Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

*N. in cinstea celor 9 coruri ale ingerilor

*N. in cinstea celor 9 coruri ale ingerilor

Ingerii - Cine sunt ingerii?  Numele de inger (evr. mal ak, gr. anghelos) nu este un nume care sa arate natura, ci functia. Acest nume inseamna „mesager". ingerii sunt „spirite destinate sa slujeasca, spirite trimise in misiune pentru binele acelora care trebuie sa mosteneasca mantuirea" (Evr 1,14).
Scapand perceperii si puterii noastre de intelegere obisnuita, ei constituie o lume misterioasa. Existenta lor nu constituie niciodata o problema in Biblie.
Ingerii sunt spirite pure, adica fiinte inzestrate cu inteligenta si vointa, nu au corp material, dar pot oricand sa apara in mod vizibil. Sunt deosebit de frumosi. intrec in desavarsire toate fapturile vazute. Sfantul Evanghelist Ioan, cazut in extaz, dupa cum descrie el insusi in cartea Apocalipsului, a vazut in fata sa un inger plin de maiestate si frumusete, pe care l-a crezut a fi chiar Dumnezeu si a fost gata sa-l adore. Insa ingerul i-a spus: „Vezi sa nu faci asta! Sunt si eu un slujitor impreuna cu tine si cu fratii tai care au marturia lui Isus. Lui Dumnezeu sa i te inchini" (Ap 19,10).
Asadar, daca astfel este frumusetea unui singur inger, cine poate sa exprime frumusetea miliardelor de fapturi nobile care umplu universul? Dumnezeu, printr-un singur act de vointa, a creat, mai inainte de oameni, o imensa varietate de ingeri, de aceeasi natura spirituala, dar care difera prin inteligenta, frumusete si putere.
Ei sunt impartiti in noua coruri si isi au numele dupa misiunea pe care o indeplinesc in fata lui Dumnezeu. Din Revelatia divina cunoastem si care sunt numele celor noua coruri:
1. Serafimii (cei incandescenti - Is 6,2),
2. Heruvimii (intelepciune imbelsugata, revarsata - Ez 10,1),
3. Tronurile (care poarta pe aripile lor tronul de marire al Celui Preainalt – Col 16,1).
4. Domniile (Col 1,16)- au in grija spatiul cosmic:stelele, planetele, galaxiile.
5. Virtutile   (l Pt 3,22) - au in grija spatiul cosmic:stelele, planetele, galaxiile.
6. Puterile    (Col 1,16) - au in grija spatiul cosmic:stelele, planetele, galaxiile.
7. Principatele  (Col 1,16)-se ingrijesc de planeta noastra si de locuitorii ei.
8. Arhanghelii  (ITes 4,16) -se ingrijesc de planeta noastra si de locuitorii ei.
9. Ingerii-se ingrijesc de planeta noastra si de locuitorii ei.
Ei au fost creati pentru a indeplini cu fidelitate ordinele lui Dumnezeu. Atunci cand au fost creati, ingerii nu au inteles misterul intruparii Fiului lui Dumnezeu, al patimirii si mortii sale pentru mantuirea oamenilor. Au fost pusi sa decida, printr-un act liber al vointei lor, daca sa accepte sau nu misterul. O parte dintre ei, in frunte cu Lucifer, cel mai frumos dintre ingeri, in orgoliul lor, au refuzat, voind sa fie ca Dumnezeu, adica atotstiutori, calitate pe care numai Cel Preainalt o are- si s-au schimbat in diavoli. Cealalta parte, a ingerilor ramasi fideli lui Dumnezeu, sunt condusi de voievodul lor, arhanghelul Mihail, care inseamna „Cine este ca Dumnezeu?".
Acelasi lucru s-a intamplat si cu primii oameni, care au fost ispititi tot de Lucifer. Si ei voiau sa fie ca Dumnezeu, iar aceasta greseala a lor va marca omenirea pana la sfarsitul lumii, insa nu in mod definitiv.
Dumnezeu a incredintat ingerilor buni ocrotirea Bisericii, a popoarelor, oraselor si a fiecarui suflet. De aceea, omenirea trebuie sa cinsteasca pe ingeri ca pe fratii lor mai mari si insotitorii lor in cer, sa le imite ascultarea, curatia si iubirea de Dumnezeu, dar mai ales trebuie sa respecte prezenta lor.
 

Novena in cinstea celor noua Coruri ale Ingerilor

(24 septembrie - 2 octombrie)

(Se recita novena intreaga timp de noua zile in momentele grele ale vietii si cand se fac alegeri in viata). In cadrul novenei se vor face zilnic (se incepe cu semnul Sfintei Cruci, Slava Tatalui …, Crezul …, Imnul la Duhul Sfant…, rugaciunea zilei respective si rugaciunea de incheiere).

In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh.Amin!

Slava Tatalui…Crezul…

Imn la Duhul Sfant:

Vino Duhule Preasfant / Si trimite pe Pamant / A ta luminoasa raza.
Al saracilor parinte / Datator de cele sfinte / Vino si ne lumineaza.
Bunule Mangaietor, / Oaspete Preaiubitor / Dulcea Noastra racorire.
Tu esti truda in alinare / In caldura esti racoare /Mangaiere in mahnire.
Peste cei ce ti se-nchina / Tu revars-a ta lumina / Harul tau imbelsugat.
Pentru a omenirii vina / Firea-ntreaga acum suspina / Greu ranita de pacat.
Spala ce e intinat / Uda tot ce e uscat / Vindeca ce e ranit.
Moaie tot ce-i impietrit / Incalzeste ce-i racit / Si indreapta ce-i gresit.
Celor care te cinstesc / Si-n tine nadajduiesc / Da-le harul inseptit.
Da virtutii rasplatire / Da in moarte fericire / Da-le raiul nesfarsit. Amin.

Ziua I
O, Serafimilor, plini de dragoste catre Dumnezeu, dobanditi-mi o credinta arzatoare, ca sa pot trai mereu in prezenta Sfintei Treimi si sa ma bucur de roadele sfinteniei, mai ales in acest moment special…
Tatal…,Bucura-te…,Slava…

Ziua a II-a
O, Heruvimilor, plini de stralucire, dobanditi-mi de la Sfanta Treime adevarata cunoastere de Dumnezeu si darul intelepciunii, pentru ca prin lumina Duhului Sfant sa stiu mereu a recunoaste si alege binele, mai ales in acest moment particular…
Tatal…,Bucura-te…,Slava…

Ziua a III-a
O, Tronuri desavarsite, dobanditi-mi de la Sfanta Treime statornicia si fidelitatea in rugaciune, izvor unic de pace sufleteasca, astfel incat viata mea sa fie in acest moment o lauda continua adusa lui Dumnezeu.
Tatal…,Bucura-te…,Slava…

Ziua a IV-a
O, Domnii sublime, dobanditi-mi de la Sfanta Treime biruinta asupra acestei lumi si asupra inselaciunilor si seductiilor sale, astfel incat sa pot trai mereu dupa invatatura Evangheliei.
Tatal…,Bucura-te…,Slava…

Ziua a V-a
O, Virtuti puternice, dobanditi-mi de la Sfanta Treime plinatatea tuturor virtutilor, in mod deosebit virtutea sperantei, ca sa pot trai mereu, mai ales in acest moment, gustand deja bucuria Cerului.
Tatal…,Bucura-te…,Slava…

Ziua a VI-a
O, Puteri de neinvins, dobanditi-mi de la Sfanta Treime adevarata umilinta, astfel incat egoismul, invidia si gelozia sa nu-mi intunece judecata, dar, mai ales in acest moment, sa nu ma insele in alegerea pe care trebuie sa o fac.
Tatal…,Bucur-te…,Slava…

Ziua a VII-a
O, Principate suverane, paziti-ma si dobanditi-mi de la Sfanta Treime ascultarea desavarsita si dreptatea, astfel incat sa respect mereu, si in clipa aceasta, poruncile divine.
Tatal…,Bucura-te…,Slava…

Ziua a VIII-a
O, Sfintilor Arhangheli, dobanditi-mi de la Sfanta Treime curajul, darul Duhului Sfant, ca sa pot face alegeri bune, si intariti-ma intotdeauna in fata incercarilor grele ale vietii, dar mai ales in acest moment..
Tatal…,Bucura-te…,Slava…

Ziua a IX-a
O, Sfintilor Ingeri, dobanditi-mi de la Sfanta Treime iubirea arzatoare a Duhului sfant, ca sa invat a-l iubi mereu pe aproapele meu, chiar si atunci cand cere multa jertfire de mine insumi.
Tatal..,Bucura-te…,Slava…

Rugaciune de incheiere:

V. Rugati-va pentru noi, sfinte Coruri ale ingerilor.
R. Ca sa ne facem vrednici de fagaduintele lui Cristos.
Sa ne rugam: O, Dumnezeule, care ai poruncit ingerilor sa ne pazeasca, scapa-ne de cursele celui rau. Tu, care ai revelat ingerilor slava fetei tale, fa ca sa fim intotdeauna in lumina prezentei tale. Prin Cristos, Domnul nostru. 

Aducem multumiri speciale pentru disponibilitatea acestei novene colectivului Editurii Serafica si Parintelui Manole Serban.