Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

11 August - Sf. Filomena

11 August - Sf. Filomena

Sf. Filomena
Sarbatoare: 11 august


Scurt Istoric

        O fetita crestina straveche – ca sa-si mentina credinta – la 13 ani devine martira. Fetita este ingropata in mare taina in catacombele de sub Roma – este o printesa greaca , numele ei este scris pe trei placi de teracota, cu insemnele cu care a fost chinuita si cu aceste placi este ingropata…
Trec 1700 de ani , cand in urma unor sapaturi arheologice se descopera acea camera unde este ingropata si cu aceasta incepe minunea de nedescris a intamplarilor, parca sufletul acesta – renascut din vecie- osemintele ei cand au vazut lumina zilei, ar vrea sa arate, ca moartea este numai o trecere intr-o alta dimensiune, de unde cu puterea dragostei se revarsa binecuvantari si indurari. De atunci lumea crestina a invatat numele acestei fetite de 13 ani, care revarsa in continuu dragostea pe care in scurta ei viata nu a putut-o da. Paralizatii merg, orbii vad din nou, surdomutii iar vorbesc si ea cu drept poarta langa numele ei titlul de “Facatoare de minuni a secolului XX”.
Numele ei este: Filomena.

Viata Filomenei povestita chiar de ea

         Am fost fiica unui Rege grec. Si mama mea era de vita regeasca. Dupa ce casnicia lor nu a dat roade, faceau sacrificii la zeii lor ca sa aiba copii. In timpul lor traia la curtea lor un medic roman, pe nume Publius ca era crestin. Fiindu-i mila de parintii mei a primit de la Duhul Sfant gandul ca sa le vorbeasca despre crestinism si sa le spuna ca rugile lor vor fi ascultate daca se boteaza. Cuvintele lui au ajuns in sufletele lor si le-a luminat mintile. Dupa ce s-au gandit mai bine s-au botezat si anul urmator m-am nascut si am fost botezata Filomena. Numele a venit de la lumina care i-a luminat pe parintii mei.
            Parintii mei m-au iubit foarte mult si niciodata nu s-au despartit de mine si din aceasta cauza putin inainte de a implini 13 ani tatal meu m-a luat cu el la Roma in urma chemarii Cezarului Diocletian care intentiona sa intre in razboi cu Grecia.
             Tata spunea ca poate face pace cu Cezarul. In timpul convorbirii eram si eu si mama de fata, dar  Cezarul in timpul acesta nu-si lua ochi de pe mine spunandu-i tatalui meu ca sa ma dea lui de nevasta si astfel pacea este asigurata.
         Dar eu am refuzat imediat spunand ca eu m-am logodit cu Isus la varsta de 11 ani. Toate incercarile lui tata de a ma convinge ca sa ma casatoresc cu Cezarul au dat gres.
              Cezarul a spus sa ma duca la el, sperand sa ma lamureasca el. Vazand ca nici o promisiune nu a fost de folos a ordonat sa ma inchida intr-o celula punandu-mi lanturi la maini si la picioare. In tot acest timp Isus si maica Sfanta au fost langa mine si m-au incurajat. Toate acestea au tinut 37 de zile cand Sfanta Fecioara Maria Regina Raiului s-a aflat intr-o lumina ca in Rai cu prucul Isus in brate si a spus: “ Copila mea inca trei zile vei ramane in aceasta celula dupa care in a patra zi o sa parasesti acest loc de chinuri.  Dupa ce vei parasi acest loc vei fi supusa unor chinuri cumplite pentru iubirea Fiului meu Isus!”
             M-am cutremurat la aceste vorbe dar Maica Domnului m-a imbratisat spunandu-mi: “curaj copila mea draga acum este ora incercarilor dar vei primi putere si indurare. Printre ingerii tai pazitori va fi si Arhanghelul Gabriel al carui nume inseamna “PUTEREA LUI DUMNEZEU”. Cand am fost pe pamant el a fost sprijinul meu iar acum il trimit aceleia care este copila mea iubita”.
Aceste cuvinte mi-au redat incredere. Cezarul vazand ca nu ma poate lamuri a dat ordin sa fiu biciuita. Cand carnea de pe mine a fost sfasiata m-a inchis din nou in celula punandu-ma in lanturi. Asteptand moartea au aparut doi ingeri  si m-au uns cu un balsam ceresc si a doua zi am fost mai frumoasa. Vazand aceasta Cezarul s-a infuriat si mai tare si a dat ordin sa mi se lege o ancora de gat si sa ma arunce in Tibru.
              Vazand aceasta Isus a trimis doi ingeri in ajutorul meu , care au taiat ancora care s-a dus la fund iar pe mine m-au scos la mal fara ca rochia mea sa se ude.Vazand lumea aceste minuni multi s-au botezat. Cezarul orbit de furie a ordonat sa ma omoare cu sageti crezand ca sunt vrajitoare. Fiind ranita de moarte m-au aruncat inapoi in celula.
             In locul mortii Cel de Sus mi-a  trimis un somn adanc si a doua zi m-am trezit si mai frumoasa ca pana acum. Auzind Cezarul vestea a ordonat sa ma chinuiasca pana mor, dar sagetile nu s-au miscat si a zis ca daca sunt vrajitoare, sagetile cu foc vor termina cu mine. Logodnicul meu cresc m-a scapat de chinuri, intorcand sagetile care au omorat sase arcasi.
           Si minunea aceasta a facut sa se boteze un val mare de oameni. Cezarului i s-a facut frica de cele vazute si a dat ordin sa fiu decapitata.
Sufletul meu s-a dus in Rai ca sa primeasca coroana de martir binemeritata dupa atatea suferinte si chinuri. Aceasta s-a intamplat intr-o zi de vineri 10 august dupa masa la ora 3.
Iata aceasta este cauza pentru care Atotputernicul a dorit ca in aceasta zi de august ramasitele pamantesti sa le aduca la Mugnano si ce multe minuni s-au facut in aceasta zi in numele meu.