Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

N. in cinstea Sf. Suflete din Purgator

N. in cinstea Sf. Suflete din Purgator

Novena in cinstea Sfintelor suflete din purgator - Conform doctrinei Bisericii, fericirea vesnica a paradisului sau condamnarea la pedeapsa vesnica a iadului reprezinta punctul final al existentei umane. Exista, insa, si o etapa intermediara intre viata pamanteasca si cer, care este purgatoriul. Teologia catolica localizeaza aici, temporar, sufletele celor care au adormit in harul lui Dumnezeu, fara a fi intrutotul purificati. De aceea, in aceste zile, liturgia comemoreaza pe cei morti si invita crestinii sa se roage pentru acestia, pentru a grabi drumul acestora catre paradis.  Aceste rugaciuni sunt, de fapt, un schimb cu sens dublu, cu sufletele din purgator. Dupa cum se afirma in Noul Catehism: «Rugaciunea noastra nu numai ca ii ajuta, ci sustine mijlocirea acestora pentru noi». Prin urmare, Manualul indulgentelor acorda intre 2 si 8 noiembrie o indulgenta plenara speciala pentru sufletele din purgator. Aceasta indulgenta poate fi obtinuta de orice crestin care, spovedit si impartasit, viziteaza cimitirul si se roaga, chiar si numai la nivel mental, pentru cei decedati. In toate celelalte zile ale anului, prin rugaciunea in cimitir se obtine indulgenta partiala. La mijlocul sec. al XIX-lea, o forma de devotiune caracteristica a fost conceputa de parintele Francesco Vitali din regiunea Marche, Italia. Lui ii datoram meditatiile „Luna noiembrie pentru sufletele sfinte din purgator”. Lucrarea este distribuita rapid in zeci de editii, fiind apoi preluata si de alti autori mistici si este caracterizata de propunerea unui «act eroic de caritate». Este vorba de un gest prin care credinciosii ofera in favoarea sufletelor din purgator toate indulgentele obtinute, abandonandu-se complet indurarii lui Dumnezeu. Tot in sec. al XIX-lea, fericita Anna Maria Taigi* (1769 - 1837) a primit inspiratia pentru devotiunea celor 100 de recviemuri pentru cei decedati. Coronita consta in recitarea a zece oferte, fiecare dintre acestea fiind urmata de zece rugaciuni pentru odihna vesnica. Apoi se recita urmatoarea invocatie: «Suflete sfinte, suflete din purgator, rugati-va Domnului pentru mine, asa cum si eu ma voi ruga pentru voi, pentru a va conduce la fericirea paradisului». Si, la final, psalmul 130: «Dintru adancuri strig catre tine, Doamne; / Doamne, asculta glasul meu».

NOVENA (in cinstea Sfintelor Suflete din Purgator)

In cadrul acestei novene se vor recita zilnic: consfintirea zilei, preludiul, Psalmul 50, rugaciunea zilei respective si rugaciunea de incheiere. Este una din cele mai frumoase novene si una din cele mai "mari" pomeni pe care le poate face un crestin (alaturi de alte rugaciuni cunoscute si platirea de Sfinte Liturghii pentru sarmanele suflete din Purgator - care nu se mai pot ajuta singure in nici un fel).

Cititi si: http://www.edituraserafica.ro/citeste-ma-sau-vei-regreta.html

NOVENA IN CINSTEA SFINTELOR SUFLETE DIN PURGATOR (24 octombrie - 1 noiembrie sau in oricare alta perioada a anului)

Sa ne rugam: In numele Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfant. Amin!

Consfintirea zilei: O, Divina Inima a lui Isus , facand in compania ta acest “mic tur prin Purgator” , iti consfintim tot binele pe care l-am facut si il vom face , cu ajutorul harului tau in timpul acestei zile. Te rugam , de asemenea, sa aplici toate meritele Tale acestor sfinte suflete. Iar voi, sfinte suflete din Purgatoriu, folositi-va, in acelasi timp , toata puterea voastra pentru a ne obtine harul de a trai in iubire si fidelitate fata de Domnul Nostru Isus Cristos , raspunzand fara a opune rezistenta dorintelor sale asupra noastra. Amin. Preludiu - Sa coboram o clipa in gand cu iubirea Inimii lui Isus si imbelsugarea harurilor sale , in Purgator!

1) Ce de suflete vin aici, in acest moment , ca sa-si inceapa dureroasa lor captivitate…! Fericite ca au evitat Iadul pentru totdeauna … Ele sunt salvate … Dar si exilate, pentru un timp din patria lor cereasca. 2) Ce sfanta legiune, aproape in intregime purificata, se pregateste chiar astazi sa-si ia zborul spre Cer…! Sa dam acestor suflete ultimul sprijin care va grabi cu cateva clipe fericita lor plecare si sa le cerem sa-si aduca aminte de noi in Imparatia vesnica.

Sa ne rugam Psalmul 50/( 51) Misere. PSALMUL 50.

 

Mărturisirea păcatelor şi cerere de iertare

1. Maestrului de cor. Psalm. Al lui Davíd.

2. Când a venit la el profetul Natán, după ce păcătuise cu Batşéba.

3. Ai milă de mine, Dumnezeule, după marea ta bunătate, şi, după mulţimea îndurărilor tale, şterge fărădelegea mea!

4. Spală-mă cu desăvârşire de nelegiuirea mea şi curăţă-mă de păcatul meu!

5. Căci recunosc fărădelegea mea şi păcatul meu stă pururi înaintea mea.

6. Împotriva ta, numai împotriva ta am păcătuit şi ce-i rău înaintea ta am făcut. De aceea, tu eşti drept în sentinţele tale şi nepărtinitor în judecăţile tale.

7. Căci, iată, în nelegiuire m-am născut şi în păcat m-a zămislit mama mea!

8. Iată, ţie îţi place adevărul în adâncul [inimii], fă deci să pătrundă înţelepciunea înlăuntrul meu!

9. Stropeşte-mă cu isop şi voi fi curat, spală-mă şi voi fi mai alb decât zăpada!

10. Fă să aud [un cuvânt] de bucurie şi veselie şi oasele pe care le-ai zdrobit vor tresălta!

11. Întoarce-ţi faţa de la păcatele mele, şi şterge toate nelegiuirile mele.

12. Creează în mine o inimă curată, Dumnezeule, şi un duh statornic înnoieşte înăuntrul meu!

13. Nu mă alunga de la faţa ta şi duhul tău sfânt nu-l lua de la mine!

14. Dă-mi înapoi bucuria mântuirii tale şi întăreşte-mă cu duh binevoitor!

15. Atunci voi învăţa pe cei fărădelege căile tale şi cei păcătoşi la tine se vor întoarce.

16. Mântuieşte-mă de sânge, Dumnezeule, Dumnezeul mântuirii mele, şi limba mea va preamări dreptatea ta!

17. Doamne, deschide-mi buzele şi gura mea va vesti lauda ta!

18. Pentru că jertfele nu-ţi sunt plăcute şi, chiar dacă ţi-aş aduce, arderile de tot nu te-ar mulţumi.

19. Jertfa mea, Dumnezeule, este duhul umil, inima căită şi umilă, Dumnezeule, n-o dispreţui!

20. În bunătatea ta, [Doamne], fă bine Siónului şi reclădeşte zidurile Ierusalímului!

Prima zi -Ce regretati , sfinte suflete din Purgator de pe Pamantul pe care l-ati parasit? Regret timpul pierdut… Nu-l credeam nici atat de pretios, nici atat de rapid, nici atat de ireparabil…Daca as fi stiut…Daca as mai putea!…Timp pretios!… Astazi te apreciez cum meriti. Mi-ai fost dat ca sa te folosesc in intregime pentru iubirea lui Dumnezeu, pentru sfintirea mea, pentru usurarea si zidirea aproapelui. Dar eu te-am folosit pentru placere si pentru fapte care acum imi provoaca regrete amarnice. O, voi, care inca traiti pe pamant, consacrati pentru noi Inimii lui Isus cateva dintre aceste ore in care va este oferit harul cu imbelsugare si cu atata usurinta! Va multumim anticipat! -Sa ne rugam: O, Doamne, Dumnezeule atotputernic , Te rugam, prin Sangele nepretuit al lui Isus raspandit in timpul Patimirii Sale , sa eliberezi sufletele din Purgator si mai ales pe acelea care trebuie sa intre cel mai curand in Gloria Ta, pentru ca ele sa inceapa de pe acum sa Te binecuvanteze pentru intreaga vesnicie si sa mijloceasca neincetat pentru noi. Amin. Dulce Inima a Mariei, fii salvarea noastra. Un Tatal Nostru si un Bucura-te, Marie. In numele Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfant. Amin!

Ziua a doua -Ce regretati , sfinte suflete din Purgator de pe Pamantul pe care l-ati parasit? Regret bunurile irosite…Averea mea, sanatatea mea, talentele mele, pozitia mea in lume: toate acestea ar fi fost pentru mine un puternic mijloc de salvare , daca as fi vrut sa ma folosesc de ele spre slava lui Dumnezeu. Toate aceste bunuri au disparut din ochii mei in momentul mortii! Ah! Daca as fi bogat astazi de aceste bunuri trecatoare, ce n-as da pentru a face sa inainteze cu un grad Gloria pe care Dumnezeu mi-o rezerva in Cer si pentru a face cunoscuta, pe pamant, devotiunea la Sfanta Sa Inima. O, voi, care pe pamant , mai dispuneti inca de ceva avere, vi se va cere socoteala pentru ea… Ganditi-va la asta… Folositi-o dupa dreptate, pietate si caritate. Achitati-va de datoriile voastre fata de cei vii si fata de cei raposati.Va multumesc anticipat! -Sa ne rugam: O, Doamne, Dumnezeule atotputernic , Te rugam, prin Sangele nepretuit al lui Isus raspandit in timpul Patimirii Sale , sa eliberezi sufletele din Purgator si mai ales pe acelea care trebuie sa intre cel mai curand in Gloria Ta, pentru ca ele sa inceapa de pe acum sa Te binecuvanteze pentru intreaga vesnicie si sa mijloceasca neincetat pentru noi. Amin. Dulce Inima a Mariei, fii salvarea noastra. Un Tatal Nostru si un Bucura-te, Marie. In numele Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfant. Amin!

Ziua a treia -Ce regretati , sfinte suflete din Purgator de pe Pamantul pe care l-ati parasit? Regret harul dispretuit… el mi-a fost oferit cu mare imbelsugare, in fiecare clipa a vietii mele: regenerare crestina, vocatie, sacramente, Cuvantul lui Dumnezeu, inspiratii sfinte, exemple bune,favoruri nepretuite de iertare dupa cadere. Ce de haruri! Ah! Daca as mai avea , macar o singura clipa, libertatea sa imi potolesc setea la aceste izvoare ale MIlostivirii care tasnesc din Inima Sfanta a lui Isus, si pe care cei pacatosi si cei indiferenti le dispretuiesc! O, voi, cei de pe Pamant! Ascultati-o pe Sfanta Margareta-Maria spunandu-va din inaltul cerului: “ Nu exista nimeni in lume care sa nu poata simti tot felul de ajutoare, daca ar avea intr-adevar, pentru Isus Cristos, o iubire recunoscatoare, ca aceea care Ie este dovedita prin devotiunea la Sfanta Sa Inima!” -Sa ne rugam: O, Doamne, Dumnezeule atotputernic , Te rugam, prin Sangele nepretuit al lui Isus raspandit in timpul Patimirii Sale , sa eliberezi sufletele din Purgator si mai ales pe acelea care trebuie sa intre cel mai curand in Gloria Ta, pentru ca ele sa inceapa de pe acum sa Te binecuvanteze pentru intreaga vesnicie si sa mijloceasca neincetat pentru noi. Amin. Dulce Inima a Mariei, fii salvarea noastra. Un Tatal Nostru si un Bucura-te, Marie. In numele Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfant. Amin!

Ziua a patra -Ce regretati , sfinte suflete din Purgator de pe Pamantul pe care l-ati parasit? Regret raul comis. Mi se parea altadata atat de usor si de placut. Imi inabuseam remuscarile in mijlocul placerilor. Acum, greutatea lui ma copleseste, amaraciunea sa este chinul meu, amintirea lui ma urmareste si ma sfasie. Ah! Daca m-as putea intoarce la viata. Nici o promisiune, nici o placere, nici o bogatie, nici un cuvant seducator n-ar fi in stare sa ma faca sa comit nici cel mai mic pacat. O, voi, care aveti inca libertatea de a alege intre Dumnezeu si lume, priviti spinii, Crucea, flacarile care au torturat Inima lui Isus; ele va vor spune cate suferinte L-au costat pacatele noastre. -Sa ne rugam: O, Doamne, Dumnezeule atotputernic , Te rugam, prin Sangele nepretuit al lui Isus raspandit in timpul Patimirii Sale , sa eliberezi sufletele din Purgator si mai ales pe acelea care trebuie sa intre cel mai curand in Gloria Ta, pentru ca ele sa inceapa de pe acum sa Te binecuvanteze pentru intreaga vesnicie si sa mijloceasca neincetat pentru noi. Amin. Dulce Inima a Mariei, fii salvarea noastra. Un Tatal Nostru si un Bucura-te, Marie. In numele Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfant. Amin!

Ziua a cincea -Ce regretati , sfinte suflete din Purgator de pe Pamantul pe care l-ati parasit? Regret scandalurile pricinuite. Daca, cel putin as avea de regretat numai pacatele mele! Daca murind as fi putut opri tristele urmari ale scandalurilor si blestemelor mele! O, voi, care veniti sa ma vizitati in compania Sfintei Inimi si care faceti sa straluceasca in ochii mei o raza din Lumina Sa, voi aveti in el mijlocul cel mai sigur si cel mai usor, si cooperand la harul sau si insufletindu-va de zelul Sau, sa convertiti multe suflete pe care eu le-am scandalizat pe pamant. -Sa ne rugam: O, Doamne, Dumnezeule atotputernic , Te rugam, prin Sangele nepretuit al lui Isus raspandit in timpul Patimirii Sale , sa eliberezi sufletele din Purgator si mai ales pe acelea care trebuie sa intre cel mai curand in Gloria Ta, pentru ca ele sa inceapa de pe acum sa Te binecuvanteze pentru intreaga vesnicie si sa mijloceasca neincetat pentru noi. Amin. Dulce Inima a Mariei, fii salvarea noastra. Un Tatal Nostru si un Bucura-te, Marie. In numele Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfant. Amin!

Ziua a sasea -Ce regretati , sfinte suflete din Purgator de pe Pamantul pe care l-ati parasit? Regret ca nu am fost destul de des la sacramental Reconcilierii. DA, spovada este vindecare pentru suflet. O, voi, care inca sunteti pe pamant, mergeti pentru noi sa va aruncati in bratele Parintelui Milostivirii! -Sa ne rugam: O, Doamne, Dumnezeule atotputernic , Te rugam, prin Sangele nepretuit al lui Isus raspandit in timpul Patimirii Sale , sa eliberezi sufletele din Purgator si mai ales pe acelea care trebuie sa intre cel mai curand in Gloria Ta, pentru ca ele sa inceapa de pe acum sa Te binecuvanteze pentru intreaga vesnicie si sa mijloceasca neincetat pentru noi. Amin. Dulce Inima a Mariei, fii salvarea noastra. Un Tatal Nostru si un Bucura-te, Marie. In numele Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfant. Amin!

Ziua a saptea -Ce regretati , sfinte suflete din Purgator de pe Pamantul pe care l-ati parasit? Regret ca am avut prea putina caritate pe pamant pentru sufletele din Purgator. Le-as fi putut fi de atata folos in timpul vietii mele! Rugaciuni, pomeni, fapte bune, Impartasanii, devotiune la Sfanta Inima, cate mijloace n-as fi avut pentru a consola aceste sarmane suflete, tinute prizoniere in acest loc al suferintelor. Ah! Daca m-as putea intoarce pe Pamant, la cate Sfinte Liturghii as participa! Si cate as face sa fie celebrate pentru toate aceste suflete uitate! Ce rugaciuni as adresa Cerului pentru ele! Voi, voi inca puteti sa o faceti…. -Sa ne rugam: O, Doamne, Dumnezeule atotputernic , Te rugam, prin Sangele nepretuit al lui Isus raspandit in timpul Patimirii Sale , sa eliberezi sufletele din Purgator si mai ales pe acelea care trebuie sa intre cel mai curand in Gloria Ta, pentru ca ele sa inceapa de pe acum sa Te binecuvanteze pentru intreaga vesnicie si sa mijloceasca neincetat pentru noi. Amin. Dulce Inima a Mariei, fii salvarea noastra. Un Tatal Nostru si un Bucura-te, Marie. In numele Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfant. Amin!

Ziua a opta -Ce regretati , sfinte suflete din Purgator de pe Pamantul pe care l-ati parasit? Regretam ca n-am iubit indeajuns pe preotii nostrii si biserica noastra. Iubiti-i pe preotii vostri si rugati-va pentru ei. Iubiti pe episcopii vostri si pe Papa, ei sunt daruri ale lui Dumnezeu pentru a va conduce in Rai. -Sa ne rugam: O, Doamne, Dumnezeule atotputernic , Te rugam, prin Sangele nepretuit al lui Isus raspandit in timpul Patimirii Sale , sa eliberezi sufletele din Purgator si mai ales pe acelea care trebuie sa intre cel mai curand in Gloria Ta, pentru ca ele sa inceapa de pe acum sa Te binecuvanteze pentru intreaga vesnicie si sa mijloceasca neincetat pentru noi. Amin. Dulce Inima a Mariei, fii salvarea noastra. Un Tatal Nostru si un Bucura-te, Marie. In numele Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfant. Amin!

Ziua a noua -Ce regretati , sfinte suflete din Purgator de pe Pamantul pe care l-ati parasit? Regretam ca n-am iubit-o indeajuns pe Maria, Sfanta Mama a lui Dumnezeu. Ea poate sa scurteze pentru noi drumul care ne duce la Inima lui Isus. Este o avocata puternica , caci nu suporta sa-si vada copii in Purgator. Consfintiti-va lui Dumnezeu prin Inima Neprihanita a Mariei. Ea va va feri de capcanele diavolului. Rugati-va Sfantul Rozariu si incredintati-va Ei. Puneti si pe copiii vostri si toata familia voastra sub ocrotirea Sa materna. -Sa ne rugam: O, Doamne, Dumnezeule atotputernic , Te rugam, prin Sangele nepretuit al lui Isus raspandit in timpul Patimirii Sale , sa eliberezi sufletele din Purgator si mai ales pe acelea care trebuie sa intre cel mai curand in Gloria Ta, pentru ca ele sa inceapa de pe acum sa Te binecuvanteze pentru intreaga vesnicie si sa mijloceasca neincetat pentru noi. Amin. Dulce Inima a Mariei, fii salvarea noastra. Un Tatal Nostru si un Bucura-te, Marie. In numele Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfant. Amin!

Rugaciune de incheiere: Dumnezeule atotputernic si milostiv, iata un suflet care isi paraseste invelisul pamantesc pentru a se intoarce la Tatal milostivirilor in Cer, adevarata sa patrie; fie ca el sa se intoarca in pace, iar milostivirea Ta sa se reverse asupra sa. Doamne Isuse Cristoase, prin Sfanta Ta Jertfa, da-i viata vesnica! Prin puterea Duhului Sfant, da-I lui Pacea! O, Preabune Isuse , prin agonia Sfintei Tale Inimi si prin suferintele Mamei Tale Neprihanite, Te implor, ca din iubirea Ta pentru suflete, sa-i purifici in sangele Tau pe pacatosii din lumea intreaga care, in acest moment, sunt in agonie si care trebuie sa moara in curand. - Te rog in mod special , pentru (se spune numele) Inima agonisanta a lui Isus , ai mila de muribunzi. Puteti de asemenea , sa cititi din Biblie, sa va rugati rozariul traditional sau rozariul Milostivirii Divine al Sfintei Faustina.

(Novena inspirata de Sfanta Margareta Maria Alacoque si rescrisa de Thierry Fourchaud). Aducem multumiri speciale pentru disponibilitatea acestei novene colectivului Editurii Serafica si Parintelui Coordonator Gheorghe Antal.