Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

Novena la Sf. Cosma si Damian

Novena la Sf. Cosma si Damian

Sfintii Cosma si Damian
Frati, medici, martiri (+pe la 286). Sarbatoarea la 26 septembrie

Sfantul Cosma si sfantul Damian erau doi frati, veniti din Arabia in Cilicia. Se crede ca ei erau frati gemeni. Profesia lor de medic le ofera ocazia de a practica un adevarat apostolat; caci in trupuri ei stiau sa vada sufletele, sa vina in contact cu ele, sa le converteasca. Harul dumnezeiesc venea sa innobileze stiinta lor prin darul vindecarilor miraculoase: din toate partile, oamenii alergau la ei pentru a obtine eliberarea de bolile cele mai indelungate si cele mai incurabile. Rezultatul nu dezamagea niciodata credinta lor si increderea lor si nu trecea nici o zi fara ca ei sa nu faca vreo vindecare adesea neasteptata. La ei, cei orbi recapatau vederea, cei schiopi mergeau drept, surzii auzeau, schilozii erau vindecati. Puterea lor trecea dincolo de lumea vizibila si, la glasul lor, diavolii lasau in pace victimele lor. Toate acestea, ei le faceau din pura caritate, fara a primi niciodata nici o retributie. La aceasta slava trebuia sa se adauge cea a martiriului. Intr-o zi au fost acuzati ca seduc poporul si duc la parasirea templelor zeilor. Prefectul i-a supus la o asa de lunga si brutala biciuire, incat calaii nu mai puteau de oboseala; cei doi martiri il binecuvantau pe Domnul. In fata unei multimi imense, au fost aruncati de pe inaltimea unei stanci in valuri; dar un inger a planat deasupra apelor si i-a adus pe martiri pe tarm. Cei doi martiri au fost aruncati intr-un cuptor aprins; dar ei s-au plimbat in el ca pe niste flori. Dupa multe alte chinuri, prefectul i-a pedepsit prin taierea capului.
(Abbe L. Jaud, Vie des Saints pour tous les jours de l’annee, Mame, 1950)

Novena in cinstea Sfintilor Cosma si Damian

Rugaciune pentru fiecare zi a novenei in cinstea sfintilor Cosma si Damian
Cu toata umilinta inimii noastre si cu toata afectiunea noastra noi va cinstim si va invocam, o martiri ai lui Isus Cristos, Sfintilor Cosma si Damian, si, impreuna cu Biserica noi va oferim un prinos de cinstire si slava; fiind convinsi ca Dumnezeul cel Atotputernic v-a dat putere si slava, pentru a ocroti si a mijloci in favoarea celor care pe acest pamant va cinstesc cu fidelitate, noi nu vom inceta de a va invoca, pentru a afla ajutor si mangaiere in toate nevoile. Noi va rugam, o sfintilor si gloriosilor martiri ai lui Cristos pe voi care, atunci cand traiati pe acest pamant, ati practicat medicina cu o dragoste admirabila, vindecand gratuit infirmitatile cele mai incurabile si bolile cele mai contagioase, avand ca remedii nu numai medicamentele, dar si gloriosul nume al lui Isus Cristos. Acum cand ati devenit puternici in cer, va rugam sa va indreptati ochii vostri milostivi spre noi, sarmani pacatosi, si sa priviti cat de mult, pe acest pamant, suntem expusi la tot felul de boli, atat sufletesti cat si trupesti. Va rugam, fiti alaturi de noi si ajutati-ne in bolile noastre si in toate necazurile noastre. Noi va cerem in sfarsit sa nu mijlociti numai pentru noi, dar si pentru toti cei care sunt aproape de noi, parintii nostri, familiile noastre, prietenii nostri, si toti dusmanii nostri, pentru ca noi sa fim cu totii vindecati de bolile trupului si ale sufletului, pentru ca, la sfarsitul acestei vieti, sa ne putem bucura impreuna cu voi de slava cerului. Amin.
Se va recita apoi Salve Regina si Litania Lauretana.

Prima zi
Slaviti martiri ai lui Isus Cristos, Sfintilor Cosma si Damian, care, cu atat curaj si zel, ati marturisit credinta in Isus Cristos, in fata proconsulului Lysias, prin statornicia si virtutea voastra, va rugam sa mijlociti la Domnul, pentru ca noi sa putem imita intotdeauna sfintele voastre virtuti si pentru ca noi sa putem rezista cu fermitate in fata oricarei ispite a diavolului.
Tatal Nostru..., Bucura-te Maria, Slava Tatalui....

Ziua a doua
Gloriosi martiri ai lui Isus Cristos, sfintilor Cosma si Damian, prin ingrozirea de care ati dat dovada, atunci cand tiranul v-a poruncit sa-i adorati pe falsii zei pagani, mijlociti la Domnul, pentru ca noi sa putem rezista ispitelor lumii, ademenirilor diavolului si tentatiilor trupului.
Tatal Nostru..., Bucura-te Maria, Slava Tatalui....

Ziua a treia
Gloriosi martiri ai lui Isus Cristos, sfintilor Cosma si Damian, prin taria pe care Domnul v-a dat-o, cand, la porunca crudului tiran, voi aveati mainile si picioarele legate, dupa ce ati fost biciuiti in mod dureros si batuti cu cruzime, va rugam sa mijlociti la Domnul, pentru ca si noi sa putem avea aceasta tarie, ca atunci cand vom fi in momente de chinuri, sa nu ne indoim niciodata de adevarurile pe care ni le invata credinta si in sfarsit sa nu fim niciodata inselati de iluziile acestei lumi.
Tatal Nostru..., Bucura-te Maria, Slava Tatalui....

Ziua a patra
Gloriosi martiri ai lui Isus Cristos, Sfintilor Cosma si Damian, prin cruzimea fara precedent, cu care tiranul lipsit de credinta si lege, cu picioarele si mainile legate, v-a facut sa fiti aruncati in adancurile marii, si prin slava pe care Domnul a aratat-o in voi scotandu-va nevatamati si complet sanatosi, obtineti-ne de la Domnul harul de a putea si noi sa iesim nevatamati din adancul acean al pacatelor noastre, curati cu trupul si mai ales cu sufletul.
Tatal Nostru..., Bucura-te Maria, Slava Tatalui....

Ziua a cincea
Gloriosi martiri ai lui Isus Cristos, sfintilor Cosma si Damian, prin rabdarea de care ati dat dovada, cand ati iesit sanatosi si teferi din mare si prin admirabila rabdare pe care ati avut-o in fata calailor crudului tiran, noi va rugam, obtineti-ne de la Dumnezeu o rabdare asemanatoare si o resemnare identica atunci cand suntem confruntati cu calomniile si insultele care sunt rostite la adresa noastra de catre dusmanii nostri in aceasta viata.
Tatal Nostru..., Bucura-te Maria, Slava Tatalui....

Ziua a sasea
Gloriosi martiri ai lui Isus Cristos, sfintilor Cosma si Damian, prin slava pe care Dumnezeu v-a dat-o, atunci cand, fiind aruncati intr-un cuptor aprins, voi ati iesit neatinsi fara ca un singur fir de par de pe capul vostru sa fie ars, mijlociti pentru noi la Domnul pentru ca noi sa reusim ca sufletul nostru sa fie mereu neatins de orice flacara a necuratiei si obtineti-ne o adevarata cainta de pacatele noastre, pentru ca noi sa nu pierim niciodata in flacarile iadului.
Tatal Nostru..., Bucura-te Maria, Slava Tatalui....

Ziua a saptea
Gloriosi martiri ai lui Isus Cristos, sfintilor Cosma si Damian, prin bucuria si generozitatea cu care voi ati acceptat gloriosul vostru martiriu, atunci cand sabia lovea asupra capului, obtineti-ne de la Domnul harul de a putea muri in harul sau si a persevera mereu in sfanta sa credinta si, daca trebuie, curajul de a ne darui viata pentru slava lui Isus Cristos.
Tatal Nostru..., Bucura-te Maria, Slava Tatalui....

Ziua a opta
Noi ne bucuram din toata inima noastra, o slaviti martiri ai lui Isus Cristos, pentru ca sufletul vostru a fost primit de catre ingeri, de catre sfinti si sfinte in Paradis si multumim pentru imensa slava pe care Domnul nostru Isus Cristos v-a dat-o, va cerem sa ne obtineti de la Domnul harul de a putea orienta toate afectiunile si aspiratiile noastre spre idealul vietii vesnice, pentru ca noi sa ne putem bucura impreuna cu voi de vederea lui Dumnezeu.
Tatal Nostru..., Bucura-te Maria, Slava Tatalui....

Ziua a noua
Slaviti martiri ai lui Isus Cristos, sfintilor Cosma si Damian, noi va recunoastem si va cinstim, ca sfinti mariti si foarte puternici in cer, pentru harurile si favorurile pe care le acordati credinciosilor vostri, noi va imploram, rugati-l pe Domnul sa ne dea mereu bunurile spirituale si temporale de care avem nevoie.
Tatal Nostru..., Bucura-te Maria, Slava Tatalui....