Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

9 septembrie - Sf. Petru Claver

9 septembrie - Sf. Petru Claver

Sfântul Petru Chanel (1803-1841)---preot si martir
Sarbatoare: 28 aprilie

Fotuna este o insula minuscula, însemnata pe harta cu un punct între Ecuator si tropicul Capricornului, în imensul Ocean Pacific, facând parte din grupul insulelor Fiji. Astazi se afla sub stapânirea franceza, este un loc foarte vizitat de turisti si are o populatie în întregime de religie catolica, traind o viata pasnica si prospera. Dar cu mai bine de 100 de ani în urma, mai exact în 1837, situatia era cu totul alta: insula, împartita în doua de un sir de munti, era divizata în triburi aflate vesnic în lupta unele cu altele, si nicidecum un punct turistic.
În ziua de 12 noiembrie a acelui an punea piciorul pe pamântul insulei preotul misionar Petru Chanel, împreuna cu un frate laic. Numai curajul si iubirea unui om al lui Dumnezeu puteau sa aleaga un astfel de loc de debarcare, având în vedere marele risc pe care îl prezenta. De fapt, Petru Chanel îsi va încheia aici aventura sa de misionar, cazând sub loviturile de maciuca si de secure în ziua de 28 aprilie 1841. Ginerele unei capetenii de trib, înfuriat, deoarece si unii dintre membrii familiei sale îmbratisasera crestinismul, a hotarât sa-i curme firul vietii.
Petru Chanel s-a nascut în Franta, în localitatea Cuet, la 12 iulie 1803. Urmând îndemnul unui paroh zelos, la vârsta de 12 ani începe sa se pregateasca pentru a intra în seminar; cu aceasta pregatire, în anul 1824 intra în seminarul mare din Belley si dupa trei ani este sfintit preot. Ar fi voit ca imediat sa plece misionar în locuri unde credinta nu era cunoscuta, dar episcopul l-a rugat sa ramâna în dieceza, deoarece era mare lipsa de preoti. Este numit vicar la Ambrieux si Gex. Aici, împreuna cu alti preoti diecezani, formeaza o asociatie care îsi propunea sa duca o viata de misionari, sub conducerea renumitului director spiritual pr. Colin, luându-si numele de «Societatea Sfintei Maria».
Societatea misionara «Sfânta Maria» primeste aprobarea si binecuvântarea Sf. Parinte Papa în anul 1836. Printre primii care pornesc în misiune se afla si Petru Chanel, care chiar în acel an se urca pe vapor în portul Le Havre, în directia Valparaiso (Chili) cu destinatia Oceania. Când vaporul a trecut pe lânga insula Fotuna, Petru Chanel a fost invitat sa coboare si sa ramâna acolo, împreuna cu fratele laic Vincentiu, un tânar în vârsta de 20 de ani.
Timp de patru ani de zile, cu multa rabdare si inteligenta, tinerii misionari au încercat sa se apropie de locuitorii acelei lumi mici, atât de deosebita de ei prin felul de viata si de gândire. Totusi, putin câte putin, «vestea cea buna» a început sa prinda în chip deosebit în inimile tinerilor. Acest fapt însa a dus la ascutirea vechilor ostilitati între cei mai vârstnici, si a sfârsit prin hotarârea lui Musumusu de a face sa amuteasca glasul care chema la împacare si buna întelegere între toti oamenii. 
Tributul de sânge dat de catre Petru Chanel a deschis larg portile pentru evanghelizarea întregii insule: armele au cazut din mâini si inimile au primit cu drag samânta Cuvântului. Noul martir crestin a fost beatificat la 17 noiembrie 1889 si înscris în catalogul sfintilor la 12 iunie 1954, fiind declarat patron al Oceaniei.
Când Isus Cristos a spus: «Mergeti si învatati toate neamurile», El a încredintat Bisericii Sale o misiune nobila, dar grea: totodata însa El i-a asigurat prezenta Duhului Sfânt, care pâna la sfârsitul lumii va ridica inimi generoase, suflete mari, gata sa duca «vestea cea Buna» pâna la marginile pamântului, oferindu-si în acest scop nu numai energiile proprii, ci chiar si viata. Cei care nu au aceasta chemare, se simt datori si fericiti sa sustina prin jertfa si rugaciune pe semanatorii plecati în ogoarele îndepartate.
Traducere si adaptare dupa "Vietile Sfintilor" Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti