Sfantul Profet Zaharia (sec. VI inainte de Cristos)
Sarbatoare (6 septembrie)
Catre sfirsitul captivitatii babilonice a poporului ales (587—517 inainte de Cristos), Dumnezeu a ridicat pe profetii Ageu si Zaharia, care i-au pregatit sufleteste pe evrei pentru eliberarea din robie, reconstruirea Templului din Ierusalim si refacerea vietii religioase si sociale. Zaharia, al
carui nume inseamna: «Dumnezeu isi aduce aminte», este profetul cel mai des amintit in Noul Testament dupa profetul Isaia, si penultimul dintre profetii numiti minori, care, spre deosebire de profetii mari — Isaia, Ieremia, Ezechiei, Daniel — au lasat in urma lor o opera scrisa de proportii reduse. Zaharia a fost chemat la misiunea de profet in acelasi an cu Ageu, in 520 ; activitatea lui profetica a durat, probabil, pina la terminarea reconstruirii templului din Ierusalim. Prin viziuni si parabole, el a vestit chemarea lui Dumnezeu la pocainta, aceasta fiind conditia necesara pentru implinirea fagaduintelor divine : Asa zice Domnul: «intoarceti-va catre mine, zice Domnul Sabaot, si atunci ma voi intoarce si eu catre voi» (Zah. I, 3). Profetiile lui Zaharia privesc viitorul poporului renascut al lui Israel, viitorul apropiat si viitorul mesianic. A sosit timpul pentru aratarea bunavointei Domnului fata de Israel : se fac pregatirile pentru reconstituirea Templului si incep lucrarile de reconstruire a Ierusalimului si a celorlalte cetati ale lui Iuda, iar popoarele care s-au bucurat de distrugerea lor vor fi pedepsite.
Zaharia atrage atentia indeosebi asupra caracterului spiritual al renasterii lui Israel, asupra sfinteniei ce trebuie realizata progresiv odata cu refacerea materiala. Lucrarea divina a sfintirii sufletelor va junge la desavarsire in imparatia lui Mesia ; aceasta renastere este rodul exclusiv al iubirii lui Dumnezeu si al atotputerniciei sale : «Asa graieste Domnul Sabaot : Iata, Eu voi izbavi pe poporul meu din tarile de la rasarit si din tarile de la apus. Si ii voi duce inapoi ; ei vor locui in mijlocul Ierusalimului, si ei imi vor fi mie popor, iar eu le voi fi Dumnezeu, in credinciosie si dreptate» (Zah. 8, 7—8) Legamantul cuprinzind promisiunea mesianica facuta regelui David urmeaza a fi implinit in orasul Ierusalim : «Bucura-te, fiica Sionului, veseleste-te, fiica Ierusali-mului, caci iata imparatul tau vine la tine, drept si biruitor ; smerit, si calare pe magar (asin), pe manzul asinei» (Zah. 9, 9). Profetia se va implini cuvint cu cuvint in intrarea solemna a lui Isus in orasul sfint, Ierusalim. Asinul, prin contrast cu calul folosit in razboi, simbolizeaza mesajul de pace al regelui Mesia : «El va vesti popoarelor pacea, si imparatia lui se va intinde de la o mare pina la cealalta mare, de la Eufrat si pina la marginile pamintului» (Zah. 4. 9. 10). Iubirea nemarginita a lui Dumnezeu fata de poporul sau este strans unita cu o deschidere totala fata de celelalte popoare, chemate si ele sa faca parte din imparatia mesianica. “Ce fericire si ce belsug va fi atunci “Griul va veseli pe tineri si vinul dulce pe tinere” (Zah. 9, 17)”. In aceasta profetie, evident mesianica, se intrevede Sfinta Euharistie, painea si vinul devenite Trupul si Sangele Domnului. *
Zaharia, fiul lui Barahia, era nascut in Galaad si facea parte din tribul lui Levij la batranete s-a intors din Caldeea in Tara Sfanta, unde a savarsit multe minuni si a facut profetii cu un continut apocaliptic, privind sfarsitul lumii si judecata divina, atit judecata particulara cit si cea universala. Se pare ca a murit la o virsta inaintata si a fost ingropat in mormantul profetului Ageu.
** *
Desi astazi este destul de rar intilnit numele personal Zaharia – el este des amintit in Sfanta Scriptura, deoarece a fost purtat de un rege al Israelului, de profetul revenirii din robie, de tatal Sfintului Ioan Botezatorul, si de altii. In limba ebraica este format din doua parti : numele lui Dumnezeu, Iahve, si un cuvint care inseamna a-si aduce aminte. Zaharia inseamna, exprimat pe larg : «Domnul si-a adus aminte de rugaciunea mea indelungata» — si numele acesta era dat copiilor nascuti dupa indelungate rugaciuni. «Martirologiul Roman» amintesite si un Sf. Zaharia papa comemorat la 22 martie, precum si doi sfinti Martiri cu acest nume.