Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

Novena la Sf. Clara de Assisi

Novena la Sf. Clara de Assisi

Novena in cinstea Sfintei Clara --- Sf. Clara, fecioara Assisi, 1193/1194 - Assisi, 11 august 1253 Avea doar doisprezece ani Clara, nascuta in 1194 in familia Offreducci, o familie nobila si bogata, cand Francisc din Assisi se dezbraca de toate hainele sale pentru a le restirui tatalui sau Bernardone. Sapte ani dupa, cucerita de exemplul lui Francisc, tanara Clara fuge de acasa pentru a se intalni cu el la Porziuncola. Sfantul ii taie parul si ii spune sa imbrace o rasa franciscana, pentru a o conduce apoi la manastirea benedictina a Sf. Paul din Bastia Umbra, unde tatal Clarei incearca in zadar sa o convinga sa se intoarca acasa. Se refugiaza atunci la Biserica Sfantului Damian, unde pune bazele Ordinului feminin al «surorilor sarace» (numite apoi Clarise) a carui stareta este aleasa apoi si unde Francisc dicteaza o prima Regula. Clara scrie apoi Regula definitiva cerand si obtinand de la Grigore al IX-lea «privilegiul saraciei». Pentru ca intr-o noapte de Craciun a meditat, imaginand pe peretii celulei sale ieslea si ritualurile celebrarilor solemne care se desfasurau la Santa Maria degli Angeli, a fost aleasa de Pius al XII-lea protectoarea televiziunii. Urmasa a spiritului franciscan, este interesata de raspandirea lui, fiind recunoscuta pentru cultul catre Preasfantul Sacrament care salveaza manastirea cand este atacata de Sarazini in 1243. Patronaj: televiziune Etimologie: Clara = transparenta, ilustra, din latina Emblema: crin, ostie Sarbatoare: 11 august

Novena in cinstea Sfintei Clara de Assisi

Ziua intai

Meditatie:
Sa meditam asupra faptului ca Sfanta Clara, inca de la varsta de 12 ani, a dorit sa se daruiasca lui Isus, alegandu-L ca mire, desi nu stia in mod cert in ce manastire avea sa intre.

Rugaciune:
O, Sfanta Clara, tu care-ai dorit de la o varsta atat de frageda sa devii mireasa lui Isus, renuntand la toate onorurile pamantesti, invata-ne si pe noi calea smereniei crestine.

1 Tatal nostru; 1 Bucura-te, Marie; 1 Slava Tatalui.

Ziua a doua

Meditatie:
Sa meditam asupra faptului ca Sfanta Clara, intalnindu-1 pe Sfantul Parinte Francisc, a inteles care este chemarea ei si cum trebuie sa procedeze spre a ajunge mireasa lui Isus.

Rugaciune:
O, Sfanta Clara, ajuta-ne si pe noi ca, prin rugaciune, sa aflam drumul pe care trebuie sa mergem in viata, si sa intalnim in calea noastra pe acei oameni care ne pot ajuta sa ajungem la locul potrivit.

1 Tatal nostru; 1 Bucura-te, Marie; 1 Slava Tatalui.

Ziua a treia
Meditatie:
Sa meditam asupra faptului ca Sfantul Francisc a ales-o pe Sfanta Clara colaboratoare pentru formarea Ordinului Feminin Franciscan (Clarisele), iar Clara, urmandu-i intocmai sfatul, si-a aflat adevarata menire.

Rugaciune:
O, Sfanta Clara, tu, care ai urmat indemnul Sfantului Francisc in viata calugareasca, fara sa te gandesti la parerile celor apropiati tie, invata-ne si pe noi sa recunoastem pe mesagerul lui Dumnezeu, care ne este trimis fiecaruia intr-un anumit moment al vietii.

1 Tatal nostru; 1 Bucura-te, Marie; 1 Slava Tatalui.

Ziua a patra

Meditatie:
Sa meditam asupra vietii de clauzura pe care a dus-o Sfanta Clara in manastire, in cea mai mare saracie si desavarsita ascultare. Acceptand calitatea de stareta, a facut-o cu toata smerenia, nu pentru a fi slujita, ci pentru a sluji pe surorile ei.

Rugaciune:
O, Sfanta Clara, tu, care din ascultare ai acceptat sa conduci Ordinul Clariselor, fondat de tine, impreuna cu Sfantul Francisc, invata-ne si pe noi ca orice marire pe acest pamant este trecatoare, iar atunci cand suntem chemati sa conducem, mai curand trebuie sa slujim. Auta-ne sa nu uitam ca intr-o zi vom da socoteala, inaintea lui Dumnezeu, de misiunea ce ne-a fost incredintata.

1 Tatal nostru; 1 Bucura-te, Marie; 1 Slava Tatalui.

Ziua a cincea

Meditatie:
Sa meditam ca Sfanta Clara a obtinut darul contemplatiei Patimilor Domnului nostru Isus Crsitos in cea mai desavarsita tacere, ore in sir, fara sa-si dea seama ca orele de zi sunt urmate de cele de noapte, si apoi de alte ore, ale urmatoarei zile.
Rugaciune:

O, Sfanta Clara, da-ne harul sa putem medita Patimile Domnului, si sa ne rugam fara a face economie de timp.

1 Tatal nostru; 1 Bucura-te, Marie; 1 Slava Tatalui.

Ziua a sasea

Meditatie:
Sa meditam asupra faptului ca Sfanta Clara, sub directia indrumatoare a Sfantului Francisc, a acceptat sa duca o viata de saracie totala, lipsindu-se chiar si de cele mai elementare bunuri pamantesti.

Rugaciune:
O, Sfanta Clara, ajuta-ne sa ne dezlipim de toate bunurile pamantesti si sa nu uitam ca noi suntem doar administratorii lor, fiindu-ne incredintate de Dumnezeu. Sa nu uitam ca intr-o zi va trebui sa parasim toate aceste bunuri, caci saraci am venit pe lume si saraci vom pleca.
Daca vom sti cum sa ne comportam in viata, realizand fapte bune, sacrificii si renuntari, vom avea parte de comori in ceruri.

1 Tatal nostru; 1 Bucura-te, Marie; 1 Slava Tatalui.

Ziua a saptea

Meditatie:
Sa meditam asupra faptului ca Sfanta Clara, prin rugaciune ei si cu ajutorul Sfintei Euharistii, i-a alungat pe sarazinii (musulmanii) de pe zidurile manastirii si din intreg orasul Assisi.

Rugaciune:
O, Sfanta Clara, tu care prin puterea rugaciunii, prin mortificatii si posturi prelungite, ai reusit sa indepartezi pe cei ce voiau sa patrunda in manastire, ajuta popoarele sa aleaga calea dialogului in locul armelor ucigatoare pe care omenirea, indemnata de cel rau, le-a descoperit.

1 Tatal nostru; 1 Bucura-te, Marie; 1 Slava Tatalui.

Ziua a opta

Meditatie:
Sa meditam asupra faptului ca Sfanta Clara a obtinut privilegiul de a vedea, din chilia ei in care se ruga, imormantarea bunului ei Parinte, Sfantul Francisc, precum si Liturghia din noaptea de Craciun, cand, fiind bolnava, nu a putut sa le insoteasca pe fiicele ei spirituale la biserica.

Rugaciune:
O, Sfanta Clara, tu ai avut privilegiul deosebit de la Dumnezeu de a vedea de la distanta desfasurarea anumitor evenimente ca si cum ai fi fost de fata. Aceste lucruri noi le putem vedea astazi la televizor, dar, din nefericire, cele mai multe dintre aceste lucruri nu se potrivesc cu viata unui adevarat crestin, de aceea Biserica te-a ales patroana televiziunii. Noi te rugam sa ne feresti de imaginile violente, de necuratie si de consumism.
Te rugam, de asemenea, inspira-i pe cei care realizeaza programele televizive astfel incat sa existe un discernamant in intocmirea si difuzarea diferitelor emisiuni.

1 Tatal nostru; 1 Bucura-te, Marie; 1 Slava Tatalui.

Ziua a noua

Meditatie:
Sa meditam asupra sfarsitului pamantesc al Sfintei Clara si asupra celor doua privilegii speciale pe care le-a avut, atat in viata pamanteasca, cat si dupa trecerea la viata cereasca:
•aprobarea regulei de viata consacrata a Ordinului „Doamnele Sarace", asa cum vor fi numite Clarisele;
•privilegiul de fi ferita de putreziciune, astfel incat poate fi vazuta si in zilele noastre in Bazilica „Santa Chiara" din Assisi.

Rugaciune de incheiere:
O, Sfanta Clara, ma gandesc ca moartea ta a fost o trecere glorioasa spre adevarata viata, iar de acolo tu privesti la noi, sarmane creaturi. Noi te rugam sa mijlocesti la Mirele tau ceresc
ca sa ne asculte rugaciunile, atunci cand sunt spre slava lui Dumnezeu si de folos mantuirii noastre.

1 Tatal nostru; 1 Bucura-te, Marie; 1 Slava Tatalui

Recomandari in timpul novenei

Pentru a fi ascultati de Dumnezeu, pe parcursul novenei consider necesare urmatoarele:
•spovada si impartasania;
•renuntarea la o emisiune televiziva care nu se potriveste cu calitatea de bun crestin;
•renuntarea intr-o anumita zi la o mancare care ne place;
•realizarea unei fapte de binefacere
•decenta in imbracaminte
•comportarea modesta in vorbe si fapte.