Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

26 Ianuarie - Sf. Timotei

26 Ianuarie - Sf. Timotei

Sfântul Timotei (sec.I)---Episcop
Sarbatoare: 26 ianuarie

Sfintii Timotei si Titus au fost formati si îndrumati de marele Apostol al neamurilor; pentru acest motiv în noul calendar comemorarea lor este în continuarea sarbatorii convertirii Sfîntului Pavel. Timotei este chipul ucenicului exemplar: ascultator, discret, muncitor, curajos. Pentru aceste calitati Pavel îl alege de tovaras în munca apostolica, în locul lui Ioan Marcu, înca din toamna anului 50, în timpul celei de a doua calatorii misionare a lui.
Nascut în localitatea Listra, unde Paul l-a întâlnit în cursul primei sale calatorii si l-a avut printre cei dintâi convertiti, Timotei fusese crescut în religia ebraica de catre bunica sa Loida si mama sa Eunice care i-au insuflat o mare dragoste fata de Sfânta Scriptura. Din acest moment, viata lui este strâns legata de a marelui Apostol. Timotei este alaturi de Pavel la Filipi, si la Tesalonic; îi gasim împreuna la Atena, la Corint, la Efes, si în cele din urma la Roma, în perioada primei arestari a lui Pavel. Neobosit "comis voiajor" al Apostolului neamurilor, Timotei tine legatura între Pavel si tinerele comunitati fondate de el. Adesea îi ducea scrisorile si-i aducea noutatile din comunitatile respective.
Între anii 63 si 66, cînd primeste prima scrisoare de la Pavel, Timotei se afla în capul Bisericii din Efes. Din Roma, Pavel îi scrie o a doua scrisoare, rugându-l sa vina pâna la el cât mai în graba, înainte de sosirea iernii. E miscatoare rugamintea batrânului apostol de a-i aduce o îmbracaminte de lâna, pentru a se apara de frigul carcerei romane. Timotei a fost de fata la executia Sfântului Pavel, apoi s-a întors definiv la sediul sau din Efes, unde, conform unei traditii destul de târzii, a murit în anul 97.
***
Între numele cu o deosebita amprenta religioasa, Timotei are un loc de frunte. El este format din doua cuvinte grecesti: timao, cuprinzând ideea de respect, teama, cinstire si Theos, Dumnezeu. Împreuna, desemneaza starea sufleteasca a celui care cinsteste pe Dumnezeu, si din iubire se teme de El. Aproape spontan, ne vine în minte cuvântul Sfintei Scripturi : "Teama de Dumnezeu este începutul întelepciunii".
Traducere si adaptare dupa "Vietile Sfintilor" Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti