Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

4 septembrie - Sf. Rozalia

4 septembrie - Sf. Rozalia

Sf. Rozalia (1130-1166)
4 septembrie (Calendarul Romano Catolic)
Patronaj: Sf. Rozalia este cunoscuta ca patroana a orasului italian Palermo , a oraseleor El Hatillo si Zuata Anzoátegui-din Venezuela , precum si a pescarilor italieni din zona Monterey (California).

Prezentare: Orasul Palermo din Sicilia cinsteste cu un fast extraordinar sarbatoarea Sfintei Rozalia, salvatoarea si patroana principala a orasului. Un car imens, tras de patruzeci de magarite, incarcat cu flori si grupuri de cintareti, poarta prin tot orasul racla cu ramasitele pamântesti ale Sfintei, racla asezata pe un tron inalt care depaseste inaltimea acoperisurilor de la case. Procesiunea incepe la semnalul salvelor de tun si se continua cu cintari, rugaciuni, aclamatii tumultoase, timp de cinci zile. Este expresia recunostintei pentru multele ajutoare primite prin mijlocirea Sfintei, incepind din anul 1625, cind rugaciunile adresate lui Dumnezeu prin mijlocirea ei au salvat orasul de o ciuma pustitoare. Sfinta Rozalia a trait in timpurile indepartate cind Sicilia se afla sub stapinirea regilor veniti cu armatele lor din partile Germaniei. Se spune ca s-a nascut in 1130 la curtea regelui Roger al II-lea ; tatal ei se numea Simibald si era un urmas al lui Carol cel Mare. Deoarece frumusetea ei ii punea in primejdie puritatea sufleteasca, Preasfanta Fecioara Maria, intr-o vedenie, a sfatuit-o sa se retraga din mijlocul lumii. Rozalia avea atunci 14 ani. Si-a luat crucifixul si citeva carti, si intr-o noapte a parasit castelul parintesc, fiind condusa de doi ingeri intr-o pestera din muntele apropiat Quisquina. Deoarece rudele i-au dat de urma, ingerii au dus-o mai departe, pe muntele Pellegrino, unde timp de saisprezece ani a trait fiind hranita cu Sfinta impartasanie in mod miraculos. A murit la virsta de treizeci de ani, nestiuta de nimeni, dar admirata si asteptata de toti locuitorii din Palermo, care o considerau sfinta. Trupul ei nu a fost gasit decit in secolul al XVII-lea.

Un cercetator mort in anul 1620, Octavian Gaietoni, se plingea ca nu a dat de nici o urma referitoare la stramosii acestei sfinte, cu toate staruintele depuse. Trei ani mai tirziu, se pare ca insasi Sfinta Rozalia a intervenit, aratindu-se in octombrie 1623 unei femei bolnave si poruncindu-i sa mearga in pelerinaj la bisericuta de pe virful muntelui Pellegrino. Femeia a asteptat luna mai, pentru a se topi zapezile, si a implinit porunca primita. Ajungind la bisericuta, tot Sfinta i-a aratat locul unde se aflau ramasitele ei pamintesti. S-au inceput sapaturi in acel loc si in ziua de 15 iulie s-au descoperit citeva oseminte in fundul unei pesteri acoperite cu pamint si blocuri de piatra. Arhiepiscopul de Palermo a format o comisie de medici si teologi care la 11 februarie 1625 s-au pronuntat in favoarea autenticitatii acestor relicve. Faptul a reaprins devotiunea populara si Sfinta Rozalia a devenit patroana principala a orasului Palermo. Papa Urban al VIII-lea in anul 1630 a inscris numele Rozaliei in catalogul sfintilor, stabilind doua date pentru comemorare : 15 iulie si 4 septembrie. Se aminteste si faptul ca in aceeasi perioada, mai precis ia 25 august 1624, la patruzeci de zile dupa descoperirea osemintelor, doi zidari care executau unele lucrari aproape de manastirea calugarilor dominicani de la Quisquina au descoperit pe peretele unei grote o inscriptie in limba latina : «Ego Rozalia Sinibaldi Quisquine et Rosarum Domini fillia amoore Domini mei Iesu Christi in hoc antro habitari decrevi» — «Eu, Rosalia Sinibaldi, fiica trandafirilor Domnului, din iubire fata de Domnul meu Isus Cristos m-am hotarit sa locuiesc in aceasta pestera de la Quisquina». Astfel au fost confirmate traditiile orale care vorbeau despre retragerea Sfintei Rozalia in locurile ascunse ale muntilor din apropiere de Palermo.

*** La prima vedere s-ar crede ca numele personal Rozalia este in legatura cu numele sarbatoriri Coboririi Duhului Sfint, care in unele parti se numeste «Rosalia» — in româneste «Rusaliile», — dupa numele unei sarbatori romane, in cadrul careia se presarau trandafiri, roze, pe mormintele celor raposati. Istoric este dovedit ca in partile Siciliei nu se folosea acest nume pentru sarbatoarea Coboririi Sfintului Duh. De alta parte, in documentele vechi se afla si formele Rusula, Rusulina, Rusulinu ,* acestea deriva din numele de origine germanica de forma Rocelin, Rozelin, Ruozelin, care au la baza radacina hroth — faima, renume, mindrie. In concluzie : Rozalia poate fi inteles ca «mindria, gloria familiei».

**** In prima imagine din pagina este reprezentata Sf. Rozalia in fata Preasfintei Fecioare Maria cu pruncul Isus intr-o reprezentare a pictorului flamand A. Van Dyck , iar in a doua imagine este o statuie din orasul Monterey din statul american California.

Preluare dupa "Vietile Sfintilor" -Editura Arhiepiscopiei Romano Catolice Bucuresti-1983.