Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

Novena la Sf. Benedict

Novena la Sf. Benedict

SF. BENEDICT
VINDECATORUL DURERILOR DE STOMAC SI AL ALTOR PROBLEME INTESTINALE
PATRON AL EUROPEI SI AL VIETII MONASTICE

Sf. Benedict a fost fiul unui aristocrat roman. Nascut in 480, in tinerete a studiat la Roma, dar a fost dezamagit de modul de viata al celor din jurul sau, care traiau in lux si desfrau. Citirea Scripturilor facuse dintotdeauna parte din viata sa; lasand totul in urma, Benedict s-a retras in muntii din Subiaco, Italia, unde a locuit ca pustnic timp de cativa ani, fara vreun contact cu alti oameni.
Dar un pastor i-a descoperit totusi prezenta, iar in curand la Sf. Benedict a inceput sa vina multa lume care ii cerea sfatul; unii dintre vizitatori s-au hotarat chiar sa-l urmeze. Sf. Benedict a fost invitat sa devina abatele unei manastiri din apropiere, dar el stia ca propriul lui stil de viata este mult mai strict. Intr-adevar, in manastire a intampinat multe probleme; de trei ori a fost otravit, dar a fost salvat de fiecare data de interventia divina (acesta este motivul pentru care numele sau este invocat in cazuri de intoxicatii alimentare si de alte boli legate de stomac). A parasit manastirea si s-a intors la pestera lui din Subiaco, unde lumea s-a adunat din nou in jurul lui.
Sf. Benedict a infiintat manastiri pe dealurile din apropiere, iar sora lui, Sf. Scholastica, i-a urmat calea, creand o manastire pentru femei. Sf. Benedict a devenit parintele manastirilor sale, iar contributia lui cea mai importanta a fost Regula pe care a scris-o pentru acestea. Aceasta Regula a devenit o sursa de inspiratie pentru manastirile ce au rasarit prin toata Europa, toate cu numele Sf. Benedict.
Sf. Benedict a murit la Monte Cassino, in Italia, pe 21 martie 547 conform traditiei, si a fost numit patron protector al Europei de catre Papa Paul VI in 1964. Ziua sa se sarbatoreste pe 11 iulie.

Rugaciunea zilnica (Rugaciune la Sf. Benedict)
Slavite Sf. Benedict, care ne-ai invatat calea spre perfectiune prin practicarea mortificarii, a smereniei, a ascultarii, a rugaciunii, a tacerii si a ruperii de lume, ingenunchez la picioarele tale si te rog smerit sa-i iei nevoile mele de azi sub protectia ta speciala (aici spuneti ce anume cereti). Vorbeste-i despre ele Binecuvantatei Fecioare Maria, si aseaza-le in fata Tronului lui Isus. Nu inceta a mijloci pentru mine pana ce nu mi se indeplineste cererea. Mai presus de toate, dobandeste-mi harul de a-L intalni pe Dumnezeu de fata cu tine, cu Maria si toti ingerii si sfintii, pentru a-L lauda pentru Eternitate. O, puternice St. Benedict, nu ma lasa sa-mi pierd sufletul, ci dobandeste-mi harul de a-mi castiga calea spre ceruri, unde sa venerez si sa ma bucur de preasfanta si slavita Treime in vecii vecilor. Amin.


Prima zi
Ti-ai petrecut tineretea in universitate, invatand pentru a fi cineva in aceasta lume, dar toate acestea le-ai lasat in urma, inspirat de Sfantul Duh, pentru a cauta singuratatea in muntii din Subiaco, Italia. Ai locuit intr-o pestera si ai supravietuit mancand ierburi si ce mai puteai gasi in acei munti. L-ai cautat pe Dumnezeu si L-ai gasit. Inspira-ne, Sf. Benedict, sa intelegem ca Dumnezeu este in noi, si ca nu ne putem intalni cu El decat in linistea inimilor noastre. Fa-ne sa vedem ca zgomotul din noi ne tine departe de Dumnezeu – zgomotul ambitiilor noastre, al dorintei de avere si de marire. Oriunde ne-am afla putem potoli acest zgomot. Ajuta-ne, iubite Sfint, sa dobandim liniste inauntrul nostru. Amin.
Rugaciunea zilnica
(3) Tatal Nostru, (3) Bucura-te, Marie, (3) Slava Tatalui,
Sfinte Benedict, roaga-te pentru noi

Ziua a doua
Ai atras ucenici carora le-ai daruit o Regula cunoscuta pentru moderatia ei. Tu, Sf. Benedict, ai devenit parintele multor manastiri si a multor calugari prin aceasta Regula, in care ai subliniat ca viata in manastire este pentru cei care vor sa-si schimbe obiceiurile rele in obiceiuri bune. Fa-ne sa ne vedem propriile obiceiuri rele si da-ne inspiratia sa nu ne obisnuim cu ele. Obiceiurile noastre rele, iubite sfinte, ne tin departe de Isus si sadesc in noi puterea pacatului. O, iubite Sf. Benedict, ajuta-ne sa lucram la transformarea obiceiurilor noastre rele. Amin.
Rugaciunea zilnica
(3) Tatal Nostru, (3) Bucura-te, Marie, (3) Slava Tatalui,
Sfinte Benedict, roaga-te pentru noi.

Ziua a treia
O, iubite Sf. Benedict, Datorita lucrului tau ca parinte al manastirilor, anumiti oameni rai au vrut sa te otraveasca. N-ai vrut sa renunti la idealurile monastice bazate pe tacere si mortificatie; in plus spre uimirea lor, ai baut otrava pe care ti-au dat-o si n-ai patit nimic. Isus te-a aparat. Traim astazi intr-o lume care este foarte otravita de poluare si de degradarea padurilor si marilor noastre. Fa-ne sensibili la prezenta acestor otravuri si da-ne intelepciunea de a nu fi orbiti de progres si de perspectiva de a face usor bani. Inspira-ne sa contribuim cu partea noastra pentru a face din lumea noastra un loc de trai mai bun. Amin.
Rugaciunea zilnica
(3) Tatal Nostru, (3) Bucura-te, Marie, (3) Slava Tatalui,
Sfinte Benedict, roaga-te pentru noi.

Ziua a patra
O, iubite Sf. Benedict, ai inteles ca a te ruga inseamna a te bucura de prezenta Domnului, a simti mana Lui iubitoare in luptele noastre de zi cu zi. Cand lucrai la camp, inima ta canta imnuri pentru Creator si-i oferea tot timpul rugi de multumire. Fie sa te putem imita in nesfarsita ta rugaciune catre Cel Preainalt; oriunde am merge si orice am face, ajuta-ne sa ni-L amintim pe Isus si sa-i aratam recunostinta noastra. Amin.
Rugaciunea zilnica
(3) Tatal Nostru, (3) Bucura-te, Marie, (3) Slava Tatalui,
Sfinte Benedict, roaga-te pentru noi.

Ziua a cincea
O, iubite Sf. Benedict, in ciuda saraciei materiale, te-ai gandit intotdeauna la cei saraci si nevoiasi. Din putinul pe care-l producea manastirea ta, imparteai bucuros celor saraci care bateau zilnic la usa ta. Datorita tie, cei flamanzi se indestulau intotdeauna. Ajuta-ne ca sa putem invata din caritatea ta si sa deschidem usile noastre catre cei defavorizati. Inspira-ne sa intelegem ca expresia cea mai buna a credintei noastre este ajutorul pe care-l dam celor nevoiasi. Amin.
Rugaciunea zilnica
(3) Tatal Nostru, (3) Bucura-te, Marie, (3) Slava Tatalui,
Sfinte Benedict, roaga-te pentru noi.

Ziua a sasea
O, iubite Sf. Benedict, ne-ai aratat ca, daca vrem sa fim aproape de Dumnezeu, trebuie sa fim in stare sa ne disciplinam. I-ai invatat pe cei ce te-au urmat cum sa-si mortifice simturile, cum sa-si controleze patimile si gandurile, in asa fel incat Isus sa poata locui in inimile si mintile lor. Ai subliniat ca sfintenia incepe in mintea noastra atunci cand suntem in stare sa distingem gandurile impure ce ne conduc spre pacat. Iti cerem ajutorul, Sf. Benedict, ca sa avem puterea sa nu lasam aceste ganduri pacatoase sa ne influenteze si nici sa nu le intretinem. Calauzeste-ne catre purificarea mintii si a inimii. Amin.
Rugaciunea zilnica
(3) Tatal Nostru, (3) Bucura-te, Marie, (3) Slava Tatalui,
Sfinte Benedict, roaga-te pentru noi.

Ziua a saptea
O, iubite Sf. Benedict, i-ai invatat pe cei ce te-au urmat sa primeasca oaspetii cu bratele deschise, ca si cum l-ar fi primit pe Cristos insusi. Regula ospitalitatii tale a facut sa-i tratezi cu respect pe straini si sa le oferi caldura ospitalitatii tale. Invata-ne sa fim primitori in casele noastre, sa ne tratam oaspetii cu respect, ca ei sa simta caldura imbratisarii lui Cristos. Invata-ne sa fim receptivi si intelegatori fata de nevoile celorlalti, astfel ca oaspetii nostri sa simta cu usurinta ca suntem cu adevarat interesati de bunastarea si binele lor. Fa din casele noastre un loc in care cei plini de tristete sa gaseasca alinarea suferintelor. Amin.
Rugaciunea zilnica
(3) Tatal Nostru, (3) Bucura-te, Marie, (3) Slava Tatalui, Sfinte Benedict, roaga-te pentru noi.

Ziua a opta
O, iubite Sf. Benedict, pentru tine cea mai inalta forma de rugaciune este sa ingenunchezi in liniste si, spunand doar un cuvant, sa intri in legatura cu Isus Insusi. Ai infiintat manastiri, ca ele sa devina leaganul contemplativilor, oameni ce pronunta numele tau in tacere si traiesc prezenta ta in inimile lor. Invata-ne acest fel de rugaciune, in care prezenta ta devine totul. Fa-ne sa devenim contemplativi, care isi pun credinta cea mai tare in Isus si care cred cu adevarat ca Imparatia Domnului este deja in mijlocul nostru. Amin.
Rugaciunea zilnica
(3) Tatal Nostru, (3) Bucura-te, Marie, (3) Slava Tatalui, Sfinte Benedict, roaga-te pentru noi.

Ziua a noua
O, iubite Sf. Benedict, i-ai invatat pe cei ce te-au urmat sa se minuneze mereu de Creatie. Ajuta-ne sa nu pierdem din vedere aceste minuni in tot ceea ce facem si ca intotdeauna sa multumim Domnului. Fie ca tragediile si tristetile acestei vieti sa nu ne faca pesimisti sau inchisi in noi; ajuta-ne sa descoperim ca toate problemele sunt incercari si ca viitorul este intotdeauna luminos si promitator, in ciuda lucrurilor triste pe care le vedem in jurul nostru. Da-ne energia sa muncim din greu, pentru ca vointa lui Dumnezeu sa prinda radacini in casele si societatile noastre. Amin.
Rugaciunea zilnica
(3) Tatal Nostru, (3) Bucura-te, Marie, (3) Slava Tatalui, Sfinte Benedict, roaga-te pentru noi.

 

Traducere si adptare facute de www.novena.ro