ori? Nu l-am tradat eu niciodata? Nu, eu nu am „rezistat inca pana la sange”. O sfinte Expedit, orice s-ar intampla, ajuta-ma sa lupt vitejeste caci “a refuza lupta inseamna a refuza coroana”.
Preasfanta Fecioara, cu un curaj supraomenesc, sa ne ajute si sa ne pazeasca. Amin.
O Cristoase, ocroteste-ne maine si intotdeauna, dar mai ales astazi.
O Marie, ajutorul crestinilor, roaga-te pentru noi.
Sfinte Expedit, fidel pana la moarte, roaga-te pentru noi.
3 Tatal Nostru, 3 Bucura-te Marie, 3 Slava Tatalui
Ziua a treia
Promptitudinea
O sfinte Expedit, al carui nume aminteste ca nu trebuie niciodata amanat pe maine pentru a se ruga, o tu care zdrobesti sinistrul corb care invita mereu la asteptare si amanare, fa ca de acum inainte, fara ezitare si fara lene, eu sa ascult in mod spontan de vointa Domnului, pentru ca el sa fie slujit fara intarziere si mereu cu iubire, caci “acela care iubeste putin, zboara si nimic nu-l opreste… ”.
Domnul este in mod continuu prezent alaturi de noi, gata sa asculte rugaciunile noastre, sa ne mantuiasca oferindu-ne sa ne smulga din ispitele la pacat… Si eu voi indrazni sa-i masor faptele mele, ascultarea mea, devotamentul meu, jertfa mea, pe mine, care nu am meritat nici macar sa fiu, in loc sa ma lansez plin de zel si de iubire la prima sa chemare? “Ceea ce indeparteaza de noi mangaierile, spune Imitatia, este faptul ca noi recurgem prea tarziu la rugaciune”.
“Asemenea fulgerului… asa va fi sosirea Fiului omului”. O sfinte Expedit, aceasta profetie sa ma faca intotdeauna sa-mi amintesc ca si eu trebuie sa fiu prompt si sa veghez, pentru ca la intoarcerea sa Invatatorul sa nu-l gaseasca nicidecum pe slujitorul sau adormit si fara untdelemn in candela sa, asemenea fecioarelor nebune!
Preasfanta Fecioara Maria, care a spus in mod spontan Fiat la cererea Domnului, sa ne inalte si sa ne ajute. Amin.
O Cristoase, ocroteste-ne maine si intotdeauna, dar mai ales astazi.
O Marie, canal al tuturor harurilor, roaga-te pentru noi.
Sfinte Expedit, ajutorul nostru in problemele urgente, roaga-te pentru noi.
3 Tatal Nostru, 3 Bucura-te Marie, 3 Slava Tatalui
Ziua a patra
Dreptatea

“Pe aceia pe care Dumnezeu i-a predestinat, i-a si chemat; pe aceia pe care i-a chemat, i-a si indreptatit; pe aceia pe care i-a indreptatit, i-a si glorificat”, scrie sfantul Paul… Si cum Domnul te-a indreptatit si glorificat astfel, o sfinte Expedit, noi am recurs la mijlocirea ta fidela pentru a obtine de la Tatal nostru din Ceruri acest har infinit de pretios pe care el il pastreaza alesilor sai. Cand o atingere a iubirii divine vine in contact cu sufletul nostru, sub influxul harului care se dezvolta in noi, noi credem deja ca suntem alesi, in timp ce noi nu suntem inca decat privilegiati… Indeparteaza de la noi, sfinte Expedit, acest gand inselator care risca sa ne piarda, si umple dimpotriva sufletul nostru de o teama salutara de dreptatea divina, nelasand sa se bazeze speranta noastra decat pe milostivirea nemarginita a Domnului. Numai prin ea noi vom putea reusi sa fim indreptatiti, caci natura noastra perversa este nevrednica prin ea insasi de cel mai mic merit. Numai prin regretarea greselilor noastre noi vom afla har inaintea Judecatorului Suprem, si nu prin proslavirea faptelor noastre. Ajuta-ma sa-mi amintesc intotdeauna ca orice as face eu trebuie sa ma consider un servitor inutil si nevrednic.
Preasfanta Fecioara, Oglinda a dreptatii, sa ne ocroteasca si sa ne ajute. Amin.
O Cristoase, ocroteste-ne maine si intotdeauna dar mai ales astazi.
O Marie, Regina sfintilor, roaga-te pentru noi.
Sfinte Expedit, care ai meritat imparatia cerurilor, roaga-te pentru noi.
3 Tatal Nostru, 3 Bucura-te Marie, 3 Slava Tatalui
Ziua a cincea
Umilinta

O sfinte Expedit, in umila atitudine de rugaciune, ingenuncheat si cu fruntea plecata, a cazut sabia spre a te smulge din aceasta viata! Comandant de legiune, tanar si pretuit, tu ai stiut totusi sa dispretuiesti aceste vanitati efemere pentru a culege ramura de palmier a martiriului, pe care niciodata nimeni nu ti-o va putea rapi, si in fata careia inima dumnezeiasca a Domnului Nostru tresalta de o bucurie vesnica. Invata-ma, sfinte Expedit, sa devin umilit, sa inving tot acest orgoliu care clocoteste in mine… “La ce ne foloseste sa cucerim lumea, daca ajungem sa ne pierdem sufletul?”. O sfinte Expedit, roaga-te Domnului sa-l pazeasca pe slujitorul sau, pentru ca orgoliul sa nu domine asupra mea, atunci cand voi fi integru si fara pacate mari…
Ajuta-ma, o sfinte preaslavit, sa-l imit pe Cristos care era bland si smerit cu inima, si care pentru a ne rascumpara, El, Fiul lui Dumnezeu, nu a ezitat sa coboare la nivelul cel mai dispretuit al conditiei noastre umane, pentru a muri in ea prin chinul rusinos al crucii. Niciodata sa nu consider ca am facut cel mai mic progres, atata timp cat nu ma voi crede in mod ferm mai prejos decat toti ceilalti.
O Cristoase, ocroteste-ne maine si intotdeauna dar mai ales astazi.
O Marie, scaparea pacatosilor, roaga-te pentru noi.
Sfinte Expedit, care ai fost batut cu vergi, roaga-te pentru noi.
3 Tatal Nostru, 3 Bucura-te Marie, 3 Slava Tatalui
Ziua a sasea
Renuntarea

“Parasiti totul si veti gasi totul”… o sfinte Expedit, tu care ai stiut sa intelegi sensul absolut al acestei promisiuni, ”pierzand totul penntru a-l castiga pe Isus Cristos, roaga-te pentru noi, pentru ca si noi sa ajungem la aceasta dezlipire de toate bunurile acestei lumi.
”Daca tu vrei sa vii dupa mine, a spus Cristos, lasa toate, ia-ti crucea si urmeaza-ma”… dar cat de greu de implinit este aceasta porunca! Cine ne va elibera de acest trup al mortii! O sfinte Expedit, cu toata puterea sufletului, te rog sa-i ceri Domnului harurile necesare pentru ca eu sa nu ma mai atasez decat de el, singurul si unicul meu Bine, caci ”daca eu mor impreuna cu el, voi si trai impreuna cu el”.
O Cristoase, ocroteste-ne maine si intotdeauna dar mai ales astazi.
O Marie, Regina Martirilor, roaga-te pentru noi.
Sfinte Expedit, care ai pierdut totul pentru a-l castiga pe Isus Cristos, roaga-te pentru noi.
Ziua a saptea
Credinta

O sfinte Expedit, a carui credinta nu a sovait de loc in fata calaului, fa ca a noastra sa nu se plece niciodata sub povara prea usoara a micilor incercari zilnice. “Cine nu este cu mine este impotriva mea” a spus Domnul. O sfinte Expedit, roaga-te pentru ca nici indoiala nici chinul sa nu foloseasca drept complici slabiciunii si lasitatii mele firesti! Vino in ajutorul meu in aceste momente de tulburare si de confuzie, pentru ca inima mea, animata de o credinta mai inflacarata, sa vada renascandu-se in ea pacea si siguranta. Eu vreau sa fiu cu Cristos, eu vreau sa lupt pentru ca sa vina imparatia sa, eu vreau, ca si tine, sfinte Expedit, sa fiu legionarul sau pentru cucerirea sufletelor, dupa ce il voi fi cucerit pe al meu inca rebel! ”Dumnezeul Ostirilor este cu noi”, de aceea eu trebuie sa fiu fara teama ”chiar daca pamantul se cutremura si muntii se prabusesc in adancul marii”. Roaga-te, sfinte Expedit, pentru ca Domnul sa-mi dea credinta ta invincibila, pentru ca in ziua suprema eu sa fiu vrednic sa aud glasul sau adorabil repetand pentru mine aceasta sentinta a fericirii vesnice: ”Pacatele iti sunt iertate. Mergi in pace. Credinta ta te-a mantuit”.
Preasfanta Fecioara, care a crezut fara rezerva in cuvantul ingerului, sa ne ocroteasca si sa ne pastreze.
Amin.
O Cristoase, ocroteste-ne maine si intotdeauna, dar mai ales astazi.
O Marie, Regina marturisitorilor, roaga-te pentru noi.
Sfinte Expedit, invincibil atlet al credintei, roaga-te pentru noi.
3 Tatal Nostru, 3 Bucura-te Marie, 3 Slava Tatalui
Ziua a opta
Speranta

“Asteapta putin, suflete al meu, asteapta fagaduinta divina, si vei poseda in cer toate bunurile din belsug”. Avand aceasta asigurare, o sfinte Expedit, tu nu ai ezitat sa dispretuiesti toate bucuriile desarte ale acestei existente scurte, amintindu-ne, prin jertfa ta generoasa, ca ”harul Domnului este mai bun decat viata”.
Dobandeste-ne, o sfinte Expedit, aceasta pretioasa virtute care ne va tine ochii fixati asupra aceluia de la care trebuie sa asteptam totul, caci, spune sfantul Augustin: ”Nimic nu este mai contrar sperantei decat a privi inapoi”, si foarte adesea atasamentul meu fata de creaturile acestei lumi impiedica elanurile mele spre Dumnezeu.
”Noi suntem legati in portul sperantei, spune sfantul Grigore, prin binefacerile trecute, ca prin niste funii enorme”, cu cat mai enorme sunt cele care ma leaga de acest pamant! Ajuta-ma, sfinte Expedit, sa rup toate aceste legaturi pentru a elibera zborul meu, pentru ca atunci sa pot spune: ”Eu am cautat peste tot odihna si voi ramane in mostenirea Domnului”.
Preasfanta Fecioara, speranta noastra fidela, sa ne apere si sa ne pastreze. Amin.
O Cristoase, ocroteste-ne maine si intotdeauna dar mai ales astazi.
O Marie, avocata pacatosilor, roaga-te pentru noi.
Sfinte Expedit, ajutorul foarte fidel al celor care spera in tine, roaga-te pentru noi.
3 Tatal Nostru, 3 Bucura-te Marie, 3 Slava Tatalui
Ziua a noua
Caritatea

O sfinte Expedit, daca credinta si speranta ti-au meritat glorioasa coroana de martir, totusi intensa ta caritate este aceea care singura a sfintit jertfa ta iubitoare. “Acela face mult, care iubeste mult”. Fara caritate, faptele mele raman fara valoare in ochii Domnului, caci totul, aici pe pamant, trebuie sa fie din iubire fata de el, si numai datorita ei faptele mele sunt vrednice de vreun merit. Asadar ce bine pot eu prin mine insumi, eu care nu sunt nimic? Doar neant!
O sfinte Expedit, da-mi harul ca aceasta dragoste sa creasca fara incetare, mai puternica si mai vie, caci in viata de dincolo, daca credinta si speranta vor inceta in mod necesar, ramasa pe vecie, caritatea, dupa cum afirma sfantul Paul, ”nu va inceta niciodata”.
O sfinte Expedit, ajuta-ma sa-mi prific afectiunile de tot ceea ce nu este Dumnezeu, pentru ca dragostea divina sa poata, din ce in ce mai mult, sa patrunda ”in acest suflet care are sete de Dumnezeu, in acest trup care tanjeste dupa el, asemenea unui pamant arid, uscat si fara apa”, si Preasfanta Fecioara, cel mai pur model al iubirii, sa ne conduca la Isus si sa ne ajute sa-l iubim. Amin.
O Marie, Maica iubirii divine, roaga-te pentru noi.
Sfinte Expedit, care ai primit de la Domnul aceasta coroana a dreptatii pe care el a promis-o celor care il iubesc, roaga-te pentru noi.
3 Tatal Nostru, 3 Bucura-te Marie, 3 Slava Tatalui.