Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

3 mai - Sf. Filip

3 mai - Sf. Filip

Sfântul Filip (sec.I)
Sarbatoare: 3 mai

Sfintii evanghelisti Matei, Marcu si Luca noteaza numai numele lui Filip si locul de nastere, Betsaida; Sfântul Ioan ne da si unele amanunte referitoare la personalitatea lui, prezentându-l ca fiind în strânsa prietenie cu apostolul Natanael - Bartolomeu, pe care l-a condus la Isus: "Am aflat pe Acela despre Care au scris Moise în Lege si prorocii... Vino si vezi".
În istorisirea minunii înmultirii pâinilor, se mentioneaza ca Isus i-a adresat lui Filip întrebarea: "De unde vom cumpara pâine, ca sa dam de mâncare la aceasta lume?" Filip nu întelege sensul întrebarii si, dupa ce arunca o privire asupra multimii care-i înconjura, raspunde: "Nici pâine de doua sute de dinari nu ne-ar ajunge sa dam fiecaruia doar câte o bucatica".
Firea oarecum nerabdatoare a lui Filip ne apare limpede dintr-o alta însemnare a Evangheliei, la Cina de pe urma. În timp ce Isus le vorbeste apostolilor sai despre misterul adânc al Sfintei Treimi, Filip, coplesit de cele auzite, îi spune lui Isus: "Doamne, arata-ne noua pe Tatal, si ne va fi de ajuns".
Despre activitatea si moartea Sfântului Filip nu ni s-au pastrat documente sigure. O traditie foarte veche afirma ca el a activat în partile de nord ale Asiei Mici si a murit rastignit pe Cruce, la vîrsta de 87 de ani, sub împaratul Domitian. Mai târziu, ramasitele lui pamântesti au fost transportate la Roma si asezate în biserica Sfintilor Apostoli, alaturi de cele ale Sfântului Iacob cel Mic.
Foarte raspândit la vechii greci, mai ales în Macedonia, numele Filip a trecut si la alte popoare, chiar la evrei, datorita renumelui lui Alexandru cel Mare al carui tata se chema Filip al II-lea, si datorita întelesului cuvântului philippos = iubitor de cai (phil = iubitor; hippos = cal).

Traducere si adaptare dupa “Vietile Sfintilor” Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti