Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

Novena la Fericitul Ieremia Valahul

Novena la Fericitul Ieremia Valahul

NOVENA CATRE FERICITUL IEREMIA VALAHUL

Ziua I-a Recunostinta
 Fericite Ieremia, in orice imprejurare a vietii, tu ai stiut sa aduci multumire lui Dumnezeu pentru darurile primite. Deseori te opreai spre a contempla natura inconjuratoare si in inima ta se trezea un sentiment de multumire fata de Creatorul intregului univers. Si mai des zaboveai in fata tabernacolului spre a-i multumi lui Isus ca a ramas cu noi in taina sfanta a altarului pentru a
ne darui viata sa divina. Indemnati de exemplul tau, dorim si noi sa fim recunoscatori lui Dumnezeu pentru toate binefacerile sale. Mijloceste-ne, Fericite Ieremia, harul de a primi cu spirit de recunostinta orice binefacere din partea lui Dumnezeu sau a aproapelui. Unind umila noastra recunostinta cu aceea pe care o aveai tu, indraznim sa ne rugam cerand noi haruri si spunand cu credinta: (se spune rugaciunea de incheiere).

Ziua a II-a Viata de credinta
O Fericite Ieremia, tu nu te-ai multumit cu viata trecatoare, ci ai urmat invatatura pe care Domnul Isus ne-a dat-o prin evanghelia sa. Pe aripile credintei te-ai ridicat pana la tronul Celui Preainalt si ai trait din plin viata harului ce ti s-a daruit la Botez. Tu ai permis ca Stapanul cerului si al pamantului sa infaptuiasca in tine lucrarile sale minunate. O cerescule protector, mijloceste-ne si noua harul de a trai in spirit de credinta, de a ne implini fagaduintele de la Botez, prin care ne-am lepadat de Satana si de rautatea lui, pentru a-i sluji numai lui Cristos si a ne dovedi fii credinciosi ai Bisericii sale. Ajuta-ne sa evitam cu griia tot ce pune in primejdie credinta noastra. De aceea ne rugam spunand: (se spune rugaciunea de incheiere).

Ziua a III-a Chemarea proprie
Fericite leremia, in tot timpul vietii, grija ta cea mai mare a fost de a cunoaste si de a implini cat mai perfect vointa lui Dumnezeu. Prin indemnurile mamei tale si a celor din jur, el ti-a aratat drumul pe care trebuia sa mergi, daruindu-te trup si suflet slujirii lui Dumnezeu si a aproapelui.
Tu ai urmat cu fidelitate chemarea lui Dumnezeu invingand toate piedicile care ti-au stat in cale; erai convins ca nu se poate ajunge la mantuire decat pe calea voita de Dumnezeu. Miiloceste-ne si noua, Fericite Ieremia, harul de a ne cunoaste chemarea si de a o urma cu staruinta, invingand toate obstacolele. Fii alaturi de noi cu exemplul tau luminos, pentru ca interesele pamantesti sau teama sa nu ne abata de la calea virtutii. Cu incredere cerem sprijinul tau si ne rugam spunand: (se spune rugaciunea de incheiere).

 Ziua a IV-a Rugaciunea
Fericite leremia, tu esti un graitor exemplu de rugaciune; prin ea ai obtinut de la Dumnezeu toate cele trebuincioase in viata; in ea ai gasit refugiul in momentele grele; ea te-a inaltat deasupra slabiciunii omenesti si ti-a dat speranta ca vei primi in cer rasplata pentru toata munca si jertfele oferite lui Dumnezeu. Ajuta-ne si pe noi, Fericite Ieremia, sa gustam farmecul rugaciunii facute cu credinta. Maestru al rugaciunii, mijloceste pentru noi la Dumnezeu, la Maica Preasfanta a lui Isus, pentru ca nevrednicia noastra sa nu ne lipseasca de roadele rugaciunii. Nu permite ca in clipele de parasire sa renuntam la rugaciune, ci sa dam dovada de incredere nestramutata in bunatatea lui Dumnezeu caruia ne adresam spunand: (se spune rugaciunea de incheiere).

Ziua a V-a Umilinta
Fericite Ieremia, tu ai fost umilit nu pentru faptul ca ai avut o conditie sociala modesta, ci pentru convingerea pe care ti-a insuflat-o credinta ca tot ceea ce avem in viata este darul lui Dumnezeu; cand cei din jur te inconjurau cu stima, tu nu ai uitat ca inaintea lui Dumnezeu valoram cat valoreaza umilinta noastra. Umilinta ta nu s-a marginit numai la sentimente, ci s-a manifestat si prin fapte: tu ai prestat cu placere muncile cele mai injositoare si obositoare. Invata-ne si pe noi, Fericite Ieremia, sa nu ne lasam amagiti de fala acestei lumi, sa nu cautam a fi mai presus de altii, iar succesele pe care le obtinem sa le atribuim totdeauna lui Dumnezeu care ne ajuta. Inspira-ne umilinta care te-a facut rabdator cand erai contrariat; mjiloceste-ne harul de a putea indruma si pe altii pe calea umilintei si impreuna cu tine sa ne rugam spunand: (se spune rugaciunea de incheiere).

Ziua a VI-a Dragostea fata de aproapele
Fericite Ieremia, tu ai ramas in uitare timp de aproape patru secole pentru ca sa fii dat in zilele noastre ca exemplu de dragoste fata de aproapele. Plecat de la casa parinteasca spre Italia, ai inteles cel mai bine ca Fiul lui Dumnezeu nu a venit in lume sa fie slujit, ci sa slujeasca pe altii si sa-si dea viata ca pret de rascumparare pentru cei multi. Mergand pe urmele Mantuitorului, ti-ai dedicat viata slujirii celor mici, celor bolnavi si celor saraci. Fericite crainic al dragostei fata de aproapele, invata-ne sa vedem in semenii nostri pe Cristos care asteapta ajutorul si afectiunea noastra sincera. Pentru aceasta cerem ajutorul lui Dumnezeu, spunand: (se spune rugaciunea de incheiere).

 
Ziua a VII-a Curatia
 Fericite Ieremia, tu ai renuntat inca din tinerete la bucuriile pe care ti le-ar fi putut oferi viata pamateasca, pentru a te dedica cu trup si suflet raspandirii imparatiei lui Dumnezeu. Desfatarea ta era sa fii in preajma lui Cristos, familia ta erau slujitorii Domnului care ii cantau marire ziua si noaptea. Tu ai evitat cu grija tot ceea ce ti-ar fi putut compromite cinstea si ai pastrat neatinsa nevinovatia ta. Invata-ne si pe noi sa pretuim si sa iubim mereu viata curata, sa evitam orice dezordine trupeasca si sa raspandim in jurul nostru un climat de buna-cuviinta. Fericite Ieremia, icoana ta sa alunge din lume duhul necuratiei care cauta sa pangareasca sufletele spalate in sangele Mielului nepatat. Trezeste in noi respectul sfant fata de nevinovatie pentru a ne bucura de roadele vietii curate. De aceea ne rugam: (se spune rugaciunea de incheiere).

Ziua a VIII-a Ascultarea
Fericite Ieremia, viata ta cucernica a fost impodobita si de frumoasa virtute a ascultarii. De mic copil ai ascultat de mama care te-a indemnat sa mergi pe calea sfinteniei; virtutea ascultarii te-a calauzit spre tara in care reprezentantii lui Dumnezeu au sadit in sufletul tau supus toate virtutile alese pe care ti-ai cladit viata spirituala. Din ascultare ti-ai riscat viata pentru a-i sluji pe semenii tai in suferinta. Mij1oceste-ne si noua harul de a asculta de glasul lui Dumnezeu care ne vorbeste in adancul inimii sau prin superiorii pe care ni i-a randuit Dumnezeu. Sa fim si noi dispusi sa nu ne impotrivim vointei Celui Preasfant. Fereste-ne de cei rau intentionati, care, sub masca binelui, cauta sa ne indeparteze de calea virtutii. Pentru aceasta ne rugam spunand: (se spune rugaciunea de incheiere).

Ziua a IX-a Evlavia catre Maica Domnului.
Fericite Ieremia, din frageda copilarie ai invatat sa o cinstesti pe Mama lui Isus si sa o chemi in ajutor in clipele grele. Evlavia fata de ea ti-a fost o dulce mangaiere in drumul tau spre cele vesnice, caci Sfanta Fecioara ti-a fost mereu alaturi si ti-a dat ajutor cand erai stramtorat. Tu ai iubit-o si ai ascultat-o cu afectiune fiiasca. Mijloceste-ne si noua harul de a fi copii devotati ai Preacuratei; ajuta-ne sa o cinstim in rugaciune, sa o bucuram prin fapte bune, sa o vestim prin cuvinte, sa o mangaiem prin fapte de pocainta si sa o vedem in patria cereasca. Fericite protector al Bisericii noastre, mijloceste la Preacurata pentru noi care o cinstim cu ravna veacuri de-a randul. Pentru aceasta ne rugam spunand cu incredere:

Rugaciunea de incheiere pentru fiecare zi a novenei

Tatal nostru..., Bucura-te Marie..., Slava Tatalui...
Ant. Domnul Isus spune: Cel care implineste vointa  Tatalui meu  acela  este si fratele si sora si mama mea.
(...un cantec…)

V. Roaga-te pentru noi, Fericite Ieremia.
R. Ca sa ne facem vrednici de fagaduintele lui Cristos.
Sa ne rugam:

Dumnezeule, Parinte indurator, care 1-ai inzestrat pe Fericitul Ieremia cu darul de a-1 imita pe Fiul tau in slujirea si totala daruire de sine pentru fratii sai, ajuta-ne, te rugam, ca prin exemplul si mijlocirea lui, sa conlucram la opera de mantuire a tuturor oamenilor, mergand pe calea indicata de Sfanta Evanghelie, adica a umilintei si a caritatii. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin. 

Aducem multumiri speciale pentru disponibilitatea acestei novene colectivului Editurii Serafica si Parintelui Manole Serban.