Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

19 Ianuarie - Sf. Marius, Marta, Audifaciu, Abacus

19 Ianuarie - Sf. Marius, Marta, Audifaciu, Abacus

Ss. Marius, Marta, Audifaciu si Abacus---martiri
d.: în 270, Ninfa, lânga Roma, Italia
Sarbatoare: 19 ianuarie 


                 Secolul al III-lea a însemnat o perioada de mare progres si raspândire pentru Biserica, din Asia Mica în Galileea si Italia, unde în 251 papa Corneliu a putut prezida un sinod de sase sute de episcopi. Nu se cunoaste ca în timpul domniei lui Claudiu II (268-70) a fost acolo o persecutie contra crestinilor, desi diferite Martirologii plaseaza în acesti doi ani martiriul sfintilor Marius, Marta, Audifaciu si Abacus. Passio care ne transmite actele martiriului lor merge pâna în secolul al VI-lea si multe amanunte trebuie considerate legendare, sau oricum luate din Passio a sfântului Valentin, martirul venerat pe via Flaminia.
Printre datele putin demne de crezut sunt originea si rudenia lor: Marius si Marta, soti; Audifaciu si Abacus, fii. Se povesteste ca cei patru au venit din îndepartata Persie, patria lor, în pelerinaj la Roma, pentru a venera mormintele martirilor. Comunitatea crestina a Urbei suferea în acele zile o crunta persecutie. Marius, ajutat de rude si de preotul Ioan a putut sa cinsteasca 260 de martiri, ale caror trupuri, decapitate, zaceau parasite pe câmp si expuse injuriilor celor prezenti, oferindu-le o înmormântare demna de-a lungul caii Salaria.
Surprinsi în timpul pioasei lor actiuni, Marius si însotitorii sai au fost dusi în fata tribunalului si interogati de prefectul Flavian si guvernatorul Marcian. S-a încercat prin ademeniri si amenintari sa fie indusi sa sacrifice idolilor. Acest amanunt ne face sa credem ca data martiriului lor trebuie situata în timpul imperiului lui Decius, care i-a succedat lui Filip Arabul în anul 249. Decius poruncise tuturor celor suspectati de crestinism sa faca act de adeziune fata de cultul pagân, adorând statuia împaratului sau arzând un pic de tamâie în fata chipului unui zeu. Refuzul era pasibil de pedeapsa capitala.
Marius si însotitorii au refuzat acest act de renuntare publica la credinta si au fost condamnati la decapitare: cei trei barbati au fost executati de-a lungul caii Cornelia, sub arenario, iar Marta lânga un lac situat la mica distanta. Matroana Felicitas le-a oferit mormânt in suo praedio (pe o posesie a sa), de-a lungul aceleiasi cai, la mila treisprezece. În aceasta localitate, pe mosia Boccea, s-a ridicat, într-adevar, o biserica, ale carei ruine exista si acum si care a fost tinta a pelerinajelor din evul mediu. Marea raspândire a numelui de Marius (care nu este corespondentul masculin al Mariei, dar nume de provenienta latina, mas-maris, „barbat”) a favorizat prin reflex devotiunea fata de primul martir de pe calea Cornelia si prezenta sa constanta si ferma în toate calendarele.
Sursa: "Sfântul zilei", de Mario Sgarbossa si Luigi Giovannini, Edizioni Paoline, 1978, trad. pr. Iosif Agiurgioaei
Aducem multumiri speciale pentru disponibilitatea acestui text www.arcb.ro