Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

30 Iulie - Sf. Petru Crisologul

30 Iulie - Sf. Petru Crisologul

Sfântul Petru Crisologul (380-451)
Sarbatoare: 30 iulie

Multele erezii din secolul al IV-lea si al V-lea au încetinit evanghelizarea lumii pagâne, dar în acelasi timp au ridicat figuri mari de pastori, teologi, scriitori si predicatori, care prin inteligenta si zelul lor au reusit sa faca mai constienta si mai vie credinta în sufletele crestinilor. Catehizarea sistematica, explicarea textelor sfinte si "sermio" - predica, ofereau o expunere clara si sistematica a doctrinei crestine. Au avut loc si primele încercari de construire a unei stiinte teologice practice. În aceasta atmosfera apare Sfântul Episcop de Ravena Petru Crisologul.
S-a nascut în jurul anului 380 la Imola, orasel aproape de Ravena, pe atunci capitala imperiului roman de Apus. A fost crescut de Episcopul Corneliu, care l-a ridicat la treapta de diacon. Mergând împreuna la Roma pentru a participa la consacrarea noului Episcop de Ravena, Papa Sixt al III-lea, determinat de o vedenie avuta în timpul noptii, în loc sa sfinteasca pe cel ales, îsi întinde mâinile asupra diaconului Petru, si astfel la vârsta de 27 de ani devine Episcopul cetatii imperiale Ravena. La întoarcerea în Ravena, multi si-au permis sa faca glume pe seama tineretii si a înfatisarii lui, dar când a urcat amvonul si a început sa dezvaluie ranile morale ascunse de luxul si exuberanta vietii din oras, glumele si ironiile au amutit. Însasi împarateasa Galla Placidia, care conducea regenta pentru fiul ei minor Valentinian, se aseza umila între ascultatori si sorbea cu nesat cuvintele care-i ardeau, îi purificau si-i converteau sufletul. De la un timp, oamenii îi spuneau "Petru Crisologul", adica "Petru cuvânt de aur". Desi avea intrare libera în palatul imperial, mai des si cu mai multa placere se ducea prin casele celor lipsiti si bolnavi, oferindu-le cu generozitate ajutorul material si spiritual. Privirea suferintelor si a mizeriei celor multi l-a determinat sa-si impuna un mod de viata foarte aspru si modest, în schimb era de o darnicie fara margini pentru zidirea si înfrumusetarea lacasurilor sfinte. Ravena, loc de întâlnire a autoritatilor civile si religioase din partea de Apus si partea de Rasarit a imperiului, a adunat în bazilicile sale frumusetile artistice religioase atât ale Apusului cât si ale Rasaritului. Sfântul Episcop Gherman de Auxerre, venit de departe sa trateze la curtea imperiala anumite probleme ale supusilor sai, va muri în ziua de 31 iulie 448, declarându-se fericit ca a putut sa admire splendorile bisericilor din Ravena si pe minunatul Episcop Petru Crisologul.
De la Sfântul Petru Crisologul ne-au ramas 176 de omilii, scurte, în stil popular, foarte expresive; în ele se explica Evanghelia, Simbolul credintei, rugaciunea Tatal nostru, sau se propun exemplele sfintilor vrednice de imitat si se arata frumusetea virtutilor adevaratului crestin. Într-o omilie spune despre cel zgârcit ca este "robul banului", dar, adauga el, "banul este robul omului milostiv". Predicile lui minunate, pline de învataturi solide, i-au meritat titlul de "Doctor Ecclesiae" pe care i l-a acordat în 1729 Papa Benedict al XlII-lea.
Autoritatea Episcopului Petru de Ravena era recunoscuta în multe parti ale Bisericii. Lui i s-a adresat si Eutihie, arhimandritul unei manastiri din Constantinopol, protagonist al unei învataturi noi în materie de credinta; îl ruga sa-si spuna parerea privitor la doctrina monofizita pe care o sustinea el, învatând ca în Cristos este numai o singura fire.
Petru îi raspunde aratându-i ca trebuie sa se adreseze Papei Leon, deoarece "în interesul pacii si al credintei nu putem discuta despre chestiuni privitoare la credinta fara asentimentul Episcopului Romei". În acel moment istoric însemnat, în care la împartirea imperiului roman, farâmitat în interior si amenintat din afara de muscatura popoarelor migratoare, se adaugau contestatiile Bisericii din Constantinopol, care refuza recunoasterea primatului ierarhic al Romei, raspunsul Episcopului de Ravena reprezenta o marturie de credinta clara si hotarâta.
Extenuat de munca si viata aspra pe care a dus-o, Sfântul Petru Crisologul se retrage din activitatea de Mitropolit al Ravenei si ultima parte a vietii o petrece în orasul natal, la Imola, unde sfârseste în ziua de 31 iulie 451; alti autori sustin ca a murit la 3 decembrie 450. Noul calendar accepta data de 31 iulie, dar îi fixeaza comemorarea la 30 iulie, deoarece ziua de 31 este rezervata Sfântului Ignatiu de Loyola.
Traducere si adaptare dupa "Vietile Sfintilor" Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti