Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

23 Ianuarie - Fer. Henric Susone

23 Ianuarie - Fer. Henric Susone

Fer. Heinrich Seuse---calugar (1295-1366)
(Henric Susone)
n.: la 21 martie 1295, Uberlingen, Germania
d.: la 25 ianuarie 1366, Ulm, Germania
Sarbatoare: 23 ianuarie

                   Fericitul Heinrich Seuse (sau Enric Susone), împreuna cu Eckhart (1260-1327) si Tauler (mort în anul 1361), este marele reprezentant al misticii germane. Dupa catedrale, cruciade, marea scolastica, forta mereu creatoare a Duhului promis de Cristos Bisericii sale s-a manifestat spre sfârsitul secolului al XIII-lea si în prima jumatate a secolului al XIV-lea în gândirea mistica a celor trei dominicani (si apoi în Ruysbroek si Gerson si în Imitatiunea lui Cristos). Pentru Biserica timpurile erau grele, mai ales în Germania: cei douazeci de ani de interdictie (1326-1348) dati ca pedeapsa din cauza contrastelor dintre papalitate si imperiu, exilul papilor la Avignon, celebra ciuma din anii 1327-1328 si înca si mai de trista amintire cea din anul 1348 („moartea neagra”) care depopulau Europa, loveau în mod dureros spiritele.
Enric Susone (Seuse era numele din partea mamei) s-a nascut la Constanta la 21 martie 1295. Intrând la dominicani la treisprezece ani, timp de cincisprezece ani a fost mai degraba mediocru din punct de vedere spiritual, dar o puternica experienta spirituala l-a convertit si l-a pus în slujba „întelepciunii vesnice”. A studiat la Constanta, Strasbourg si Köln; l-a avut ca profesor pe Meister Eckhart si l-a aparat în Carticica adevarului, ceea ce l-a facut sa-si piarda catedra oferita la Constanta imediat dupa hirotonirea sacerdotala.
Atunci Susone s-a dedicat pastoralei, si în special predicii si directiunii spirituale, mai ales a surorilor dominicane. Pentru aceasta a întretinut o însemnata corespondenta, din care emana toata delicatetea de suflet, fantezia si angajarea spirituala, care l-au facut sa fie comparat cu sfântul Bernard si cu sfântul Francisc de Assisi.
Unsprezece dintre aceste scrisori, adevarate capodopere de limba germana, au fost alese de catre ucenica si prietena sa Elisabeth (sau Elsbeth) Stagel, care l-a determinat chiar sa pregateasca câteva amintiri ale vietii sale (primul exemplu în limba germana de autobiografie spirituala), pe care apoi ea a reelaborat-o pentru Viata lui Seuse. Aceste doua mici lucrari, împreuna cu deja citataCarticica adevarului si cu Carticica întelepciunii vesnice constituie tot atâtea parti aleExemplarului, opera publicata în anul 1362 de fericitul Susone, care a scris si Carticica iubirii,Carticica Întelepciunii vesnice si scrierea latina Horologium Sapientiae, reelaborare a Cartuliei Întelepciunii vesnice. Dupa Susone, prin mistica, „un om umil si rabdator trebuie sa fie despuiat (entbildet) de creaturi, conformat (gebildet) cu Cristos si transformat (überbildet) în divinitate”. Cultul fata de fericitul Enric Susone a fost confirmat în anul 1831.

Sursa: "Sfântul zilei", de Mario Sgarbossa si Luigi Giovannini, Edizioni Paoline, 1978, trad. pr. Iosif Agiurgioaei
Aducem multumiri speciale pentru disponibilitatea acestui text www.arcb.ro