Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

26 Ianuarie - Sf. Titus

26 Ianuarie - Sf. Titus

Sfântul Tit (sec.I)---Episcop
Sarbatoare: 26 ianuarie


Sfintii Timotei si Titus au fost formati si îndrumati de marele Apostol al neamurilor; pentru acest motiv în noul calendar comemorarea lor este în continuarea sarbatorii convertirii Sfîntului Pavel. Sf. Titus, provine din lumea pagâna. Convertit si botezat de însusi apostolul, care îl numeste "fiul meu", deja în anul 49 era alaturi de Pavel la Ierusalim; apoi participa si la a treia calatorie apostolica. Titus este cel care a adus credinciosilor din Corint "scrisoarea scrisa cu lacimi" a lui Pavel; a ramas apoi în mijlocul lor, a restabilit armonia între dânsii si a organizat colecta pentru saracii din Ierusalim.
Dupa ce a fost eliberat din închisoarea Romei, Apostolul Pavel, trecând prin Creta, l-a lasat aici pe Titus, dându-i însarcinarea sa organizeze prima comunitate crestina. Aici a primit Titus scrisoarea pe care i-a adresat-o Pavel, scrisoare cuprinsa în Noul Testament. E un document foarte important, deoarece ne da posibilitatea sa cunoastem ceva din viata interna a bisericii apostolice. Ulterior, Titus s-a dus din nou la Roma, pentru a-l întâlni pe Pavel, care, probabil, l-a trimis sa ajute la evanghelizarea Dalmatiei, unde cultul sau este foarte raspândit. O veche traditie, dar care nu a fost verificata istoric, afirma ca Titus ar fi murit în Creta, la o vârsta foarte înaintata.
***
Tit, Titus, Tito, este un prenume foarte vechi, dar cu origine neclara. Ar putea fi pus în legatura cu cuvântul titus, nume dat unei specii de porumbei salbatici; altii îl leaga de o expresie a limbajului copilaresc, exprimând încercari de a se ridica în picioare si a merge. Prin oamenii mari care l-au purtat a devenit un nume de prestigiu; în urma întâlnirii cu Apostolul lui Cristos, el a primit harul de a ne aminti ca suntem chemati sa depunem eforturi pentru a merge cu barbatie în urma aceluia care este "Calea , Adevarul si Viata".
Traducere si adaptare dupa "Vietile Sfintilor" Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti