Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

29 Iulie - Sf. Marta

29 Iulie - Sf. Marta

Sfânta Marta (sec. I)
Sarbatoare: 29 iulie


             Marta este sora Mariei si a lui Lazar din Betania, localitate situata la circa trei kilometri de Ierusalim. În casa lor primitoare venea cu placere Isus, în perioadele când se afla în Iudeea. Cu ocazia unei astfel de vizite apare pentru prima data si Marta. Evanghelia ne-o arata ca pe o gospodina atenta si silitoare, preocupata sa faca o primire vrednica oaspetelui drag, în timp ce sora ei Maria prefera sa stea linistita si sa asculte cuvintele Învatatorului. Nu e de mirare deci reprosul pe care Marta îl face la adresa Mariei: "Doamne, nu crezi ca sora mea m-a lasat singura cu toate treburile? Spune-i sa ma ajute". Raspunsul amabil al lui Isus ar putea suna ca o mustrare pentru harnica gospodina: "Marta, Marta, de multe te îngrijesti si te framânti, dar de trebuinta este numai un singur lucru; Maria si-a ales partea cea mai buna, care nu se va lua de la dânsa". Nu este, totusi, o mustrare - comenteaza Sf. Augustin: "Marta, tu ai ales ceva bun; Maria însa a facut o alegere mai buna decât tine". Cu toate acestea, Maria, considerata chiar de catre Sfântul Vasile cel Mare si Sfântul Grigore cel Mare drept model evanghelic al sufletelor contemplative, nu pare sa figureze în calendarul liturgic (cfr. 22 iulie), desi sfintenia acestei delicate figuri de femeie este în afara de orice discutie, deoarece a fost declarata de însusi Cristos. În schimb, Marta, nu Maria si nici Lazar, apare în calendarul universal, poate ca o recunostinta pentru îngrijirile atente fata de persoana Mântuitorului, si pentru a fi propusa femeilor crestine drept model de harnicie.
Profesiunea de gospodina, neînteleasa si adesea desconsiderata, este rascumparata de aceasta sfânta, cu numele Marta, care de fapt înseamna "doamna, stapâna" - Marta reapare în Evanghelie cu prilejul episodului dramatic al învierii lui Lazar, când, în mod indirect, ea cere un miracol prin simpla si splendida marturisire de credinta în atotputernicia Mântuitorului, în învierea mortilor si în dumnezeirea lui Cristos. Este prezenta si la banchetul la care participa însusi Lazar, fratele readus la viata de Isus; si aici se dovedeste gospodina care are grija de toate. Lectia data de învatatorul nu privea, desigur, harnicia ei laudabila, ci prea marea grija pentru lucrurile materiale în dauna vietii interioare.
Despre restul vietii Sfintei Marta nu avem nici o data istoric dovedita, desi povestirile legendare sunt foarte multe. Cei dintâi care au acordat o cinstire liturgica Sfintei Marta au fost calugarii franciscani, în anul 1262. Ziua de 29 iulie era octava (a opta zi) a sarbatorii Sfintei Maria Magdalena, pe atunci considerata sora Martei.

* * *
În limba aramaica, cuvântul marta înseamna "stapâna", "doamna"; înca din vechime a devenit si nume de persoana. Marta tradus în limba greaca se spune Despina, iar în limba latina Domnica, toate exprimând întelesul ca respectiva persoana este fiica, sotie, mama dintr-o familie domnitoare. Persoanele care poarta aceste nume au prilej de a-si aminti mai des cântecul nou al celor rascumparati de catre Miel: "Cu sângele tau ai rascumparat pentru Dumnezeu oameni din toate triburile, limbile, popoarele si natiunile si ai facut din ei o împaratie pentru Dumnezeul nostru, si preoti, iar ei vor domni pe pâmânt" (Apocalipsa 5, 9-10).
Traducere si adaptare dupa "Vietile Sfintilor" Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti